Actiune in constatare

Definitie Actiune in constatare

Sinonim - actiune in confirmare, actiune in recunoasterea dreptului(recunoastere sau confirmare) Cerere prin care reclamantul urmareste obtinerea prin justitie a constatarii existentei sau inexistentei unui drept. Este reglementata in art.111 Cod Procedura Civila. Potrivit legii, partea care are interes poate sa faca cerere pentru constatarea existentei sau inexistentei unui drept. Cererea nu poate fi primita daca partea cere realizarea dreptului, deoarece ea are caracter subsidiar fata de cererea in realizare. De asemenea, ea va fi respinsa ca inadmisibila daca reclamantul solicita constatarea unei situatii de fapt. Se face distinctie intre cereri pozitive, care urmaresc constatarea existentei unui drept al reclamantului si cereri negative, al caror scop este constatarea inexistentei unui drept al paratului. Admiterea actiunii in constatare este conditionata de existenta unui interes legitim, actual si nascut. Cererea de chemare in judecata se formuleaza in scris, trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute de art.82-84 si 112 Cod Procedura Civila si se adreseaza instantei care este competenta sa judece cererile avand ca obiect executarea prestatiei. Cererea se timbreaza. Hotararea instantei de judecata are putere de lucru judecat, dar nu are efecte executorii.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Actiune in constatare? Propune definitie

Poze Actiune in constatare

 • Top Lac Auto Service

  Poza: Top Lac Auto Service este din nou Centru de Constatare Allianz Tiriac pentru daune auto

 • Proiectul WorckForm, finant de Comisia Europea, prin programul Tineret in Actiune, prezinta spectacolul educativ

  Poza: Proiectul WorckForm, finant de Comisia Europea, prin programul Tineret in Actiune, prezinta spectacolul educativ " De ce sa fac ceva?"

 • Ziua Copilului

  Poza: TEZAUR a adus bucurie in sufletele a 36 de copii din doua centre de plasament din Bucuresti

 • Casa Ioana Christmas Soup Kitchen

  Poza: Actiune caritabila Gara de Nord - Casa Ioana Christmas Soup Kitchen

 • Vezi toate pozele despre Actiune in constatare

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Actiune in constatare.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Actiune in constatare. Definitiile termenilor despre Actiune in constatare cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Actiune in constatare, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Actiune in constatare.