Noi standarde obligatorii privind temperatura ideala din locuinte, spitale si scoli

BUCURESTI - 31 ianuarie 2020

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Social

Cladirile noi, dar si cele existente care vor fi supuse unei renovari majore trebuie sa respecte, din acest an, noi standarde privind temperaturile ideale, calitatea aerului interior, nivelul de zgomot si iluminatul, pentru a asigura un climat interior sanatos si confortabil.

Romania Eficienta

Romania Eficienta

Romania Eficienta: Noi standarde obligatorii privind temperatura ideala din locuinte, spitale si scoli

 

30 ianuarie 2020. Cladirile noi, dar si cele existente care vor fi supuse unei renovari majore trebuie sa respecte, din acest an, noi standarde privind temperaturile ideale, calitatea aerului interior, nivelul de zgomot si iluminatul, pentru a asigura un climat interior sanatos si confortabil. Noile standarde nationale, bazate pe cele europene, au fost elaborate de catre Organismul National de Standardizare din Romania (ASRO), in cadrul programului Romania Eficienta, derulat de Energy Policy Group (EPG).

Ele sunt obligatorii pentru proiectantii de cladiri, pentru ca eficienta energetica a cladirii trebuie avuta in vedere inca din faza de proiectare, in vederea obtinerii autorizatiei de construire. De asemenea, standardele trebuie luate in calcul de catre auditorii energetici, la evaluarea performantei energetice a cladirilor.

Noile standarde sunt importante pentru ca specifica parametrii care trebuie respectati in designul sistemelor de incalzire, racire, ventilare si iluminat, pentru a le face mai eficiente energetic si a creste gradul de confort in cladiri.

In ceea ce priveste temperaturile ideale din locuinte, acestea difera in functie de camera. Practic, atat in dormitor, cat si in camera de zi, temperatura optima ar trebui sa fie de 20°C. O temperatura mai ridicata ar trebui sa fie in baie, mai exact de 22°C, in timp ce in bucatarie sunt mai mult decat suficiente 18°C.

Care sunt temperaturile interioare optime

In cazul cladirilor de birouri si al cladirilor administrative, temperatura optima este tot de 20°C, exceptie facand vestiarele, unde temperatura trebuie sa fie de 22°C.

De asemenea, sunt stabilite si temperaturile pentru cladirile destinate invatamantului. In salile de curs, laboratoare, amfiteatre, sali de conferinte, temperatura optima este de 18°C. In camerele de joc din crese temperatura ideala este de 22°C, iar in camerele de joc din gradinite, de 20°C.

In spitale, temperatura din saloanele destinate bolnavilor trebuie sa fie de 22°C, in timp ce in maternitati aceasta ajunge pana la 25°C.

„Au existat anterior standarde pentru evaluarea performantei energetice a cladirilor, dar cerinta referitoare la construirea exclusiva a cladirilor cu consum de energie aproape zero, inclusiv dotarea acestor cladiri cu surse regenerabile de energie, a necesitat elaborarea unui set nou de standarde, cu metode noi de calcul, care sa raspunda noilor cerinte ale Directivei 2010/31/UE privind performanta energetica a cladirilor”, declara Iuliana Chilea, director general al ASRO, institutie implicata ca partener in programul Romania Eficienta.  

In plus, este pentru prima oara cand standardele europene referitoare la evaluarea performantei energetice, adoptate ca standarde nationale, necesita o anexa nationala pentru particularizarea la nivelul fiecarei tari, in functie de conditiile climatice, tehnice sau economice, a mai explicat Iuliana Chilea.

Norme pentru cladiri putin poluante

Pe langa criteriile nationale pentru confortul termic, anexa elaborata de ASRO stabileste si criteriile de baza pentru calitatea aerului interior si debitele de ventilare, modul de stabilire al cladirilor putin si foarte putin poluante, criterii pentru iluminare, criterii acustice pentru sistemele interioare, valori recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru calitatea aerului.

De pilda, cladirea este considerata putin poluanta daca majoritatea materialelor din interior prezinta emisii reduse. Materialele care au emisii reduse sau foarte reduse sunt piatra, sticla, ceramica si metalul netratat, ce nu prezinta emisii in aerul interior.

Standardele sunt deja in vigoare si vor fi obligatorii dupa publicarea „Metodologiei de calcul al performantei energetice a cladirilor”, reglementare a carei elaborare este in sarcina Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei si care va fi publicata in acest an.

Eficienta energetica in cladiri reprezinta una dintre modalitatile cele mai eficace pentru cresterea economiilor de energie, iar renovarea cladirilor existente si constructia unor cladiri noi sustenabile pot conduce la economii semnificative. In plus, cladirile cu o performanta energetica ridicata mai ofera si alte avantaje, de la confortul locatarilor, impactul redus asupra mediului, pana la facturi mai mici pentru incalzire si racire.  

Romania Eficienta este un proiect privat, de interes public national, derulat de Energy Policy Group (EPG) in parteneriat cu OMV Petrom, companie care contribuie financiar cu o sponsorizare a programului in valoare de 4 milioane de euro pana in 2022. Proiectul a demarat in vara anului 2019 si consta in derularea unui program national multianual de eficienta energetica, cel putin pana in 2022. Romania Eficienta isi propune sa sprijine atingerea tintelor de eficienta energetica ale Romaniei stabilite prin Directivele UE pentru anul 2030 in privinta reducerii emisiilor de carbon si a cresterii eficientei energetice, atat prin campanii de informare si educare, cat si prin realizarea unor proiecte concrete de renovare profunda a unor cladiri publice, in diferite regiuni ale tarii. Mai multe detalii gasiti pe site-ul romania-eficienta.ro.