Ce să faci înainte să repornești aerul condiționat?

BUCURESTI - 30 martie 2020

Comunicat tip Produse / Servicii in Constructii

Iarnă nu prea am avut, primăvara este peste tot și se apropie rapid...vara. Soare, natură înverzită, haine ușoare dar și...aer fierbinte și betoane încinse de căldură. Ești sigur-sigur că îți mai funcționează cum trebuie aparatul de aer condiționat?

igienizare aer conditionat

igienizare aer conditionat

 

 

Ce să faci înainte să repornești aerul condiționat?

 Iarnă nu prea am avut, primăvara este peste tot și se apropie rapid...vara. Soare, natură înverzită, haine ușoare dar și...aer fierbinte și betoane încinse de căldură. Ești sigur-sigur că  îți mai funcționează cum trebuie aparatul de aer condiționat?

Iată ce să faci înainte de a reporni aerul condiționat:

Curăță bine de praf carcasa unității interioare și cea a unității exterioare. În timp, praful de pe aparatul tău de aer condiționat pătrunde în interior și poate cauza probleme în funcționare. Ai grijă când cureți carcasa, să aduni praful, nu să îl orientezi înspre interior sau spre gurile de aer.

Dacă în manualul de utilizare al aparatului este descris accesul la filtrul unității interioare, atunci fă asta: deschide clapa de acces și vezi dacă filtrul a acumulat praf sau particule de mucegai. Dacă da, e bine să apelezi la o echipă de igienizare aer condiționat. Îți vor curăța profesional filtrul și vor curăța de praf și elementele interne. Dacă e necesar, vor schimba filtrul cu unul nou. Calitatea aerului din casa ta depinde foarte mult de calitatea filtrării aerului.

Verifică dacă ventilatorul unității exterioare nu este obturat în niciun fel. Vântul poate aduce pungi de plastic, frunze și alte obstacole pentru ventilație. Bineînțeles, dacă stai la bloc sau vilă și unitatea exterioară este amplasată la înălțime față de sol, nu te aventura. Așteaptă echipa de mentenanță, au experiență și echipament pentru asta.

Verifică vizual tuburile. Pe porțiunile accesibile, uită-te cu o lanternă, lanterna telefonului e suficient de bună, la traseul frigorific dintre unitatea interioară și cea exterioară. Dacă observi fisuri evidente, nu pune în funcțiune aparatul de aer condiționat. Funcționarea cu pierderi pe traseul frigorific este periculoasă pentru sănătatea ta și poate defecta rapid aparatul.

Schimbă bateriile telecomenzii. Chiar dacă bateriile mai au energie, e bine să le schimbi la fiecare 6 luni, altfel există riscul să oxideze. Bateriile telecomenzii aparatului de aer condiționat sunt folosite rar în sezonul rece, astfel că ele pot păstra energie mult timp, dar riscul de oxidare este crescut.

Cel mai recomandat este să închei un contract cu o echipă de specialiști în mentenanța aparatelor de aer condiționat. Așa ești sigur întotdeauna de calitatea aerului din casa ta și poți porni oricând aparatul. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci dacă aparatul tău primește mentenanță periodică profesionistă este să-l pui în funcțiune 15-20 de minute la fiecare 2 săptămâni, pentru a-și face un circuit periodic de aer.

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/adrian-calita-pfa/ce-sa-faci-inainte-sa-repornesti-aerul-conditionat