Primul pas spre o viata independenta

Iasi - 27 ianuarie 2009

Comunicat tip General in ONG

Fundatia „Alaturi de Voi” Romania in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi si Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap va invita la lansarea proiectului „Primul pas spre o viata independenta” care va avea loc in data de 28 ianuarie 2009, ora 11.00 in cele trei centre ale fundatiei dupa cum urmeaza: Iasi - Hotel Unirea, salon Mezanin, Constanta – Hotel Oxford si Tg. Mures – Hotel Continental, sala Grigorescu. Proiectul este finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritara 6 'Promovarea incluziunii sociale'.
.
Scopul proiectului „Primul pas spre o viata independenta” este dezvoltarea si promovarea structurilor economiei sociale (ateliere protejate/ateliere de terapie ocupationala/unitati protejate) pentru a ajuta tinerii exclusi social sau expusi riscului de excluziune sociala sa se integreze pe piata muncii.

In judetele Iasi, Constanta si Mures, un numar de 312 tineri (80 infectati HIV/SIDA, 15 tineri care au parasit sistemul institutionalizat de protectie al copilului, 217 tineri care provin din medii sociale sarace, inclusiv tineri sanatosi – frati, surori ai tinerilor infectati HIV) vor beneficia in mod direct de proiect. Tinerii vor fi formati si specializati in domenii precum: legatorie manuala, utilizare T.I.C., pictura, arta mestesugareasca, croitorie si confectionare lumanari decorative. Prin consiliere si mediere pe piata muncii vor fi sprijiniti sa se angajeze pe piata libera a muncii si in cadrul celor 3 unitati protejate ale fundatiei.

Un alt grup vizat sunt specialistii din domeniul economiei sociale, angajati ai institutiilor publice, ONG-uri sau firme, care vor avea posibilitatea prin proiect sa beneficieze de formare in domeniu si sa cunoasca modele de buna practica prin schimburi de experienta in tara si in strainatate in vederea dezvoltarii de ateliere protejate/ateliere de terapie ocupationala/unitati protejate in institutiile pe care le reprezinta. Cei 335 de specialisti beneficiari ai proiectului vor fi promotori ai conceptului de economie sociala si vor juca un rol activ in incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati si a altor grupuri dezavantajate.

Proiectul are si o componenta de mediatizare a unitatilor protejate existente in Romania, care va consta in realizarea unui portal web de prezentare a acestora; materiale de promovare sub forma de catalog care va fi trimis la peste 1000 de companii din tara, respectiv va putea fi accesat si on-line. De asemenea, se va realiza primul Targ National al Unitatilor Protejate care va facilita participarea a peste 200 de persoane atat din sectorul economiei sociale, cat si din sectorul business. Acesta va avea rolul de a facilita contextul pentru schimb de experienta, dezvoltare de parteneriate, replicare de modele de buna practica si sensibilizarea sectorului de afaceri privind problema incluziunii sociale a grupurilor dezavantajate sau vulnerabile.

„Acest proiect este implementat intr-un moment in care economia sociala este un concept relativ nou si nedezvoltat in Romania, exista putine ateliere de terapie vocationala / unitati protejate la nivel national si acelea sunt nepromovate, nu exista un parteneriat intre sectorul de afaceri si unitati protejate, exista institutii care ar dori sa infiinteze unitati protejate dar nu stiu cum sa faca acest lucru, putini specialisti au pregatire in domeniul economiei sociale, nu exista proceduri de lucru standard, iar legislatia in domeniu este incompleta. In Romania, mai mult de jumatate dintre persoanele infectate cu HIV sunt adulti tineri pentru care garantarea dreptului la munca este esentiala” – a declarat doamna Angela Achitei, manager de proiect si presedinte al ADV Romania.

„Implementarea acestui proiect va conduce in mod direct la atingerea obiectivelor ce vizeaza incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati prevazute atat in strategiile nationale cat si locale. Prin consiliere, formare profesionala si angajare se investeste in viitorul acestor tineri si valorificarea pe plan local a reurselor umane calificate in domenii cautate pe piata muncii” – a declarat Ion Florin, Director General al DGASPC Iasi.

Despre ADV Romania

„Primul pas spre o viata independenta” este un proiect strategic cu durata de 3 ani care va fi implementat atat in judetele Iasi, Constanta si Mures cat si la nivel national / transnational. Valoarea totala a proiectului este de 3,883,816 lei din care: 3,145,775 lei – Fondul Social European (82,65%); 660,365 lei – cofinanţare naţională (17,35%) si 77,676 lei - ADV România (2%).
Detalii telefon 0740513864, persoana de contact Mihaela Munteanu, coordonator PR.
office@alaturidevoi.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/adv-romania/primul-pas-spre-o-viata-independenta