2 aprilie 2005 - Festivalul cartii pentru copii “Bucuria lecturii”

BUCURESTI - 31 martie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic şi Cultural (AEPC) - Sectia Nationala IBBY Romania, Federatia Internationala a Comunitatilor Educative, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti in colaborare cu Palatul National al Copiilor va invita cu prilejul Zilei Internationale a Cartii pentru Copii si Tineret sambata 2 aprilie 2005 la Festivalul cartii pentru copii “Bucuria lecturii” desfasurat in Foaierul Central al Palatului National al Copiilor.


La 2 aprilie, in intreaga lume se sarbatoreste Ziua Internationala a Cartii pentru Copii si Tineret, prilej pentru a aduce in atentia tuturor problemele stimularii lecturii si promovarii cartii in randul celor mai mici categorii de cititori.
Manifestarea inaugureaza in acest an “Bicentenarul Hans Christian Andersen”, cunoscut scriitor danez pentru copii, a carui data de nastere (2 aprilie 1805) a fost declarata zi internationala incepand din 1967, la propunerea Consiliului International al Cartii pentru Copii si Tineret (IBBY). Acest organism reuneste 70 de sectii nationale, inclusiv cea a Romaniei - asigurata de Asociatia Editurilor cu profil Pedagogic si Cultural (AEPC).
In fiecare an o alta sectie nationala are oportunitatea de a deveni sponsorul international al acestei zile. Ea decide tema si invita un autor proeminent din tara sa spre a scrie un mesaj catre copiii lumii, precum si un cunoscut ilustrator spre a desena un poster cu tematica adecvata. In anul 2005 India a avut acest privilegiu, textul intitulat “Cartile sunt ochii mei magici” fiind scris de Manorama Jafa, iar desenul apartinand lui Jagdish Joshi.
2 aprilie – Ziua Internationala a Cartii pentru Copii si Tineret – este marcata printr-un complex de programe si manifestari pe care Sectia Nationala IBBY Romania le organizeaza cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, Ministerului Educatiei si Cercetarii, Comisiei Nationale UNESCO si Federatiei Internationale a Comunitatilor Educative in scoli, biblioteci publice, palate ale copiilor etc. Spre exemplu, in Capitala, cu ajutorul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti se afla in plina desfasurare competitia “Bucuria lecturii, la care participa peste 3000 de elevi din 120 de clase, iar Palatul National al Copiilor va gazdui pe 2 aprilie Festivalul Cartii pentru Copii, ce va cuprinde expozitii de carte, dezbateri, concursuri de lectura, desen si de integrame, momente artistice, intalniri cu autori si ilustratori etc. Cu acest prilej se vor prezenta si rezultatele unui studiu privind lectura in randul copiilor.
Asociatia Editurilor cu profil Pedagogic si Cultural (AEPC) – Sectia Nationala IBBY Romania – adreseaza un apel calduros catre toti cei care pot si doresc sa se implice in promovarea cartii si lecturii in randul copiilor si tinerilor , ca o miscare inteligenta si eficienta de a-i ajuta sa se formeze in spiritul valorilor umaniste si cultural-stiintifice. Avem multe de facut in aceasta directie, iar noi suntem hotarati sa activam toate resursele pe care le putem mobiliza: subventii si programede stat, proiecte de finantare, fonduri, sponsorizari, actiuni de voluntariat, parteneriate, sprijin si lobby, relatii internationale etc.

Despre ASOCIATIA UNIUNEA EDITORILOR DIN ROMANIA

Asociaţia Editurilor cu Profil Pedagogic şi Cultural (AEPC) este cea mai importantă asociaţie patronală şi profesională a editorilor din România, care desfăşoară numeroase programe, mai ales în domeniul educaţional şi cultural.
AEPC a contribuit la apariţia Legii de promovare a culturii scrise, a reuşit să constituie Secţia Naţională IBBY, a organizat în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune „Târgul cărţii şcolare” şi „Salonul Internaţional al cărţii pentru copii”.
AEPC are numeroase parteneriate cu instituţii şi asociaţii culturale, editează revista lunară „Universul şcolii”, cataloage, studii şi este preocupată de problemele producţiei şi pieţei cărţii în România şi în Europa.
Adresa noastra de contact: Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural
P-ta Presei Libere nr. 1, corp D etaj 4, cam 457, sector 1 Bucuresti , telefon-fax 223.41.53 sau 223.41.54.

aep@aep.ro