Colocviile UER

BUCURESTI - 11 martie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Uniunea Editorilor din România organizează în perioada 12-13 martie 2010, la Hotel Economat din Sinaia, a IV- a ediţie a Colocviilor UER, dedicată viitorului cărţii şi al manualelor în condiţiile crizei din România.

Uniunea Editorilor din România organizează în perioada 12-13 martie 2010, la Hotel Economat din Sinaia, a IV- a ediţie a Colocviilor UER, dedicată viitorului cărţii şi al manualelor în condiţiile crizei din România.
Constatând că statul a abandonat în anul 2009 cultura scrisă şi editarea de manuale, editorii şi invitaţii acestora – specialişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice, jurnalişti – vor încerca să găsească soluţii pentru supravieţuirea industriei cărţii, aflată în cădere cu 50% faţă de 2008 şi să sensibilizeze clasa politică, autorităţile, opinia publică privind necesitatea unei reforme a manualelor, bazată pe piaţa liberă, calitate, predictibilitate şi profesionalism.
Dorind să fie o adevărată platformă de dezbatere şi idei, participanţii vor analiza proiectul unei scrisori ce va fi adresată ministrului culturii, privind strategia în domeniul cărţii. Totodată, se vor discuta propunerile UER privind noul mecanism de selecţie şi achiziţie a manualelor şcolare şi se va pune bazele Coaliţiei societăţii civile pentru manuale, care va reuni organizaţii şi personalităţi interesate de reforma acestor importante mijloace de învăţământ şi cultură. În final se va adopta o rezoluţie ce va fi adusă la cunoştinţa autorităţilor şi publicului.
În program:
Vineri – Dezbatere: „Cartea, computerul şi informaţia culturală”
Sâmbătă – Dezbatere - „Viitorul manualelor – manualele viitorului”

Despre ASOCIATIA UNIUNEA EDITORILOR DIN ROMANIA

Uniunea Editorilor din Romania- UER (noua denumire a Asociaţiei Editurilor cu Profil Pedagogic şi Cultural) este cea mai importantă asociaţie patronală şi profesională a editorilor din România, care desfăşoară numeroase programe, mai ales în domeniul educaţional şi cultural.
UER a contribuit la apariţia Legii de promovare a culturii scrise, a reuşit să constituie Secţia Naţională IBBY, a organizat în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune „Târgul cărţii şcolare” şi „Salonul Internaţional al cărţii pentru copii”.
UER are numeroase parteneriate cu instituţii şi asociaţii culturale, editează revista lunară „Universul şcolii”, cataloage, studii şi este preocupată de problemele producţiei şi pieţei cărţii în România şi în Europa.
Claudiu Istrate 0722.512.191
Andreea Badiceanu 0723.51.77.62
uer@uer.ro