Federaţia Editorilor din România - Comunicat

BUCURESTI - 16 februarie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

În perioada 8-14 februarie 2010, Evenimentul Zilei şi emisiunea Evenimentele Zilei de pe canalul B1 TV au abordat problematica manualelor şcolare şi a altor materiale didactice. Fie că au reflectat opiniile şi demersurile doamnei deputat Adriana Săftoiu referitoare la conţinutul manualelor de Limba română pentru clasele I-VIII, fie că s-au referit la apariţia unor culegeri cu rezolvări de subiecte pentru bacalaureat, articolele şi emisiunea adiacentă demonstrează interesul pentru domeniu din partea publicului, a specialiştilor şi a factorului politic. De altfel, Comisia de Educaţie din Camera Deputaţilor a anunţat că doreşte să analizeze conţinutul acestor manuale. Faţă de acestă situaţie, Federaţia Editorilor din România (FER) doreşte să precizeze următoarele.

Comunicat

În perioada 1995-2000, programul Băncii Mondiale şi reforma începută de ministrul Andrei Marga au asigurat apariţia unei noi generaţii de manuale - manualele alternative luând locul manualului unic din era comunistă. Această etapă trebuia să însemne doar primul pas în procesul de modernizare a învăţământului românesc. Din păcate, conducătorii ministerului educaţiei care s-au succedat după 2001 au viciat procesul, terminând prin a-l bloca complet. Practic, în ultimii 10 ani, procesul de modernizare a manualelor a încetat. Aşa se face că manualele analizate în emisiunile amintite sunt cele produse acum 12 – 14 ani, după programele epocii respective şi după standardele din acel moment. Deci, nu e deloc de mirare că ele sunt depăşite şi uşor de criticat.
FER se bucură că mediul politic şi Comisia pentru Educaţie din Camera Deputaţilor se preocupă de aceste manuale, chiar dacă după 12 ani de la publicarea lor.
FER trebuie să precizeze că blocarea procesului de modernizare a învăţământului românesc nu se datorează în nici un fel editurilor de carte şcolară.
Deşi tardivă, analiza manualelor editate acum 12 ani poate fi un punct de plecare pentru revenirea în realitate a învăţământului din România. Considerăm că orice discuţie constructivă asupra manualelor trebuie să îi implice direct şi pe producătorii acestora : editurile şi autorii. Pentru începutul oricărei discuţii, trebuie să reamintim tuturor celor interesaţi câteva realităţi:
-În România producerea manualelor şcolare este în totalitate controlată de stat şi, ca urmare, situaţia actuală nu este în nici un fel imputabilă editurilor;
-Nu a existat şi nu există nici o strategie a ministerului educaţiei în domeniul manualelor; nu există, în momentul de faţă, nici un plan în privinţa manualelor pentru un an, pentru doi sau pentru următorii cinci ani;
-Manualele de gimnaziu sunt apărute acum 12-15 ani, iar între timp planurile de învăţământ şi programele şcolare au fost modificate de nenumărate ori, fără însă a se putea face vreo intervenţie în manuale;
-Ultima licitaţie de manuale noi a avut loc acum 5 ani, pentru manualele de clasa a 10-a, iar manualele pentru clasa a 9-a au fost produse acum 6 ani;
-Capitolul „manuale” din bugetul Ministerului Educaţiei este de 10 ani subfinanţat, ajungând în 2009 la suma de 1 Euro/elev - cel mai mic buget din UE;
-Manualele fiind atât de vechi, sunt numeroase discipline la care numărul de exemplare este insuficient şi creşte mereu procentul manualelor deteriorate şi murdare care prezintă un risc major pentru sănătatea elevilor;
-Prin mecanisme economico-financiare rigide şi contrare interesului public, statul a impus achiziţii ale manualelor la preţuri sub costuri – preţ mediu = 0.7 euro/ex. - neţinându-se cont de cheltuielile reale suportate de edituri, multe dintre acestea decapitalizându-se şi renunţând să mai producă manuale;
-A scăzut dramatic interesul pentru educaţie şi carte şcolară, în 2009 vânzarea de carte şcolară pe piaţa liberă scăzând cu peste 50% faţă de anul 2008.
Fără îndoială, este menirea noastră să facem toate eforturile pentru producerea unor manuale şi cărţi şcolare cu un conţinut modern, atractiv şi de cea mai bună calitate. Credem că singura cale de găsire a soluţiilor este colaborarea directă dintre autorităţi, beneficiari şi producători. Repetăm solicitarea noastră şi în acelaşi timp ne arătăm disponibilitatea de a participa la orice discuţie pe tema viitorului manualelor în învăţământul românesc.

Mihai Penescu
Preşedinte UER

Grigore Arsene
Preşedinte AER

Pentru conformitate,
Claudiu Istrate

Director executiv UER

Despre ASOCIATIA UNIUNEA EDITORILOR DIN ROMANIA

Uniunea Editorilor din Romania- UER (noua denumire a Asociaţiei Editurilor cu Profil Pedagogic şi Cultural) este cea mai importantă asociaţie patronală şi profesională a editorilor din România, care desfăşoară numeroase programe, mai ales în domeniul educaţional şi cultural.
UER a contribuit la apariţia Legii de promovare a culturii scrise, a reuşit să constituie Secţia Naţională IBBY, a organizat în colaborare cu Societatea Română de Radiodifuziune „Târgul cărţii şcolare” şi „Salonul Internaţional al cărţii pentru copii”.
UER are numeroase parteneriate cu instituţii şi asociaţii culturale, editează revista lunară „Universul şcolii”, cataloage, studii şi este preocupată de problemele producţiei şi pieţei cărţii în România şi în Europa.
Federaţia Editorilor din România
•Asociaţia Editorilor din România (AER)
•Uniunea Editorilor din România (UER)
www.aer.ro si www.uer.ro