Cum se întreţine un acoperiş?

BUCURESTI - 23 iunie 2022

Comunicat tip Produse / Servicii in Arhitectura / Design

De calitatea şi starea acoperişului depinde rezistenţa şi durabilitatea unei clădiri. Acoperişul este protecţia finală care se adaugă construcţiei, având rol esenţial în menţinerea acesteia şi în menţinerea siguranţei condiţiilor de trai din interior. Un acoperiş bine montat şi corect întreţinut, va proteja izolaţia şi aspectul casei, va asigura un aer interior de calitate, va diminua riscul scăderii valorii generale a casei.

Cum se întreţine un acoperiş?

Cum se întreţine un acoperiş?

Caracteristicile unui acoperiş

Un acoperiş trebuie să se constituie în protecţie pentru construcţie. Etapa de montaj acoperis presupune respectarea succesiunii tuturor structurilor care fac parte din acesta. Un acoperiş trebuie să fie realizat din materiale de calitate, potrivite specificului lucrării şi zonei în care este localizată casa. Acoperişul trebuie să asigure o hidroizolaţie solidă, asemeni unui scut în faţa ploilor, zăpezilor şi umidităţii din atmosferă. Termoizolaţia reprezintă un alt aspect esenţial, acoperişul potrivit fiind cel care limitează transferul termic interior-exterior, indiferent de anotimp. O altă calitate pe care ar trebui să o îndeplinească acoperişul, este cea de bun izolator fonic, având sarcina de a limita pătrunderea zgomotelor de orice tip. Astfel, un acoperiş trebuie să deţină o izolaţie bine aplicată, să beneficieze de un sistem pluvial destinat colectării şi drenării apei şi elementelor provenite din atmosferă, în acelaşi timp trebuind să aibă şi un aspect plăcut, potrivit design-ului general al clădirii.

Întreţinerea unui acoperiş

Pe lângă condiţia esenţială de a fi realizat din materiale de calitate şi de a fi montat corect, pentru a te bucura de un acoperiş sigur şi eficient, este necesară o întreţinere periodică. Acoperişul poate manifesta avarii la nivelul învelitorilor, poate avea probleme cu stratul de izolaţie sau se poate confrunta cu daune majore pricinuite de infiltrarea umezelei. Cu atât mai mult, dacă pe acoperiş există coşuri de fum, guri de aerisire, panouri solare,  ieşiri de urgenţă sau ferestre, este obligatorie o inspecţie periodică. Doar astfel vor putea fi depistate la timp avariile apărute şi se vor putea efectua reparatii acoperis rapid şi eficient. De asemenea, pentru întreţinerea unui acoperiş, este obligatorie verificarea sistemului pluvial, mai cu seamă în perioada de toamnă, când burlanele şi gurile de drenaj se pot înfunda cu frunze uscate. Tot pentru a păstra acoperişul într-o formă bună, este indicat să se găsească cea mai eficientă cale de îndepărtare a zăpezii şi gheţei, una dintre măsuri fiind montarea de parazăpezi şi sisteme de degivrare. Astfel, pentru ca acoperişul să se păstreze în forma iniţială şi să îşi poată demonstra utilitatea şi eficienţa, este esenţial ca întreţinerea acestuia să se facă periodic şi să se intervină ori de câte ori se depistează o avarie.

Riscurile unui acoperiş deteriorat

Un acoperiş deteriorat sau realizat din materiale nepotrivite, se va dovedi în timp a fi principalul inamic al construcţiei. Infiltrarea umezelei va conduce la deteriorarea tavanului şi pereţilor, în acelaşi timp favorizând dezvoltarea ciupercilor şi mucegaiului. Un acoperiş care manifestă deteriorări, va permite transferul termic, astfel că pierderile de căldură pe timpul iernii vor fi masive, iar pătrunderea căldurii solare pe durata verii, se va produce masiv. Un acoperiş cu probleme, va genera un mediu impropriu sănătăţii, cei care locuiesc în clădire confruntându-se cu diferite probleme ale sistemului respirator.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/mesteracoperis-ro/cum-se-intretine-un-acoperis