ANOSR se solidarizeaza cu studentii din Iran

BUCURESTI - 8 februarie 2010

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania se alatura organizatiilor studentesti membre in European Student’s Union (ESU) intr-o actiune de respect si solidaritate fata de studentii protestatari din Iran care va avea loc in data de 11 februarie intre orele 11-14 in toata tara.

ANOSR se solidarizeaza cu studentii din Iran

European Students` Union impreuna cu Iranian Youths Networks au demarat campania cu numele END OPPRESSION, dedicata studentilor arestati si condamnati la moarte in Iran. Campania doreste sa transmita un mesaj de protest impotriva actiunilor guvernului iranian si sa evidentieze importanta sustinerii recentei lupte iraniene pentru libertate, egalitate si democratie.
Astfel, organizatiile studentesti membre ANOSR din diferite centre universitare din Romania s-au alaturat altor 20 de centre universitare din Europa in semn de solidaritate fata de studentii iranieni.

In ultimele 7 luni, lumea intreaga a fost martora la groaznica injustitie facuta de guvernul iranian impotriva protestatarilor pasnici. Cel putin 8 persoane au fost ucise si cel putin 1300 arestate intre care si numerosi studenti. Scenele din Teheran aduceau aminte de Revolutie si situatia celor arestati nu s-a schimbat cu nimic. Facand parte din tara in care studentii au participat la o miscare sociala violenta acum 20 de ani, avem datoria sa actionam.

Astfel, JOI 11 februarie, intre orele 11-14, organizatiile membre ANOSR se vor mobiliza intr-o actiune simbolica: studentii vor purta banderole si haine negre si vor merge la biserica pentru a aprinde 8 lumanari in memoria celor morti si 25 de lumanari pentru cei vii. Fiind o actiune narionala a tuturor organizatiilor membre ANOSR, la nivel national se va atinge un numar de peste 1300 de lumanari in sprijinul celor vii.

Campania END OPPRESSION este o actiune la nivel international, iar in 11 februarie se vor desfasura proteste concomitent in intreaga Europa in urmatoarele orase principalele : Amsterdam, Eindhoven, Groningen, The Hague (Olanda), Copenhaga, Arhus (Danemarca), Berlin, Frankfurt, Hannover, Nurembeg, (Germania), Roma, Florenta, Milano,(Italia), Londra(Anglia), Stockholm, Gotenberg (Suedia), Oslo (Norvegia), Paris (Franţa), Bruxelles.

In Bucuresti actiunea va incepe la ora 14, in Piata Unirii, unde studentii romani imbracati in negru vor tine un moment de reculegere iar mai apoi vor aprinde lumanari la Biserica Ortodoxa Romana.

Actiunea de solidarizare va avea loc si in mediul online pe site-urile organizatiilor, pe conturile de Facebook si pe Yahoo Messenger.

ANOSR spera ca la aceasta actiune sa se alature cat mai multi studenti, intrucat drepturile omului si democratia sunt pentru toti oamenii.

Despre Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) s-a format în urma mișcărilor studențești din toamna anului 1999. Astăzi ANOSR reunește 56 de organizații studențești cu tradiție din Romania, reprezentând peste 500.000 de studenți la nivel național. ANOSR este unica federație studențească din tara noastră recunoscută și reprezentată la nivel european, fiind membră în cadrul European Student Union (ESU). In 2007, ANOSR a primit premiul Galei Societății Civile la Secțiunea Educație, iar în 2008, Ligia Deca, fost președinte ANOSR, a preluat coordonarea Coaliției pentru Universități Curate, unde ANOSR este și unicul reprezentant al studenților. Din mai 2008 Ligia Deca este președintele Uniunii Europene a Studenților, fiind primul student din Europa de Est care deține aceasta funcție, realeasă în aprilie 2009 pentru un nou mandat în fruntea a peste 11.000.000 de studenți din Europa.

Reprezentăm viitorul!
Cristina FIȚ – Vicepreşedinte PR ANOSR
Tel: 0742.898.974; 0734.994.837
E-mail: cristina@anosr.ro