Contributia investitiilor Regio la dezvoltarea durabila a regiunii Bucuresti-Ilfov

BUCURESTI - 6 februarie 2019

Comunicat tip Administrativ / Management in Administratie Publica

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (ADRBI) organizeaza o serie de evenimente la Bruxelles in perioada 5-7 februarie 2019: 5 februarie 2019 „Contributia investitiilor Regio la dezvoltarea durabila a regiunii Bucuresti-Ilfov” in parteneriat cu Euractiv, 6 februarie 2019 „Dezvoltarea regionala - mijloc de crestere a coeziunii sociale” la Parlamentul European si 7 februarie 2019 „Discover Romania, Discover Bucharest-Ilfov REGIOn” la sediul resedentiei Ambasadorului Romaniei in Regatul Belgiei.Prin aceste evenimente ADRBI doreste sa promoveze rezultatele, bunele practici și oportunitățile programului REGIO-Programul Operational Regional, precum și atragerea investițiilor în regiunea București-Ilfov, in contextul preluarii Președinției României la Consiliul Uniunii Europene in primul semestru al anului 2019.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov

ADRBI a organizat evenimentul cu titlul „Contributia investitiilor Regio la dezvoltarea durabila a regiunii Bucuresti-Ilfov” in data de 5 februarie 2019 la sediul Euractiv din Bruxelles.

In  cadrul acestui eveiment moderat de dna Claudia Ionescu, Sef Departament Promovare Regionala si Investitii ADRBI, a fost prezentat stadiul implementarii REGIO la nivelul regiunii Bucuresti-Ilfov in vederea dezvoltarii durabile si a fost promovata regiunea ca destinatie atractiva pentru investitii.

In discursul de bun venit, dna Cristina Zygomalas, Director proiecte publice la Euractiv,  a felicitat ADRBI pentru initiativa organizarii  si a subliniat importanta dezvoltarii de parteneriate prin astfel de dezbateri la nivel european.

Dna Maria Grapini, membru al Parlamentului European a subliniat importanta finantarilor in vederea reducerii dezechilibrelor intre regiunile UE, importanta dezvoltarii armonioase a acestora, concomitent cu importanta dezvoltarii pietei interne.

Domnul Petre Popeanga, Vicepresedinte al Consiliului Judetean Ilfov a trecut in revista proiectele realizate in judetul Ilfov pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor, atat in ceea ce priveste dezvoltarea spiritului antreprenorial, protectia mediului, cresterea mobilitatii, protejarea valorilor traditionale si integrarea culturala in spatiul european. S-au amintit proiectele pentru infrastructura de drumuri, iluminat, centre sociale, infrastructura noua de apa si apa uzata.

Din partea Ministerului Fondurilor Europene,dna Aneta Stoica a subliniat importanta fondurilor pentru dezvoltarea economico-sociala si impactul pe care l-au avut in perioada 2007-2013 asupra regiune Bucuresti-Ilfov, amintind despre proiecte importante precuminfrastuctura rutiera noua, statii noi epurare sau reabilitate, metrou, centrul ELI Magurele. Alocarea pentru regiune in perioada 2014-2020 este mai mica, dar este estimat ca derularea acestor proiecte va duce la cresterea PIB-ului cu 9% si a ratei ocuparii fortei de munca.

Din partea Ministerului Mediului de afaceri, Comert si Antreprenoriat, dl Alexandru Mitroi a prezentat activitatile intreprinse pentru atragerea investitiilor straine, avand in vedere ca in anul 2018 au crescut investitiile straine cu 10% fata de anul 2017. Pentru regiunea Bucuresti-Ilfov sunt domeniile de interes pentru investitii sunt infrastructura, mobilitatea, industria IT, cercetarea, outsourcing-ul, industria aerospatiala, huburile logistice, parcurile industriale din jurul Bucurestiului si calificarea resurselor umane datorata prezentei universitatilor.

Dna. Stefania Deak, din partea Departamentului Dezvoltare Durabila din Guvernul Romaniei a prezentat importanta  Agendei 2030, adoptată în anul 2015, setul de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă şi planul de acţiune pe următorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, acces la educatie de calitate, combaterea injustiţiei şi protejarea mediului inconjurator.

Dl. Andi Dulamea, manager de proiecte la DGASPC Sector 6, a prezentat unul din proiectele de succes cu finantare Regio 2017-2013, respectiv dezvoltarea si dotarea cu echipamente moderne a unui centru social de zi pentru copii Centrul Harap-Alb din sectirul 6 Bucuresti.

Din partea ADRBI, doamna Claudia Ionescu, Sef Departament Promovare Regionala si Investitii a prezentat serviciile oferite de agentie pentru dezvoltarea regiunii Bucuresti-Ilfov, Strategia de dezvoltare a regiunii, axele POR 2014-2020 dedicate dezvoltarii durabile cu exemple concrete de proiecte aflate in acest moment in implementare si contributia investitiilor Regio la dezvoltarea durabila a regiunii Bucuresti-Ilfov.

Conferinţa a putut fi urmărită live, înregistrarea transmisiei, galeria foto a evenimentului se pot consulta pe pagina de internet a agentiei la adresa: http://2014-2020.adrbi.ro/evenimente/5-februarie-2019-contributia-investitiilor-regio-la-dezvoltarea-durabila-a-regiunii-bucuresti-ilfov/

Urmatorul eveniment pe care il va organiza ADRBI la Bruxelles cu titlul “Dezvoltarea regionala – mijloc de crestere a coeziunii sociale”, din 6 februarie 2019, Parlamentul European, Bruxelles, va putea fi urmarit live  incepand cu ora 12 ora Romaniei la: http://2014-2020.adrbi.ro/evenimente/6-februarie-2019-dezvoltarea-regionala-mijloc-de-crestere-a-coeziunii-sociale/

 

Persoană de contact: Claudia Ionescu, purtător de cuvânt

Şef Departament Promovare Regională şi Investiţii -ADR BI

Tel: +40746 099 952, Email: claudia.ionescu@adrbi.ro

www.adrbi.ro