Altermedia va invita la un documentar in premiera in Romania

BUCURESTI - 12 decembrie 2007

Comunicat tip General in ONG

Vineri, 14 decembrie, de la ora 19.00, la sala Union a Cinematecii Romane (str. Ion Campineanu nr. 21), Asociatia Altermedia va invita la proiectia, in premiera absoluta in Romania, a documentarului “Independent Intervention” (”Interventia Independenta”) al regizoarei americane de origine norvegiana Tonje Hessen Schei.

Intrarea este libera. Documentarul este subtitrat in romana.


Sinopsis

“Independent Intervention” priveste critic acoperirea in mass media americane a razboiului din Irak. Concentrat pe costurile umane ale conflictului, filmul ofera o imagine contrastanta fata de cea pe care principalele canale de stiri au imprimat-o invaziei din 2003.

“Oamenii inteleg lumea prin intermediul presei, iar corporatiile media sunt printre cele mai puternice institutii ale lumii contemporane”, afirma realizatoarea filmului, Tonje Hessen Schei. “Intr-o democratie este crucial ca probleme importante ale societatii, cum ar fi razboiul, sa fie dezbatute. Astazi ne gasim intr-o noua era a relatarilor de razboi, cand jurnalistii ‘acreditati’ si Pentagonul furnizeaza majoritatea informatiei care ne parvine. Vocile antirazboi in media oficiale sunt putine sau lipsesc. Dezbaterea publica a fost redusa la tacere de puterea politica si de partenerii sai din presa.”

Imaginea este “puternica”, apreciaza in continuare d-na Hessen-Schei. “Imaginile suferintei umane au grabit incheierea razboiului din Vietnam. Astazi, imaginile din Irak sunt absente din presa americana, asa incat americanii vad un razboi diferit fata de restul lumii. Despre operatiunea ‘Iraqi Freedom’ ni se spune ca a raspandit democratia si libertatea, in timp ce multe dintre adevarurile acestui conflict raman ascunse.”

“Independent Intervention” subliniaza importanta absolut critica a unei prese independente, care, intr-o cultura dominata de puterea corporatiilor, poate juca un rol important in acest razboi al informatiei. Prezenti in film, jurnalisti independenti si personalitati din mediul academic american, precum Amy Goodman, Noam Chomsky sau Michael Moore, combat imaginea generala prezentata de presa “corporatista” propunand puncte de vedere alternative si oferind reportaje independente despre realitatile brutale din Irak. “Daca cetatenii ar vedea, pentru o saptamana, la televizor, razboiul, asa cum arata el intr-adevar, ar recunoaste ca nu razboiul este raspunsul la conflictele secolului XXI”, este marturia pe care Amy Goodman, una din personalitatile invitate, o ofera in film.

“Independent Intervention” sparge tacerea presei corporatiste, aduce razboiul in casele oamenilor si trage un semnal de alarma asupra legaturii dintre complexul militaro-industrial si mass media.

Documentarul a fost realizat in anul 2006 si dureaza 75 de minute.

Asociatia Altermedia multumeste pe aceasta cale d-nei Hessen Schei si Ground Productions, cu permisiunea carora filmul poate fi proiectat in orice evenimente non-profit organizate in Romania. Asteptam solicitarile celor interesati.

Despre AlterMedia

Asociatia Altermedia este o organizatie non-guvernamentala, independenta si nepartinica, ce actioneaza in 3 directii principale: mass-media, dezvoltarea societatii civile, stiinta si cultura.
tel. 0723 011 293
fax 031 815 27 80
contact@altermedia.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/altermedia/altermedia-va-invita-la-un-documentar-in-premiera-in-romania