'Revolutia nu va fi televizata'... la 'SIMFEST'!

BUCURESTI - 14 august 2007

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Asociatia Altermedia propune participantilor la cea de-a cincea editie a festivalului 'SIMFEST 2007' un documentar despre prima lovitura de stat mediatica din istorie

Programul penultimei zile a Festivalului Televiziunilor Locale si Producatorilor Independenti 'SIMFEST 2007' [ www.simfest.com ] - care se va desfasura la Tirgu Mures intre 27 august si 2 septembrie - cuprinde si proiectia publica a unui film documentar cu totul special. 'Revolutia nu va fi televizata' are ca subiect lovitura de stat din 2002 din Venezuela, in care mass-media a jucat, poate pentru prima oara in istorie, un rol crucial.

Difuzarea documentarului a fost propusa si este facilitata de Asociatia Altermedia, organizatie neguvernamentala, non-profit si apolitica ce are ca scop promovarea libertatii de expresie prin stimularea implicarii sociale si facilitarea accesului cetatenilor la informatie. Altermedia multumeste colectivului britanic 'Venezuela Solidarity Campaign' si organizatorilor 'SIMFEST 2007', prin colaborarea carora acest film poate fi vizionat in cadrul uneia dintre cele mai importante manifestari ale media electronice din Romania.

SINOPSIS

Pe 11 aprilie 2002, stirea ca presedintele venezuelean Hugo Chavez a fost indepartat din functie si inlocuit de un guvern 'ad-interim' auto-numit a zguduit intreaga lume.

Cateva ore mai inainte, teleimprimatoarele agentiilor se intreceau in relatari despre incidente grave in capitala Caracas, unde 11 oameni fusesera ucisi in ceea ce pareau a fi lupte de strada intre partizanii presedintelui Chavez si adversarii sai, care organizasera un mars pe strazile capitalei. Prin intermediul unor mijloace media private, in special televiziuni, oameni din intreaga lume au fost facuti sa creada ca insusi Chavez ordonase represiunea si de aceea fusese fortat, de poporul indignat, sa demisioneze.

Ceea ce s-a petrecut in Caracas insa - avea sa iasa la iveala mai tarziu - a fost prima lovitura de stat a noului mileniu si, probabil, prima lovitura de stat mediatica din istorie.

Irlandezii Kim Bartley si Donnacha O'Briain, producatori de film independenti, se aflau in acea zi de 11 aprilie 2002 in Caracas, pentru a turna un film despre acest carismatic si deloc comun lider. Bartley si O'Briain primisera chiar de la Chavez permisiunea sa realizeze ceea ce trebuia sa fie un film biografic - si care a sfarsit prin a fi cu totul altceva.

Tot acolo se aflau ei si 48 de ore mai tarziu, cand presedintele a revenit in exercitiul functiei sale, in uralele sustinatorilor.

'REVOLUTIA NU VA FI TELEVIZATA' este filmul minut-cu-minut al unei lovituri de stat in care mass-media aservita unor interese politice a jucat un rol capital. Folosind clipuri si fragmente din emisiuni de stiri si talk-show-uri, documentarul arata cum televiziunile - in special - contribuie la reusita, in prima faza, a loviturii de stat, comparandu-l pe Hugo Chavez cu Fidel Castro, acuzandu-l de colaborare cu cartelul drogurilor, cu organizatii teroriste si acuzandu-l de instabilitate mentala, distorsionand evenimentele, mintind cu buna stiinta si cenzurand reportajele.

'REVOLUTIA NU VA FI TELEVIZATA' ofera o fascinanta perspectiva asupra popularitatii unui politician si asupra felului in care media poate transforma adevarul in minciuna si invers, atunci cand serveste scopuri politice.

'REVOLUTIA NU VA FI TELEVIZATA' este un document unic despre 'umflarea muschilor politici' si un extraordinar portret al omului pe care The Wall Street Journal l-a creditat cu transformarea Venezuelei in 'cea mai mare durere de cap a Washingtonului in America Latina, dupa Cuba.'

Titlu original: Chavez - Inside the Coup
sau THE REVOLUTION WILL NOT BE TELEVISED

Regia si imaginea: Kim Bartley si Donnacha O'Briain
Corproductie Irlanda, Marea Britanie, Olanda, Germania, Finlanda
Anul lansarii: 2003
Productia: Power Pictures 2002 Limited in association with The Irish Film Board, BBC, ZDF, Arte, NPS, CoBo, RTE, YLE
Durata: 74 min.
Engleza si spaniola cu subtitluri in engleza; se asigura dublare simultana in romana.

Documentarul a fost distins cu urmatoarele premii:
The Golden Link Award-EBU Award for European Co-productions of the the year 2003
The Global Television Grand Prize at the 2003 Banff Rockie Awards
Les deux Prix Goerges de Beauregard at the Marseilles' International Documentary Festivals

Despre AlterMedia

Asociatia Altermedia este o organizatie non-guvernamentala, independenta si nepartinica, ce actioneaza in 3 directii principale: mass-media, dezvoltarea societatii civile, stiinta si cultura.
tel/fax 031 815 27 80, 0722 190 685
OP 1 - CP 705, Bucuresti
contact@altermedia.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/altermedia/revolutia-nu-va-fi-televizata-la-simfest