Freedom from Chemical Dependency susține la Școala Americană Internațională din București un seminar de educație despre efectele consumului de alcool, tutun și droguri în rândul adolescenților

BUCURESTI - 4 octombrie 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Social, Cursuri

Freedom from Chemical Dependency (FCD) susține astăzi, 4 octombrie, la Școala Americană Internațională din București (AISB) un seminar de educație despre efectele consumului de alcool, tutun și droguri în rândul adolescenților. Seminarul este parte a unui program de educație în școli și licee desfășurat de organizația non profit, program ce-și propune să-i determine pe tineri să conștiientize pericolul consumului de droguri și alcool.

În timpul vizitei, specialistul FCD va atinge teme precum conștientizarea dependenței de droguri și alcool, ca o afecțiune cronică și de multe ori fatală; recunoașterea primelor semne de abuz de substanțe toxice; încurajarea tinerilor să facă alegeri responsabile și sănătoase; instruirea elevilor, părinților și profesorilor cu privire la efectele fiziologice și psihologice a consumului de alcool și droguri, dar și punerea în practică a unor abordări eficiente pentru prevenirea abuzului de substanțe.

Statisticile îngrijorătoare din ultimii ani, arată o creștere din ce în ce mai mare a consumului de alcool și droguri în rândul adolescenților. Acest fapt este o provocare foarte mare pentru tineri în primul rând, dar și pentru societate. Pe lângă dependența de astfel de substanțe, care poate cauza disfuncții cerebrale grave și tulburări de dezvoltare și de comportament, aceasta atrage dupa sine și alte probleme secundare, precum încălcarea legilor, performanțe școlare slabe, izolarea socială, pierderea prietenilor și neînțelegeri familiale.

Mai mult, principala cauză a mortalității în rândul adolescenților este determinată de accidentele rutiere, multe cauzate de consumul de alcool sau droguri. Adolescenții se urcă la volan după ce au consumat alcool, ceea ce diminuează cu mult atenția și capacitatea de a conduce în trafic, provocând astfel accidente în lanț cu pierderi de vieți omenești.

Școala Americană Internațională din București se implică activ în combaterea acestui fenomen, susținând faptul că profilaxia consumului de substanțe toxice trebuie să înceapă de la o vârstă cât mai mică, chiar din școala elementară, printr-o educație corespunzătoare împreună cu părinții, prin încurajarea obiceiurilor sănătoase, și stabilirea unei relații de comunicare deschise între copil, părinții și profesori. De reținut este faptul că până la vârsta de 9 ani copilul trebuie să-și formeze o anumită atitudine față de consumul de substanțe toxice. AISB crede că încurajarea unor relații familiale apropiate și a unei bune comunicări cu profesorii, precum și exemplele pozitive cu care interacționează copiii cresc încrederea adolescenților și îi stimulează pe aceștia să-și stabilească prioritățile și să ia deciziile corecte în activitatea lor.

„Să vorbești cu copiii despre droguri și alcool în anii lor de dezvoltare este imperativ pentru ca aceștia să dobândească cunoștiințele și aptitudinile necesare care să îi ajute să ia deciziile corecte atunci când este cazul. Lipsa de informare asociată cu presiunea de grup potențează modul în care elevii și tinerii ajung să consume alcool sau droguri. Din acest motiv, ne-am angajat să oferim informații coerente și corecte elevilor noștri despre acest subiect. De asemenea, este important ca părinții să aibă o comunicare deschisă și permanentă cu copiii lor în ceea ce privește abuzul de substanțe toxice”, declară Stephanie Finnell, consilier pentru clasele de gimnaziu în cadrul AISB.

Școala Americană Internațională din București încurajează implicarea adolescenților în diferite activități precum sportul, cercurile de studii sau artistice, dar și voluntariat. Acestea sporesc încrederea în sine și îi fac pe copii să se simtă utili și să-și folosească timpul liber cât mai util. Combaterea consumului de alcool și droguri în rândul adolescenților este un proces lung care implică deopotrivă experiența și pregătirea profesorilor, dar și susținerea familială de care orice adolescent are nevoie.