BĂTĂLIA CĂRȚILOR 2019 – un proiect cultural desfășurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României

Cluj - Napoca - 4 aprilie 2019

Comunicat tip General in Administratie Publica, Educatie / Cultura, ONG

Cluj, 04 aprilie 2019 – Astăzi, 4 aprilie 2019, începând cu ora 15.00, la sediul central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga”, Calea Dorobanților nr. 104, are loc lansarea Concursului naţional de lectură BĂTĂLIA CĂRŢILOR 2019 – un proiect desfășurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Cu același prilej se vor anunța finaliștii la nivel județean ai campaniei BĂTĂLIA CĂRŢILOR, ediția 2018, și va avea loc Finala Națională BĂTĂLIA CĂRŢILOR, ediția 2018.

Organizatorii evenimentului, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, vă invită să susțineți tinerii concurenți și să redescoperiți universul unic al cărților și plăcerea lecturii.

Ediția a IV-a a concursului s-a derulat în perioada aprilie-septembrie 2018, în 20 biblioteci publice din România, și a avut scopul de a cultiva lectura de plăcere în rândul copiilor și tinerilor, de a dezvolta abilitățile de lectură și comunicare și de a promova producțiile editoriale dedicate acestora.         

În cadrul finalelor județene au fost desemnați Cititorii Anului la categoriile 11-13 ani şi 14-18 ani, aceștia se vor „lupta” acum în argumente și pledoarii pentru cartea preferată, pentru a obține titlul de Cititorul Anului 2018 la nivel național. Lista cărților incluse în concurs a fost unică la nivel național şi nu a cuprins titluri care fac parte din bibliografia şcolară obligatorie. La nivel local au fost votate Cărțile Anului 2018.

Ediția  a V-a a concursului, care se va desfășura  sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și sub egida Anului Național al Cărții, începe astăzi, 4 aprilie 2019, urmând să se încheie la data de 30 aprilie 2020.

Campanie unică în România, Concursul național BĂTĂLIA CĂRŢILOR acordă o importanță majoră lecturii de plăcere în educația copiilor şi adolescenţilor, promovează literatura de calitate și încurajează gândirea critică a utilizatorilor serviciilor de bibliotecă.

BĂTĂLIA CĂRŢILOR propune o abordare creativă a lecturii, centrată pe activități interactive, dezbateri și competiții cu premii, contribuind astfel la formarea culturală a diferitelor segmente de audiență

Despre Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj:  Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca este una dintre cele mai mari şi mai importante biblioteci publice din România. Deţine în colecţia sa peste 600 de mii de documente și are un public constant de peste 40.000 de cititori. Biblioteca dezvoltă numeroase programe şi proiecte culturale care consolidează rolul ei de instituţie culturală de largă adresabilitate și dezvoltă relaţii de parteneriat cu şcoli şi licee, cu alte instituţii culturale şi de învăţământ, precum şi cu organizaţii neguvernamentale de la nivel naţional şi internaţional.

Despre ANBPR: ANBPR este cea mai reprezentativă asociație profesională a bibliotecarilor și bibliotecilor publice din România, preocupată de bunăstarea și performanțele profesionale ale membrilor săi, de evoluția domeniului cultural național și de emanciparea de substanță a comunităților. Pornind de la principiile de bază ale muncii asociative - solidaritate, coeziune, angajare socială și competitivitate – ANBPR pledează pentru revigorarea statutului și misiunii bibliotecarului în societate, pentru susținerea educației culturale de calitate și a diversității în cultură.

Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj        

Ana-Maria Dudescu               

e-mail: mia_dudescu@bjc.ro                   

telefon: 0746 151 340

ANBPR                   

Ioana Crihană                 

e-mail: ioanacrihana@yahoo.com      

telefon: 0758 220 291