A.N.T.R.E.C. România vă invită la FESTIVALUL SECERIŞULUI, Ampoiţa, jud. Alba, 8 – 10 IULIE 2005

BUCURESTI - 1 iulie 2005

Comunicat tip General in Turism

Cununa de spice din Ampoiţa este un obicei cu adânci semnificaţii în viaţa satului. Originea acestuia se pierde în negura timpului.În obiceiurile, credinţele şi folclorul românesc, Sânziana păstrează amintirea Marii Zeiţe neolitice, divinitate lunară, echinocţială şi agrară, identificată cu Diana şi Iuno în Panteonul roman şi cu Hera şi Artemis în Panteonul grec.
Se spune că Drăgaica sau Sânziana, numită în diferite zone etnografice Dărdaica, Împărăteasa, Stăpâna Surorilor, Regina Holdelor, Mireasa, ar umbla pe Pământ sau ar pluti prin aer în ziua solstiţiului de vară şi s-ar desfăta, cântând şi dansând, împreună cu alaiul său nupţial format din zâne fecioare şi fete frumoase, peste câmpuri şi păduri.

A.N.T.R.E.C. România vă invită la FESTIVALUL SECERIŞULUI, Ampoiţa, jud. Alba, 8 – 10 IULIE 2005

Împletitul cununii de spice era un prilej potrivit pentru negoţ, petreceri şi distracţii organizate în a doua jumătate a lunii iunie. Astăzi se împleteşte cununa de spice de grâu la începutul secerişului, cu sânziene şi alte flori, de către fetele tinere ajutate şi de femei cu experienţă. Cununa are împletită la mijloc o cruce. Snopii se aşază în căruţe de legători, în multipli de 13 (52 formează o claie). Cununa este purtată apoi de cea mai frumoasă şi mai harnică dintre femei până la casa gazdei pentru care se face secerişul cu „împrumut” de oameni. Pe drumul cununii, localnicii udă cu apă purtătoarea cununii şi alaiul de tinere femei care o însoţesc (minim 10). Se aud strigături legate de sentimentele de dragoste ale tinerelor din alai sau legate de seceriş. La poarta gazdei se aud următoarele versuri :
“Răsărit-a găinuşa / Hai gazdă deschide uşa / C-am venit din deal acasă Cu o cunună frumoasă / Ca să v-o punem pe masă / Să v-aducă belşug în casă”
Gazda pofteşte alaiul şi pe legătorii de spice ( bărbaţii care însoţesc alaiul ) la masa cu bucate alese. Cununa este atârnată de grindă sau prinsă pe perete şi păstrată până la recolta următoare.

Despre ANTREC

Atractiile Festivalului, aflat deja la a II-a editie sunt:
concursul cu bucate de casă din făină - plăcinte, cozonaci, prăjituri, colaci şi împletituri, concerte de muzică populară cu tematică, dansuri populare, strigături, scurte piese de teatru, licitarea plăcintelor câstigătoare, carnavalul si alegerea prinţesei festivalului/

Daniela Ditoiu
222.80.01
daniela.ditoiu@antrec.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/antrec/a-n-t-r-e-c-romania-va-invita-la-festivalul-secerisului-ampoita-jud-alba-8-10-iulie-2005