APEV Romania in pragul aniversarii a cinci ani de existenta
BUCURESTI - 1 februarie 2006
Comunicat tip General in Industrie
Joi, 26.01.2006, la sediul IBD-GTZ din cadrul Complexului Romexpo s-a desfasurat Adunarea Generala a membrilor APEV pe anul 2005. APEV Romania, care grupeaza pe principalii exportatori de vinuri ai tarii si detine intre 70-80% din exportul valoric de vinuri, si-a marit familia in 2005 cu inca 5 noi membri.
Dincolo de prezentarea Raportului de activitate si a Exercitiului bugetar pe anul 2005 si, respectiv, a proiectului Planului de activitate si a Bugetului pe anul 2006, intalnirea a prilejuit si prezentarea noului proiect de branding sectorial ce urmeaza a fi lansat in aceasta perioada. In acest sens, domnul Costin Lianu, Director general la Directia Generala de Promovare a Exportului din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, aratand participantilor conceptul, modul de lucru si calendarul actiunilor preconizate. Un element neprevazut l-a constituit retragerea, din considerente de ordin personal, a doamnei Mihaela Badea din functia de vicepresedinte. In urma votului exercitat, noul vicepresedinte a devenit domnul Dan Muntean, director general al Halewood Romania.
In 2005 s-au consemnat cateva succese si anume: a) recunoasterea de catre autoritati a industriei vinului drept sector strategic, in urma insistentelor de ani de zile ale ONIV, APEV si PNVV, principalele structuri asociative la nivel national din sfera vitivinicola; b) crearea Consiliului pe produs “Struguri, must, vin, produse din vin si produse procesate”, structura de dialog si parteneriat public-privat de pe langa MAPDR, in cadrul caruia autoritatile se consulta cu organizatiile mai sus mentionate si iau impreuna cele mai importante decizii cu privire la dezvoltarea sectorului vitivinicol romanesc; c) crearea premiselor pentru revizuirea in 2006 a Legii Viei si Vinului 244/2002, ca si pentru crearea Institutului si Fondului Vinului, instrumente vitale pentru o promovare generica mai eficienta; d) elaborarea strategiei sectoriale de promovare a exportului de vinuri si a strategiei de dezvoltare si adaptare a sectorului vitivinicol in perioada 2005-2014; e) prezenta remarcata a noii oferte de vinuri romanesti la principalele targuri si expozitii specializate (i.a. ProWein Duesseldorf, Vinexpo Bordeaux, RIWSF Moscova, Salone del Vino Torino, Wine for Asia).
2006 se anunta a fi un an dificil, data fiind apropierea momentului integrarii, ceea ce insa nu-i sperie pe membrii APEV, care si-au reiterat angajamentul de a actiona hotarat in directia cresterii competitivitatii industriei vinului din Romania si afirmarii sale pe plan international.
Pentru APEV Romania anul 2006 are si o semnificatie aparte, intrucat acesta este si un an aniversar, Asociatia urmand a implini in luna aprilie cinci ani de existenta, eveniment ce va fi marcat in mod corespunzator.