Lumea va reusi in curand sa descopere noua fata a vinurilor romanesti

BUCURESTI - 3 octombrie 2005

Comunicat tip General in Afaceri

APEV, Asociatia Producatorilor si Exportatorilor de Vinuri din Romania, gazduieste in aceasta seara la Hotel Marriott o receptie in onoarea a trei jurnalisti internationali in domeniul vinurilor, care au sosit in tara noastra pentru a povesti lumii despre vinurile romanesti.

In urmatoarele cinci zile, jurnalistii vor vizita cramele noastre, vor degusta vinurile, vor face un tur prin regiunile rurale, si vor scrie o serie de articole despre Romania pentru publicatiile internationale de vinuri.

Acest eveniment este subventionat de Guvernul SUA prin Agentia sa de Dezvoltare Internationala, USAID.

Lumea va reusi in curand sa descopere noua fata a vinurilor romanesti

Cei trei jurnalisti, domnii Darrel Joseph si Michael Prònay si Dra. Luiza Schrampf, intentioneaza sa-i intervieveze pe producatorii de vinuri, pe crescatorii de struguri, si pe oficialii turismului local. Ei isi vor petrece o zi pe Valea Prahovei, inainte de a porni catre regiunile rurale bogate din Romania. Turneul lor le va oferi ocazia de a degusta vinurile celor mai bune crame, inclusiv Cramele Halewood, Tohani, Carl Reh si Printul Stirbei – multe dintre acestea fiind deja cunoscute cunoscatorilor si cumparatorilor internationali de vinuri.
Jurnalistii scriu pentru cateva publicatii internationale concentrate pe gastronomie si vinuri, precum “Hugh Johnson’s Pocket Wine Book,” “Wine International Decanter,” “Wine & Spirit International,” “A La Carte,” si “Der Standard”. Circulatia larga a acestor publicatii despre gastronomie si bauturi va garanta promovarea inaltei calitati a vinurilor romanesti in randurile milioanelor de bautori de vinuri din intreaga lume.
Vizita jurnalistilor este sponsorizata de USAID, care, in colaborare cu Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, si cu Asociatia Exportatorilor de Vinuri, militeaza pentru sporirea vizibilitatii internationale si recunoasterea vinurilor romanesti. USAID sprijina industria viticola si recunoaste in ea o alternativa care poate suplimenta venitul a zeci de mii de mici fermieri.
Popularitatea vinului romanesc creste continuu in afara tarii. Parteneriatul cu investiitorii straini a ajutat industria sa se modernizeze si sa intre pe noi piete. De asemenea, sectorul se bucura de sprijin din partea Governului Romaniei, care a inclus vinul printre sectoarele prioritare de export. Analiza pozitiva din partea jurnalistilor aflati in vizita va duce la cresterea imaginii vinului romanesc.
USAID, care implineste anul acesta 15 ani de cand se afla in Romania, a fost mult timp un suporter activ al sectorului vinurilor romanesti. Sprijinul sau a dus la crearea APEV Romania in 2001 si la dezvoltarea propriului website (http://www.wineromania.com). Prin programul USAID Romania Agribusiness Development (RADP), care se va desfasura pana in anul 2008, Guvernul Statelor Unite va continua sa sprijine WEPA si Guvernul Romaniei prin promovarea vinurilor romanesti si prin dirijarea unei serii de activitati promotionale menite sa marcheze brandul vinului romanesc, oportunitatile de dezvoltare a turismului prin vizitarea cramelor romanesti, si deschiderea de noi piete internationale. Spre exemplu, la sfarsitul lunii octombrie Romania va participa la Targul International de Vinuri si Bauturi Spirtoase din Rusia, prin sprijinul RADP.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/apev/lumea-va-reusi-in-curand-sa-descopere-noua-fata-a-vinurilor-romanesti