Triumful vinurilor romanesti din soiuri autohtone

BUCURESTI - 9 noiembrie 2005

Comunicat tip General in Afaceri

Duminica, 6 noiembrie 2005, s-a incheiat o saptamana memorabila, marcata de o suita ampla de evenimente organizate sub egida Consiliului pe produs "Struguri, Must, Vin, Produse pe Baza de Vin si Produse Procesate" (CPVV), respectiv salonul "Vinuri romanesti din podgorii stramosesti" si concursul "Vinuri romanesti din podgorii stramosesti, parte a civilizatiei si culturii".

Suita de evenimente a debutat cu o conferinta de presa in incinta Centrului de perfectionare si activitati sociale al BNR, acontinuat cu deschiderea Concursului de vinuri in incinta Salii de Marmura a BNR si prezentarea Strategiei dezvoltării şi adaptării sectorului vitivinicol in Romania in perioada 2006-2014 in Sala de Conferinte a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si s-a incheiat cu festivitatea de premiere (medalii de aur si argint, oferite pentru cele mai performante vinuri romanesti) in sala Nicolae Titulescu din Complexul ROMEXPO.

Manifestarile, desfasurate in cadrul targului INDAGRA 2005, au fost menite sa readuca in constiinta specialistilor si a publicului larg importanta tezauruui national de care dispune tara noastra prin cultura vitei de vie autohtone. Demna de mentionat in acest context a fost intiativa de a organiza si un Salon destinat exclusiv vinurilor din soiuri autohtone, in paralel cu Salonul Expo Drink.

"In contextul concurential actual si al anilor ce vin, Romania va trebui sa-si valorifice cu precadere acest tezaur extrem de valoros si anume sa cultive si sa impuna pe piata occidentala soiurile de vinuri autohtone fara egal. Va trebui sa mizam pe acele cateva carti extrem de pretioase pe care le avem in mana, precum Feteasca Neagra, Feteasca Regala, Grasa de Cotnari sau Cramposia. Este recomandarea expertilor Uniunii Europene, inclusiv a specialistilor din tari precum Franta, Spania, Austria, Germania, Italia, care ne-au vizitat si s-au oferit sa ne dea o mana de ajutor in pregatirea pentru aderare", a declarat Vasile Miron Zarnoveanu, Presedintele in exercitiu al Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole(ONIV).

ONIV, de altfel, s-a ocupat de detaliile deloc usoare ale organizarii actiunilor, alaturi de ADAR, Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania si de ONDOV, Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si alte Produse Viticole.

Vinul a fost acceptat de curand ca produs strategic, fiind recunoscut de catre toti cei implicati in industrie - de la cercetatori, viticultori, producatori, comercianti si specialisti in marketing si pana la autoritatile statului - ca un inegalabil vector de imagine pentru tara de origine. Astfel, dupa cum se stie, vinul se numara printre foarte putinele bunuri purtand mentiunea "Produs in Romania", care ajung in rafturile magazinelor din cele mai indepartate colturi de pe mapamond si vin in contact direct cu potentialii consumatori. "Nu trebuie uitate legatura intrinseca dintre brand-ul vinurilor romanesti si brand-ul de tara, precum si modul in care ele se potenteaza in lupta pentru castigarea increderii consumatorilor. Aceasta mi se pare provocarea esentiala careia va trebui sa-i facem fata", spune Vasile Zarnoveanu.

Referindu-se la concursul vinurilor romanesti din soiuri autohtone, desfasurat in conformitate cu normele emise de Federatia Concursurilor Internationale de vinuri, Claudiu Necsulescu, presedinte in exercitiu al CPVV, a spus: "Este de la sine inteles ca, atunci cand vorbim despre viticultura Romaniei, trebuie sa ne gandim la mostenirea milenara pe care o reprezinta cultura vitei de vie, ca traditie si stiinta pe aceste meleaguri. Acest concurs este o actiune nationala care isi propune sa aduca in atentia societatii romanesti valori ce trebuie promovate cu incredere si mandrie".

Deosebit de imbucuratoare a fost larga participare a producatorilor la acest concurs. "Am fost placut surprinsi de numarul ridicat de vinuri din podgorii diferite, din ani de recolta diferiti si apartinand majoritatii soiurilor autohtone", spune Dan Boboc, presedintele executiv al ADAR. In total, s-au inregistrat in concurs 155 de probe, fata de cele aproximativ 60 ale anului trecut, fiind astfel nevoie de 2 comisii de jurizare, formate din cate 6 membri.

In urma jurizarii, s-au acordat medalii in limita a 30% din numarul de probe inscrise in concurs, iar modul de evaluare s-a facut dupa metoda standard a Organizatiei Internationale a Vinului, respectiv pe o scara de la 0 la 100. S-au apreciat senzorial la fiecare proba aspectul, limpiditatea, culoarea, mirosul si gustul.

Lista cu castigatorii medaliilor de aur si de argint poate fi obtinuta de la Secretariatele ONIV sau APEV.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/apev/triumful-vinurilor-romanesti-din-soiuri-autohtone