Recital extraordinar de vioară şi chitară la Ateneul Român

BUCURESTI - 2 martie 2010

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Duminică, 07 martie 2010, cu începere de la orele 19.00, Filarmonica “George Enescu” găzduieşte la Sala Mică a Ateneului un recital extraordinar de muzică franceză şi italiană din secolele XVI – XVIII, susţinut de Natalia Colotelo-Pancec (vioară) şi Maxim Belciug (chitară).

Recital extraordinar de vioară şi chitară la Ateneul Român

Gândit ca o reverenţă în faţa sincerităţii de expresie, recitalul aduce o interpretare personală a unui registru muzical ce împleteşte lucrări din colecţia “Second livre de guiterre”, publicată de Adrian Le Roy în 1555, cu pagini lirice din creaţia unor compozitori precum Antonio Caldara (1670 - 1716), Giambattista Pergolesi (1710 – 1736), Claudio Monteverdi (1567 – 1643), Giacomo Carissimi (1605 – 1674) sau Giulio Caccini (1550 – 1618). Alegând acest repertoriu, cei doi muzicieni şi-au propus să ofere publicului o mărturie a perenităţii frumosului, într-un demers ce favorizează autenticitatea emoţiei mai degrabă decât cochetăriile autenticiste.

Vorbind despre recitalul de duminică, 07 martie 2010, Maxim Belciug mărturiseşte că este conştient că acest nou proiect al său „ar putea face câteva sprâncene savante să se ridice a mirare. Pentru că – spune el – noi cântăm muzică de secol XVI-XVIII cu conştiinţa omului de azi. Dar dacă admitem teoria relativităţii, dacă ne vaccinăm copiii şi ne urcăm în avion, atunci trebuie să fim sinceri şi când facem muzică. Nu punem corzi de maţ la vioară şi folosim chitara modernă, şi nu strămoşul său renascentist, pentru că refuzăm să ne plasăm în acea zonă puţin vizitată a reproducerilor istorice. Vrem să cântăm o muzică vie, nu să expunem piese de muzeu. Emoţia e o chestiune de substanţă, nu de formulă.”

Natalia Colotelo-Pancec este membră în cadrul partidei de vioara I în orchestra simfonică şi de cameră a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti şi a susţinut numeroase concerte ca membru al orchestrei sau în calitate de solist pe scene din ţară sau din străinătate.

Maxim Belciug este cel mai îndrăgit nume din lumea specială a chitarei autohtone, fiind recunoscut ca un muzician de prim rang datorită neobositei sale cariere solistice, care l-a dus pe mari scene din ţară şi străinătate. Este un om al iniţiativelor, căruia publicul român îi datorează mai multe premiere: primul CD de chitară clasică editat în România, primele CD-uri cu repertoriu pentru voce şi chitară, realizate împreună cu Maria Răducanu, primele recitaluri de muzică de cameră cu chitară (flaut şi chitară, chitară şi percuţie). Interesat în special să promoveze muzica şi chitara, Maxim Belciug renunţă adesea la postura de solist pentru a oferi publicului formule noi şi atractive, aşa cum este şi cazul noului duo Natalia Colotelo-Pancec (vioară) – Maxim Belciug (chitară) al cărui debut pe scena Ateneului are loc duminică, 07 martie 2010, cu începere de la orele 19.00.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/arboresonor/recital-extraordinar-de-vioara-si-chitara-la-ateneul-roman