Primul simulator românesc pentru instruirea controlorilor de trafic aerian

Cluj - Napoca - 11 iulie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Tehnologie

Compania Sim Soft Distribution anunță finalizarea proiectului de cercetare „Instrument informatic inovativ pentru instruirea și testarea controlorilor de trafic aerian”.

Sim Soft Distribution

Compania Sim Soft Distribution anunță finalizarea proiectului de cercetare „Instrument informatic inovativ pentru instruirea și testarea controlorilor de trafic aerian” (cod SMIS 116105). Implementarea soluției s-a desfășurat pe parcursul a doi ani (2 august 2017 – 1 august 2019), iar obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătățirea procedurii de instruire a controlorilor de trafic aerian cu ajutorul unor instrumente și a conținutului de calitate, eliminând costurile mari și aducând în scenă gradul de libertate al utilizatorului. Proiectul integrează tehnologii de ultimă generație – cloud computing, realitate augmentată, recunoaștere vocală și machine learning – într-o soluție accesibilă inclusiv de pe terminale mobile precum tabletele. Produsul rezultat reprezintă un important progres în instruirea continuă a controlorilor de trafic aerian din întreaga lume, care vor putea avea acces direct și ușor la scenarii complexe de antrenament, la costuri considerabil mai mici decât în prezent. Motivul nostru a constat în realizarea unui instrument inovativ de instruire la distanță pentru acest sector deoarece controlorii sunt supuși anual la sesiuni de instruire (refresh) pentru actualizarea deprinderilor de management a traficului aerian.

Valoarea totală a proiectului este 4,917,034.97 lei, din care asistență financiară nerambursabilă este de 3,563,656.10 lei (din care 3,029,107.69 lei din FEDR si 534,548.41 lei din bugetul național).

Produsul rezultat, numit ATMIS AIO, se adresează atât clienților din sectorul civil, cât și din cel militar, cu scopul de a pregăti controlorii de trafic aerian să aibă reacții mai bune în situații de criză, prevenind astfel pierderile umane și pierderile materiale. Suplimentar, aceste sectoare se împart în instituții de învățământ și ANSP (furnizori de servicii de navigare în aer), atât privați, cât și guvernamentali.

ATMIS AIO cartografiază și redă 100% funcționalitatea operațională a simulatoarelor de zbor disponibile în piață, dar se bazează pe un pachet format din cele mai recente și avansate tehnologii care aduc noi orizonturi în ceea ce privește opțiunile de instruire. Principalele inovații aduse de ATMIS AIO sunt: folosirea modulului MTCD (Mid Term Conflict Detection), componenta cu spectru larg de utilizare și în afara simulatoarelor ATC, modalitatea de distribuire a produsului realizându-se în regim Cloud; utilizarea modulului de instruire la distanță, abordare care schimbă modelul de afaceri în domeniu; inovație tehnologică din punct de vedere al interacțiunii utilizatorilor, prin rularea aplicației pe terminale mobile mult mai accesibile în raport cu simulatoarele ATC folosite în acest moment.

Rezultatul așteptat/final în urma implementării proiectului este o platformă informatică inovativă pentru instruirea controlorilor de trafic aerian.

Sim Soft Distribution este o companie cu sediul în județul Cluj ce are ca scop crearea și livrarea simulatoarelor software de management al traficului aerian, dezvoltate de ingineri aerospațiali cu înalte calificări și de specialiști în managementul traficului aerian.

Proiectul „Instrument informatic inovativ pentru instruirea și testarea controlorilor de trafic aerian” a fost cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională - Axa prioritară 2 - „Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă” prin programul operațional „Inovații și competitivitate” 2014-2020.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Date de contact

Ioan Alexandru Drăgan
ioan.dragan@sim-soft.biz
Tel: 0740 218 655