La Ilieni – Covasna s-a desfasurat o sesiune „Train the Trainers” in electronica

BUCURESTI - 24 aprilie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Intre 26-28 martie, profesorii din liceele si facultatile cu specific de electronica si reprezentanti ai companiilor active in domeniul electronicii, au urmat la Ilieni, jud. Covasna, un program de 3 zile de traininguri avansate, ca parte a programului ELECT2EAT (www.elect2eat.eu) finantat din fonduri europene prin National Agency of Tempus Public Foundation.

ELECT2EAT - „E-learning Education & Continuing Training to Electronics Assembling Technology”, este un program de invatare continua pentru domeniul eletronic la care participa parteneri din mediul academic si de afaceri din Ungaria, Romania, Slovacia: Universitatea Tehnologica si Economica din Budapesta, CETTI Romania, Asociatia Romana de industrie electronica si software - ARIES Romania, Swedish Telepedagogic Knowledge Center, Universitatea Tehnica din Kosice.

Scopul programului este sa adapteze si sa integreze continutul si rezultatele inovarii din universitati central si est-europene intr-un sistem public, multilingv de training virtual si real deschis studentilor, profesorilor, practicienilor din domeniul electronicii.

Profesorii si reprezentantii industriei au participat la cursuri teoretice si practice si s-au declarat foarte incantati de acest program pe care il asteptau de peste 10 ani. Programul a inclus cursuri cu teme variate de la proiectare, simulare, echipamente si materiale la fabricatie, inspectie, finisare grupate in 7 sesiuni de lucru, dar si o sesiune speciala, cea de-a opta, dedicata predarii interactive, platformelor multimedia si dezvoltarii culturii antreprenoriale in randul elevilor si studentilor.

Prin diversitatea participarii si temele abordate, cursurile au constituit o punte intre:
- invatamantul liceal si cel academic
- intre educatie si industrie
- intre partenerii romani, ungari si slovaci ai programului ELECT2EAT

Prof. dr. ing. Paul Svasta, Universitatea Politehnica din Bucuresti, responsabilul roman al proiectului ELECT2EAT, a declarat:

„Am reusit sa implicam in acest program pentru a sustine conferinte pe cei mai buni specialisti de la universitatile tehnice din Bucuresti, Cluj Napoca, Suceava, Timisoara, Iasi, Pitesti, Galati, Brasov, Sibiu, Baia Mare, Alba Iulia, adica practic din toate centrele in care exista specializari in electronica. Varietate si acoperire teritoriala au fost si in randul profesorilor participanti, ceea ce inseamna ca avem un mare succes in diseminarea informatiilor. Acest lucru s-a intamplat pentru ca noi am urmarit de la inceput, nu numai calitatea si noutatea informatiilor, ci si raspandirea lor, adica cresterea gradului de cunoastere in randul viitoriilor nostri specialisti, elevi si studenti din toata tara.

Diversitatea a fost inclusa si in tematica abordata si in modul de constructie al programului. Am avut conferinte pe teme de actualitate din cercetare in domeniul electronicii, mese rotunde foarte valoroase pentru schimbul de experienta intre profesori si, de asemenea, exemplificari practice. Directorul proiectului ELECT2EAT, Prof. Dr. Ing. Zsolt Illyelfalvi-Vitéz de la Universitatea Tehnica si Economica din Budapesta (BME) a fost o prezenta extrem de activa la toate sesiunile si ne-a felicitat pentru acest succes”

Dl. Alexandru Borcea, Presedintele Asociatiei Romane pentru Industrie Electronica si Software (ARIES), a completat: „Succesul rezulta si din coordonarea mediului academic cu mediul de afaceri, iar aici ARIES are un rol important, de liant intre industrie si educatie. Toate ideile si metodologiile prezentate aici trebuie sa se transforme in practica si in afaceri de succes. Si reprezentantii industriei au apreciat pozitiv acest program nu numai din perspectiva calitatii fortei de munca viitoare, dar mai ales pentru oportunitatile prezente de improspatare a cunostintelor specialistilor nostri.”

Despre ARIES

ARIES - Asociatia Romana pentru Industrie Electronica si Software

Mariana Duma
Responsabil PR
Mariana.duma@gmail.com
www.elect2eat.eu