Panorama filmului romanesc contemporan ! CINEMA « LE LATINA » Paris ; 26.04 –03.02.2005

BUCURESTI - 28 februarie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Asociatia culturalà « ARTROUMAIN » si Cinema « LE LATINA », cu sprijinul C.N.C.-Romania si cu participarea Primàriei Parisului, organizeazà la Paris între 26 aprilie si 3 mai 2005, prima editie a « Panoramei filmului românesc contemporan

Panorama filmului romanesc  contemporan ! CINEMA « LE LATINA »   Paris ; 26.04 –03.02.2005

Programul proiectiilor va cuprinde în principiu 10 filme realizate în Romania, 6 scurt metraje si 3 documentare, productii recente, în mare parte inedite în Franta.
O searà specialà va fi dedicatà regizorului Lucian Pintilie eveniment realizat în colaborare cu Editura « Humanitas » si societatea « MK 2 –Paris » (casa de filme care l-a consacrat pe L. Pintilie si care a editat un editie completà DVD cu filmele acestuia).
Seara de deschiderea Panoramei este prevàzutà cu proiectia filmului « Steaua fàrà nume » regizat de Henry Colpi în 1950. Gala va fi prezentatà de Frédéric Mitterand în prezenta regizorului si al actorilor principali ,Marina Vlady si Claude Rich.

Unul din momentele importante ale manifestàri în constituie proiectia scurt-metrajelor românesti, cu un palmares 2004 absolut exceptional : Palm d’or la Cannes, Ursul de aur la Berlin,Marele Premiu la Venetia, etc.

Obiectivul principal al « Panoramei » este pe de o parte, de a creea un spatiu cultural pentru promovarea expresiilor culturale romanesti, pe de altà parte de a favoriza schimburile culturale între Franta si Romania.Nàscutà dintr-o dublà pasiune, cea pentru cinema si cea pentru Romania, Panorama doreste sà facà cunoscut publicului francez filmul romanesc contemporan. Existà o legàturà istoricà între lumea celei de a 7 arte din Romania si a celei din Franta, stabilita in primii ani ai productiei de filme din Europa. Este o istorie din pàcate foarte putin cunoscutà, interesantà pentru cinefili, inedità pentru publicul francez si european.

O serie de evenimente care urmeazà a fi determinate se vor organiza in jurul « Panoramei » pentru a creea o manifestare culturalà completà menita sà permità publicului larg o întelegere amànuntità a realitàtii noului val al cinematografiei romanesti. (expozitii foto , mese rotunde , lansàri de DVD, casete VHS,càrti, etc.)

Organizatorii sunt în contact cu personalitàti ale filmului din Franta si Romania pentru a propune un nume de prestigiu ca presedinte de onoare al « Panoramei ».

Despre arobas presse

Proiectiile vor avea loc la cinema « Le Latina », 20 rue du Temple ; 75004 Paris, seara inauguralà fiind prevàzutà în marea salà a « Forum des images » ( 500 locuri).
Burlac Daniel
artroumain@yahoo.fr

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/arobas-presse/panorama-filmului-romanesc-contemporan-cinema-le-latina-paris-26-04-03-02-2005