Eveniment, Casa de licitatii GOLDART, duminica 20 iunie, ora 11.00

BUCURESTI - 17 iunie 2010

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Ne face plăcere să vă invităm alături de noi la cea de a 49 a licitaţie a Casei GOLDART duminică 20 iunie, ora 11.00 la binecunoscuta galerie Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare. De data aceasta vă vom supune atenţiei o serie de lucrări de artă decorativă, carte veche şi artă plastică de o calitate excepţională, valori sigure pentru perioade nesigure.

Pentru început vă vom prezenta în cadrul secţiunii Artă decorativă câteva nume de rezonanţă ale artiştilor şi lucrările acestora ce urmează să fie licitate:
- Rene Lalique - Candelabru ART DECO, Model Rinceaux 1926, o piesă minunată;
- Paul Philippe - Statueta Art Nouveau realizată din onix şi fildeş sculptat reprezentând o tânără în costum Empire;
- Ferdinand Lugerth - Trei statuette realizate din bronz patinat şi fildeş sculptat.

Secţiunea Carte are deja un număr foarte mare de pasionaţi care manifestă de fiecare dată un real interes. Lucrările prezentate în cadrul licitaţiei cuprind 76 de volume dintre care amintim:
- Mihai Eminescu – Opere, ediţie îngrijită de Perpessicius;
- Vasile Alecsandri – Opere complete din 1875;
- Albume de artă şi un portret inedit din tinereţe al Principesei Elisabeta, dăruit domnişoarei Elena Văcărescu, cu dedicaţie; fotografia poartă autograf şi este datată din 1872, şi de asemenea, este însoţită de o casetă cu copertă în stil Art Nouveau, dăruită Elenei Văcărescu, cuprinzând 44 de fotogravuri cu “Meisterwerke der Malerei – Alte Meister”.

Pentru iubitorii de Artă plastică vor fi prezente în cadrul licitaţiei o serie de lucrări de valoare ale artiştilor contemporani, precum: Vasile Grigore, Dan Bota, Vittorio Holtier, Vasile Celmare şi Horea Pastina.
În cadrul secţiunii Artă plastică vom face cunoştinţă cu importante lucrări de grafică şi pictură.
Mai jos puteţi regăsi câteva exemple reprezentative pentru secţiunea grafică:
- Constantin Artachino -Ţigăncuşa - creion sanguină/hârtie, semnat dreapta jos;
- Nicolae Tonitza - Nud culcat - tuş cu peniţa şi laviu acuarelă/hârtie, semnat dreapta jos;
- Ştefan Luchian - Ţarancă torcând - guaşă/hârtie, semnat stânga jos cu negru. Desenată în linii unduitoare, iradiind o reală bucurie de a trăi, sugerată de coloritul dominat de tonuri reci, lucrarea demonstrează încă o dată capacitatea maestrului de a descoperi frumosul în înfăţişările umile ale universului intim. Tabloul a facut parte din ultima expozitie personala din timpul vietii artistului. Aceasta lucrare a fost apreciata in mod special de Mircea Eliade, mai ales ca era indragostit de proprietara operei.


De asemenea, veţi regăsi şi o serie de nume cu rezonanţă atunci când amintim picturile prezente la licitaţie. Iată doar o mică parte din ce urmează să încânte privirile la evenimentul din data de 20 iunie:
- Octav Băncilă - Evreul bătrân- sprijinit în baston sub povara vârstei şi a neputinţei; Buchetul de flori de liliac - o convenţională, dar decorativă compoziţie pe fond întunecat; Curtea cu scară - lucrare în care formele sunt alcătuite într-o concepţie geometrizantă. Operele deja menţionate sunt trei exemple semnificative pentru paleta picturală a artistului.
- Magdalena Rădulescu - Căluţul alb - ulei/placaj, semnat dreapta sus cu negru; Clown - ulei/pânză, semnat, datat 1961 dreapta sus cu negru; Clown cu vioară - ulei/carton, dublu semnat de artistă cu negru stânga jos şi semnat, datat 1959 cu creionul stânga jos. Cele trei picturi ale artistei, indiferent de tema abordată sau ilustrată, denotă calităţi asemănătoare, izvorâte din crezul artistic al pictoriţei, şi anume, capacitatea culorii de a sugera materialitatea, desenul simplu, seducător şi ştiinţa simplificării expresive a planurilor.
- Camil Ressu - Maternitate - ulei/carton, semnat stânga jos în pastă; lucrarea provine din colecţia familiei Dona. Pictor atras de resursele expresive ale prezenţei umane, dezvoltă şi în această lucrare calităţile de necontestat ale artei sale: surprinderea, într-un desen lapidar, a caracterului modelului, construcţia solidă a volumelor şi nu în ultimul rând, cromatica sobră şi sugestivă.
- Constantin Bacalu - Tătăroaica de la fântână - ulei/carton, semnat dreapta jos. Lucrarea provine din colecţia familiei Dona.
- Gheorghe Petraşcu - Cişmea în Nicoreşti (Fântâna)- ulei/pânză, semnat stânga jos; intitulat de autor pe verso. Lucrarea dovedeşte o amplificare a calităţilor picturale proprii lui Petraşcu, o sinteză sporită a formelor amplasate într-un tip de compoziţie îndelung verificată, axată pe o verticală centrală ce coagulează celelalte elemente ale structurii constructive.

Alte nume mari din cadrul licitaţiei din 20 iunie sunt: Constantin Piliuţă - Popas la cârciumă - ulei/pânză, semnat, datat (19)85 dreapta sus; Rudolf Schweitzer Cumpăna - La câmp - ulei/carton, semnat dreapta jos; Nicolae Vermont -Portret de fetiţă - ulei/pânză/carton, semnat, datat 1908 dreapta jos cu negru; Gheorghe Vânătoru - Natură statică cu flori roşii - ulei/carton, semnat, datat (19)49 dreapta jos cu roşu; Adam Bălţatu – Peisaj cu lac - ulei/carton, semnat stânga jos; Nicolae Tonitza - Portret de bătrân - ulei/pânzã, semnat Toniţa, datat (1)906 dreapta jos (lucrare din prima perioadă de creaţie a artistului).

Oferta specială la licitaţia din 20 iunie este o colecţie de 34 de desene, acuarele şi laviuri semnate Gheorghe Tomaziu. Colecţia de faţă cuprinde lucrări din prima perioadă a vieţii: anii studenţiei, călătoria de studii (1934-1936) în Germania şi Austria, misiunea de la Odessa (1941) pe timpul căreia este angajat al Teatrului de operă din localitate (unde realizează decorurile pentru „Frumoasa din pădurea adormită”, „Boema” şi „Tannhäuser”).

În expoziţie figurează şi câteva schiţe pentru decorul spectacolelor ce aveau să fie puse în scenă la Odessa în 1941. Nu trebuie scăpate din vedere acuarelele (peisaje, în principal), adevărate poeme ale luminii. În esenţă, actuala expoziţie constituie un punct de referinţă din activitatea pictorului, prezentându-l în complexitatea fiinţei sale, ca artist.
Expoziţia premergătoare licitaţiei va fi deschisă la Galeria Galateca, vineri şi sâmbătă, respectiv 18-19 iunie, între orele 10.00-19.00.
NOU - Şi în cadrul acestei licitaţii, preţurile de pornire ale majorităţii lucrărilor de artă plastică vor fi semnificativ mai mici decât estimările. După licitaţie, obiectele nevândute nu vor putea fi cumpărate decât la preţul cel mai mic al estimării.
GOLDART are tradiţia promovării artei în spaţiul românesc şi internaţional prin organizarea, de mai bine de cincisprezece ani, a mai multor expoziţii, licitaţii şi prezentări de artişti. Pentru mai multe informaţii ne puteţi vizita site-ul www.goldart.ro.


Despre ARTDESIGN GDS

Casa de Licitatii GOLDART
Ina Mojoiu
Director de Comunicare
0721.222.962.

comunicare.goldart@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/artdesign-gds/eveniment-casa-de-licitatii-goldart-duminica-20-iunie-ora-11-00