Cati ani aveti? Vor arata arterele...

Tirgu Mures - 25 octombrie 2011

Comunicat tip General in Sanatate, Social

Fiecare om are atatia ani cat arata arterele, iar varsta arterelor nu neaparat este identica cu varsta biologica.

Cati ani aveti? Vor arata arterele...

Cati ani aveti? Vor arata arterele…

 

Fiecare om are atatia ani cat arata arterele, iar varsta arterelor nu neaparat este identica cu varsta biologica.

 

Din cauza diferentei pot aparea riscuri de sanatate serioase. Depistarea acestora este rolul aparatului Arteriograph de la firma Medexpert, din care 300 functioneaza in Ungaria si 250 in strainatate. Cu noua varianta a aparatului, aparut in anul curent, printr-o masurare de 2 minute, putem afla unde stam pe scala varstei arteriale. Csuka Domokos, Directorul general al firmei, a tradus pentru noi declaratia specialistilor domeniului, conform carora masurarea varstei arteriale ar putea sa aduca o revolutie in lupta impotriva mortalitatii cardiovasculare, in profilaxia infarctului miocardic, a atacului vascular cerebral si a bolii arteriale periferice.

In Romania din totalitatea deceselor mai mult decat 50% si din totalitatea cazurilor de pierdere a capacitatii de munca aproape o treime sunt cauzate de bolile cardiovasculare. Oamenii, de obicei, privesc bolile cardiovasculare ca si pe evenimente inevitabile ale sortii. Iar la noi inca tot nu este cunoscut faptul ca femeile mor intr-un numar mai mare decat barbatii din cauza bolilor cardiovasculare.

„Oamenii, de obicei, privesc bolile cardiovasculare ca pe evenimente inevitabile ale sortii. Intr-adevar cauza majora din spatele bolilor cardiovasculare, ateroscleroza, poate sa fie asimptomatica pentru o perioada indelungata. Astfel, la multi pacienti primul simptom poate fi in acelasi timp si ultimul, pentru ca infarctul miocardic sau atacul vascular cerebral sunt de multe ori fatale.” – a declarat domnul Prof. Dr. Dragos Vinereanu, presedintele Comisiei de Cardiologie din Ministerul Sanatatii.

„In strategia de preventie cardiovasculara ar putea sa fie integrata o zicala veche, conform careia ai varsta arterelor tale. Recunoasterea imbatranirii precoce a sistemului arterial si terapia preventiva agresiva ar putea sa ajute la prevenirea evenimentelor fatale.”

In semnalarea riscului ajuta Arteriograph-ul de la Medexpert, punand in fata pacientului situatia reala, individuala.

In opinia publica infarctul miocardic este o boala a barbatilor, pe cand in SUA de ani de zile este pornit programul de „imbraca-te in rosu pentru femei”, care are ca scop atentionarea populatiei pentru schimbrea stilului de viata si evitarea evenimentelor cardiovasculare majore. In Suedia si in Germania sunt deja sectii special diferentiate pe sex, unde in mod adecvat pentru femei si barbati sunt alese tratamentele pentru diferitele boli.

 

Hipertensiunea arteriala netratata, obezitatea, diabetul aparut din cauza nutritiei proaste si fumatul sunt cei mai importanti factori de risc. Acest aparat micut arata primele semne a riscurilor si greutatea situatiei chiar si la pacienti asimptomatici. Din pacate in 30% din cazurile de boala primul simptom este in acelasi timp si ultimul! Astfel la pacienti asimptomatici este recomandat testul, pentru ca ateroscleroza, care conduce la evenimentele cardiovasculare fatale, poate sa fie fara simptome clinice pentru o perioada indelungata. Combatarea bolii este mai usoara in faza reversibila. Iar la pacientii cu boli cardiovasculare deja diagnosticate este importanta urmarirea terapiei eficace.

In opinia lui Csuka Domokos evaluarea starii de sanatate a arterelor ajuta medicii in luarea deciziei corecte in cazul unui tratament necesar si in urmarirea terapiei adecvate. „Ar fi ideal ca la fiecare cabinet medical sa fie cate un Arteriograph”.

 

Date statistice despre Romania

Romania este tara din Uniunea Europeana cu cea mai scurta speranta de viata pentru femei, arata un raport publicat de Comisia Europeana, desi fata de anul 1989, speranta de viata la romani a crescut cu 1,6 ani la barbati si 3 ani la femei. Speranta de viata a femeilor din Romania este de 75 de ani, fata de 84 de ani in Spania. Speranta de viata a barbatilor romani este printre cele mai scurte in Europa, de 68.2 de ani, fata de 78.4 de ani in Suedia.

61% din decese sunt cauzate de boli cardiovasculare (cu 11% mai mult decat toate celelalte motive impreuna), pe cand cancerul cauzeaza 14% din decese. Exista teste profilactice bine platite pentru depistarea cancerului, dar pentru bolile cardiovasculare…?

 

Mai multe informatii despre Arteriograph veti gasi pe pagina:www.arteriograf.ro

 

 

 

Cateva informatii despre firma Arteriograf:

Firma Arteriograf Srl. se ocupa cu distribuirea aparatelor din linia de produse „Arterialcare” din care face parte si aparatul Arteriograph. Firma a fost infiintata in anul 2007, avand suportul direct al firmei producatoare si a firmei mama din Ungaria.

 

Csuka Szabolcs

Director general

SC ARTERIOGRAF SRL

Targu Mures Str. Aurel Filimon, nr. 12

Tel.: 0265 250 627

info@arteriograf.ro

Despre Arteriograf S.R.L.

Firma Arteriograf Srl. se ocupa cu distribuirea aparatelor din linia de produse „Arterialcare” din care face parte si aparatul Arteriograph. Firma a fost infiintata in anul 2007, avand suportul direct al firmei producatoare si a firmei mama din Ungaria.