Servicii de cartografie și cartografie digitală

BUCURESTI - 6 iunie 2023

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri

Ne-am obișnuit să folosim frecvent diferite aplicații care se bazează pe hărți în format digital. Indiferent dacă suntem la volanul unei mașini, dacă trebuie să vizităm o destinație necunoscută în timpul vacanței sau dacă urmează să folosim aplicații de tip Uber sau Bolt, toate aceste situații implica folosirea unor aplicații care au la bază produse cartografice.

Servicii cartografie digitala

Servicii cartografie digitala

Astăzi avem la dispoziție diferite programe și tool-uri prin care putem realiza hărți în format digital și pe care ulterior să le folosim în diferite scopuri. Pe de altă parte, trebuie spus că există servicii cartografie și cartografie /" title="servicii cartografie">servicii cartografie digitală oferite de persoane specializate în acest domeniu. Cu alte cuvinte, vei putea beneficia de expertiza și de experiența unor persoane care sunt calificate și pregătite pentru a realiza hărți în format digital și hărți pentru a fi printate.

 

Cum sunt realizate hărțile prin cartografie digitală?

Cartografia este un domeniu de studiu și de activitate cu o foarte mare vechime. Încă din timpul descoperirilor geografice erau realizate diferite hărți. Dacă în urmă cu câteva decenii hărțile pe hârtie erau singura variantă disponibilă, în prezent varianta digitală a hărților este la îndemâna în aproape orice domeniu de activitate.

 

Datorită faptului că în prezent dispunem de foarte multe date în format digital, elaborarea hărților digitale poate părea a fi foarte ușor de realizat. Însă trebuie spus că dincolo de anumite aplicații ușor de folosit și foarte intuitive, există cunoșințe de design cartografic și cunoștințe de specialitate în domeniul GIS (Geographical Information System, adică Sisteme Informaționale Geografice) pentru a realiza anumite tipuri de hărți.

 

Dacă aplicațiile care folosesc Google Maps sau Google Earth ne sunt oricând la îndemână, atunci când este necesară o anumită hartă pentru diferite proiecte, expertiza unui specialist cartograf este foarte utilă. Hărțile realizate prin intermediul programelor specializate de cartografie digitală pot fi folosite cu succes atât în sectorul public, cât și în sectorul privat.

 

Realizarea unor astfel de hărți implică fie folosirea datelor digitale deja existente și care pot fi obținute gratuit din anumite surse sau contra cost din alte surse, fie prin generarea datelor de către cartograf prin realizarea măsurătorilor în teren sau prin extragerea manuală sau automată  din diferite surse online.

 

Domenii care pot beneficia de servicii de cartografie digitală

Cartografia a fost un domeniu extrem de util și de important încă din urmă cu multe secole. De la descoperirea de noi teritorii, la stabilirea unor drumuri importante din punct de vedere al comerțului și până la planificarea campaniilor militare, hărțile au fost un instrument foarte util și important chiar cu multe veacuri înainte de dezvoltarea tehnologiei care astăzi permite realizarea de hărți digitale.

 

Domeniile care pot beneficia în societatea modernă de avantajele cartografiei digitale sunt diversificate și numeroase. Iată câteva dintre scopurile în care pot fi folosite serviciile de cartografie: înregistrarea cadastrală a elementelor dintr-un anumit teritoriu; inventarierea obiectelor naturale și a obiectivelor construite; actualizarea sau realizarea de planuri generale ale așezărilor umane; realizarea de planuri urbanistice; întocmirea de planuri sau hărți tematice (hărți turistice, hărți agricole, hărți forestiere etc.); elaborarea unui management al teritorului și a unei planificări teritoriale folosind tehnici GIS; inventarierea rețelelor de transport, apă, gaz sau canalizare; modelarea 3D a diferitelor regiuni de interes; suport cartografic pentru diferite proiecte de dezvoltare urbană/rurală; analize spațiale pentru diferite proiecte privind infrastructura rutieră, feroviară sau de telecomunicații.

 

Acestea sunt o parte dintre domeniile și activitățile care pot să apeleze la servicii cartografie digitală pentru a beneficia de avantajele hărților în format digital. Indiferent dacă vorbim despre instituții publice, autorități locale, organizații de promovare a turismului, agenții de turism, spații și unități de cazare sau companii care elaborează proiecte pe fonduri europene, astfel de servicii de cartografie se pot dovedi foarte utile pentru realizarea unor hărți sau planuri care să completeze conținutul sub formă de text, grafice sau fotografii.

 

Pentru a obține hărți digitale sau hărți tipărite pentru oricare dintre domeniile și scopurile anterior enumerate este recomandat să se apeleze la un specialist în cartografie și GIS.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/artugyan-laurentiu-flavius-persoana-fizica-autorizata/servicii-de-cartografie-si-cartografie-digitala