Primul caz de discriminare in accesul la servicii pe criteriul orientarii sexuale castigat in instanta

BUCURESTI - 24 iulie 2007

Comunicat tip General in Social

In luna iulie, Judecatoria Sectorului 4 din Bucuresti a decis in favoarea unei persoane care a acuzat SC Distrigaz Sud SA de discriminare si hartuire pe criteriul orientarii sexuale, in accesul la serviciile companiei. Instanta a decis ca, SC Distrigaz Sud SA va trebui sa-i plateasca paratului daune morale in valoare de 1000 de euro. Sentinta nu este definitiva putand fi atacata in instanta de Distrigaz.

Asociatia Accept (organizatie neguvernamentala care apara si promoveaza drepturile persoanelor LGBT - lesbiene, gay, bisexuali, transgender - ca drepturi ale omului) saluta sanctionarea de catre instanta a cazului de discriminare. „Aceasta solutie ne da incredere ca legislatia antidiscriminare poate functiona in Romania, inclusiv in fata instantelor de judecata, oferind remedii persoanelor discriminate in relatia cu marile institutii, fie ele publice sau private.”, este de parere Florentina Bocioc, directoarea Asociatiei ACCEPT.

Speram ca aceasta sentinta sa fie citita atat de Distrigaz, cit si de alte institutii si companii, ca un semnal pentru introducerea in regulamentele si procedurile interne a unor politici specifice legate de non-discriminarea in accesul la bunuri si servicii pe orice criteriu, inclusiv pe criteriul orientarii sexulale.

Despre ASOCIATIA ACCEPT

Asociatia ACCEPT
Tel: 021-252 56 20; 021-252 16 37
Florentina Bocioc, tel.: 0744 384 631, e-mail: florentina@accept-mail.ro
accept@accept-mail.ro