Alternativa la izolarea sociala si profesionala a tinerilor cu dizabilitati severe

BUCURESTI - 2 iunie 2005

Comunicat tip General in Social

Asociatia „Alternativa 2003” desfasoara in perioada 25 Aprilie 2005 - 30 noiembrie 2005, cu finantare de la Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, proiectul „IMPREUNA PENTRU UN ALT DRUM” destinat dezvoltarii serviciilor de educatie si profesionalizare pentru tinerii cu dizabilitati severe. Prin acest proiect, Asociatia doreste sa atraga atentia opiniei publice si a autoritatilor asupra situatiei reale a persoanelor cu handicap si sa faca un prim pas spre rezolvarea ei.

Alternativa la izolarea sociala si profesionala a tinerilor cu dizabilitati severe

Categoria persoanelor cu dizabilitati reprezinta unul dintre grupurile sociale care intampina, pe langa consecintele generate de handicap, dificultati datorate existentei limitate a posibilitatilor de integrare socio-profesionala. Si aceasta datorita in primul rand faptului ca foarte putini au sansa de a fi cuprinsi intr-o forma de educatie care sa le permita dobandirea de abilitati, deprinderi si cunostinte necesare desfasurarii unor activitati lucrative. Cauza? Existenta insuficienta, pe plan guvernamental si nonguvernamental, a unor servicii care sa asigure o calificare profesionala, printr-o instruire adecvata a persoanelor cu handicap. Consecinta?! Tineri cu handicap ajung in situatia de abandon scolar si chiar familial.

Prin proiectul „Impreuna pentru un alt drum”, autoritati de stat, cadre didactice din invatamantul special si ONG-uri de profil vor participa la un seminar de schimb de experienta, organizat in data de 9 Iunie de catre Asociatia Alternativa 2003 in parteneriat cu Scoala Speciala Nr. 10 si Colegiul Universitar de Institutori. Acest eveniment urmareste crearea unei retele nationale de sprijin si asistenta sociala care sa reduca tot mai mult abandonul scolar si familial al tinerilor cu diazbilitati si sa determine cresterea solidaritatii sociale cu aceste persoane. In urma seminarului vor fi editate si distribuite in scoli si centre de zi materiale informative despre posibilitatile existente in Romania cu privire la integrarea socio-profesionala a persoanelor cu handicap.

De asemenea, 200 de tineri cu dizabilitati vor beneficia de interventii specializate in cadrul grupurilor de educare si pregatire profesionala care vor fi organizate in centrele de zi si scolile speciale. Familiile acestor tineri vor beneficia de sedinte de consiliere psihologica, asistenta sociala, sfaturi de specialitate cu privire la posibilitatile de orientare profesionala ale copiilor lor.

Proiectul mai prevede dezvoltarea serviciilor oferite tinerilor cu dizabilitati mentale si asociate medii severe, in cadrul Centrului de Zi Alternativa, prin angajarea de noi specialisti, reamenajarea spatiului, dotarea cu echipamentele si materialele necesare desfasurarii activitatilor.

Despre Asociatia ALTERNATIVA 2003

Asociatia "Alternativa 2003" a fost infiintata la initiativa unor persoane puternic motivate: parinti avand copii cu handicap mintal si asociat sever, carora li s-au alaturat profesionisti implicati in activitati de educare, recuperare si integrare. Asociatia isi propune sa devina o structura de sprijin reala pentru tinerii care sufera de handicap mental si asociat mediu/sever, prin oferirea de servicii de integrare sociala si profesionala, contribuind astfel la prevenirea abandonului scolar si familial al acestora
Irina Laios
Asistent Programe
Tel./Fax:021 - 668 20 27
Mobil: 0745 091 880
alternativa2003romania@yahoo.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-alternativa-2003/alternativa-la-izolarea-sociala-si-profesionala-a-tinerilor-cu-dizabilitati-severe