Workshop Yoshi Oida, 1- 6 octombrie, Cluj-Napoca

Cluj-Napoca - 24 septembrie 2009

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Celebrul actor si regizor de origine nipona Yoshi Oida, va fi prezent in Cluj-Napoca, in perioada 1 - 6 octombrie, pentru a sustine un atelier deschis unei participari internationale. In aceeasi perioada, publicului larg ii sunt rezervate o serie de patru evenimente care reunesc o lansare de carte in prezenta lui Yoshi Oida, proiectii de spectacole, vizionarea unui documentar, o intalnire a publicului cu participantii la atelier. Evenimentul este organizat de catre Centrul International pentru Artele Spectacolului – ARTHOC cu sprijinul Centrului Cultural Francez Cluj, avand ca partener si gazda Teatrul Maghiar de Stat.

Workshop Yoshi Oida, 1- 6 octombrie, Cluj-Napoca

Discipol al maestrului de teatru Kyogen, Okura-San, iar ulterior colaborator timp de peste 30 de ani al „magicianului teatrului european”, Peter Brook, cu roluri memorabile in spectacole dar si in filme precum The Pillow Book de Peter Greenaway, regizor a peste 30 de spectacole de teatru sau opera – Yoshi Oida este un exemplu unic si fascinant de reunire a tehnicilor teatrului oriental cu cele ale teatrului occidental, ambele la cote maxime de maiestrie. Onorand invitatia Centrului International pentru Artele Spectacolului – ARTHOC, intre 1 si 6 octombrie 2009, Yoshi Oida va sustine, in premiera in Romania, un atelier international deschis unui numar de 18 participanti proveniti din tari precum Franta, Anglia, Germania, Brazilia, Spania, Italia si Romania.
Publicul larg va avea sansa de a se intalni cu aceasta mare personalitate a scenei contemporane in data de 5 octombrie, ora 20, in Sala Studio a Teatrului Maghiar, unde va avea loc lansarea cartii 'Actorul invizibil' de Yoshi Oida si Lorna Marshall, aparuta la Editura ArtSpect, lansare urmata de vizionarea documentarului Ai vazut luna? (o productie WillkeFilm). Cuprinzand interviuri cu Peter Brook, fragmente din spectacole celebre ale acestuia, rememorari ale influentei lui Yukio Mishima asupra carierei lui Yoshi Oida, documentarul Claudiei Willke este un melanj de teatru si de viata, o calatorie emotionanta din inima Japoniei in inima Europei, definitorie pentru personalitatea artistica a lui Yoshi Oida. De ce suntem intrebati daca am vazut luna? Pentru ca atat documentarul-portret al Claudiei Willke cat si cartea 'Actorul invizibil', au ca laitmotiv spusele unui mare actor de teatru Kyogen: „Pot sa-l invat pe un tanar actor gestul prin care se poate arata luna. Dar restul, de la varful degetului pana la luna, tine de propria lui responsabilitate”. „Pentru mine”, spune Yoshi Oida, „este prea putin important daca publicul isi aminteste cat de frumos a fost un anumit gest. Singurul lucru care ma intereseaza este: A vazut luna?”
Pe langa acest eveniment, in data de 2 octombrie, ora 20 va avea loc, in foaierul Teatrului Maghiar, o proiectie a spectacolului de opera 'Moarte la Venetia' in regia lui Yoshi Oida (muzica Benjamin Britten). Va urma in data de 4 octombrie, ora 20, in Sala Studio a Teatrului Maghiar, o proiectie a unui important spectacol dedicat prieteniei dintre Balthus si Antonin Artaud numit 'Il n’y a plus de firmament', in distributia caruia se numara Yoshi Oida si a carui punere in scena este semnanta de una dintre figurile marcante ale scenei internationale: Josef Nadj. In ultima zi, 6 octombrie, ora 20, in Insomnia, va invitam la o intalnire cu participantii la atelier.
Conferinta de presa va avea loc in data de 29 septembrie, ora 12, la West City Hotel.

Despre Asociatia Art-Hoc

Centrul International pentru Artele Spectacolului ARTHOC este un departament al Asociatiei Art-Hoc alaturi de Editura ArtSpect. Centrul ARTHOC s-a constituit ca un centru de studii si de practici interdisciplinare, un laborator de explorare a procesului creativ. Misiunea Centrului ARTHOC este de a le oferi artistilor oportunitatea de a-si imbogati arsenalul profesional, de a descoperi noi cai ale creatiei personale, de a stimula schimburile creative intre artistii romani si straini prin organizarea unor ateliere sustinute de mari personalitati ale scenei contemporane.

Pentru informatii suplimentare si pentru confirmarea participarii la conferinta de presa:
Adriana Chiruta / Director artistic
Asociatia Art-Hoc
tel. 0752103939
adriana.chiruta@arthoc.ro