Ai fost pana la Artbooth?

- 3 noiembrie 2010

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Este Dragos Badita in Cluj, Andrei Ciurdarescu la Oradea si Stefan Sava la cel din Timisoara.

Ai fost pana la Artbooth?

Spatiile Artbooth #1,2,3
Cluj Napoca - Timisoara - Oradea


La început a fost pestera. Aici au fost vazute primele lucrari de arta. Au urmat constructiile religioase, muzeele, colectiile, galeriile. Este inevitabil ca si secolul nostru sa imprime propria marca si sa transforme cadrul de prezentare a lucrarilor de arta. Aparitia constructiilor modulare face posibila imaginarea unui astfel de cadru. De asemenea, raspândirea cabinelor divers utilitare ce servesc individul si în acelasi timp masele, fara intermediari si operatori.

În exercitiul de a gasi acest nou cadru, proiectul expozitional 'Artbooth' propune spatiului public un nou obiect functional. Acesta, îmbinând în el modulul si cabina, face posibila itinerarea lucrarilor de arta. Îsi înnoieste, astfel, mereu continutul, si se afla 24 de ore din 24 accesibil privitorului, apropriindu-l pe acesta de arta într-un mod inedit.

Va invitam sa descoperiti cele 3 Artbooth-uri existente în tara, si sa urmariti itinerarea a 12 lucrari realizate de Adela Bonat, Alexandra Bodea, Andrei Ciurdarescu, Avramut Raluca, Dragos Badita, Eva Buia, Ileana Surducan, Lorena Garoiu, Madalina Lazar, Sorin Oncu, Stefan Sava, Stefan Pop.


În istoria cabinelor (booth, în limba engleza) se regasesc:

,Voting Booth' - cabina automatizata de votare, în care o persoana îsi poate exercita dreptul de vot în conditii de totala securitate, fara a mai fi nevoie de prezenta vreunui observator sau de reprezentantii partidelor politice, functionând pe baza unui procedeu automatizat de identificare a electorului si înregistrare a votului exprimat.

,Photo booth' - cabina în care o persoana se poate fotografia si îsi poate colecta singur fotografiile executate, functionând pe baza unui procedeu automatizat de filmare si procesare a filmului.

,Phone booth' - cabina de telefonare în care o persoana poate sa apeleze telefonic orice interlocutor, fara interventia unei operatoare de telefonie, functionând automatizat, pe baza unui aparat operational cu monede, conectat la o centrala telefonica.

,Ticket booth' - cabina în care o persoana are posibilitatea sa îsi procure un bilet, abonament sau cartela pre-platita pentru diverse servicii, functionând automatizat pe baza unui aparat operational cu monede.


Ne propunem sa introducem în constiinta comunitatii un nou spatiu proiectat:
,Artbooth' - cabina individualizata de expunere a rezultatului unui act de creatie / cabina de arta itineranta.

Artbooth # 1 / Cluj Napoca / Pietonalul din fata Bisericii Romano-Catolice 'Sfântul Mihail', zona Piata Unirii
Artbooth #2 / Oradea / Spatiul de arta contemporana 'Visual Kontakt' din strada Albacului, zona Parcul 22 Decembrie
Artbooth #3 / Timisoara / Pietonalul din fata Universitatii de Arte si Design din Timisoara, zona Cetate.