Primăria Cluj-Napoca susţine Proiectul “Meriţi să zâmbeşti din nou”

BUCURESTI - 26 noiembrie 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, ONG, Social

În data de 28 octombrie la Hotelul City Plaza din Cluj Napoca, a avut loc conferinţa “Meriţi să zâmbeşti din nou”, conferinţă intermediară organizată în cadrul proiectului “Meriţi să zâmbeşti din nou - Servicii integrate pentru victime ale violenţei domestice”, proiect finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, ce va continua până în luna aprilie 2016.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi atât din mediul public cât şi din cel privat, luând cuvântul Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Domnul Emil Boc, Luiza Buduşan- coordonatorul Centrului de Consiliere şi al Centrului de Recuperare, Laura Hizo- managerul proiectului, Flavia Barbur- consilier juridic, Maria Popa-psiholog şi Ekaterina Veleva, psihoterapeut şi vicepreşedinte al Fundaţiei Pulse din Bulgaria, partener în cadrul proiectului. De asemenea, la eveniment a fost prezent un număr mare de tineri, fapt ce ne bucură şi ne face să sperăm într-o societate mai bună.

“În primul rând, recunosc, ca municipalitate, nu putem acoperi toate nevoile pe care oraşul le are. Pentru asta avem nevoie de colaborare cu societatea civilă, cu ONG-urile, pentru ca împreună să putem oferi cele mai bune soluţii pentru cetăţeni. În al doilea rând, problema violenţei domestice este o problemă reală! Dacă ne facem că nu există nu facem altceva decât să afişăm o ipocrizie şi să considerăm că totul este bine şi frumos, poate fi şi mai bine şi mai frumos dacă împreună cu dumneavoastră această problemă este tratată instituţional şi serios. Pentru asta vreau să felicit Asociaţia Athena Delphi împreună cu partenerii din fondurile norvegiene cu care şi noi suntem în alte proiecte implicaţi, pentru faptul că se implică şi încearcă să rezolve şi să atenueze impactul unei probleme reale care există în comunitatea noastră, aşa cum, de altfel sunt convins că există şi în alte comunităţi.” (Domnul Primar Emil Boc)

“Este un proiect de servicii complete destinat victimelor violenţei domestice, femei şi copii, constând în servicii de adăpost, consiliere psihologică şi juridică, de asistenţă socială oferită prin intermediul centrului de consiliere, oferit prin intermediul unor persoane cu peste 20 de ani de experienţă. Este un proiect la care visăm de peste 10 ani, noi iniţiatorii, cei care în prezent îl derulăm, care sunt psihologi, avocaţi, asistenţi sociali, voluntari şi nu numai. Încă de la începutul parcursului meu profesional, în calitate de avocat am avut de a face, din păcate, cu efectele nocive ale acestui flagel, atât faţă de femei cât, mai ales, faţă de copii, pentru că, din păcate, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, violenţa domestică se petrece mai ales în familiile cu copii, cu vârste dintre cele mai fragede până la vârsta adolescenţei.” (Luiza Buduşan- Coordonator)

„Ce îşi propune proiectul? Servicii de consiliere psihologică, juridică, găzduire, asistenţă socială şi grup de suport, pentru minim 40 de persoane victime ale violenţei domestice, 40 de parteneriate intersectoriale pentru îmbunătăţirea abordării din perspective multiple, un centru de recuperare acreditat cu o capacitate de 6 locuri de adulţi şi 6 locuri de copii, caravane de informare în 10 comune din mediul rural referitor la violenţa domestică, discriminarea de gen şi drepturile omului, sensibilizarea comunităţii privind violenţa domestică şi promovarea drepturilor omului în rândul a 9,000 de cetăţeni, consolidarea capacităţii organizaţionale a Asociaţiei Atena Delphi.” (Laura Hizo- manager de proiect)

Asociatia va asigura sustenabilitatea acestor centre si pe viitor astfel incat comunitatea sa poata beneficia de serviciile oferite.

“Marea majoritate a victimelor care ni s-au adresat sunt persoane extrem de tinere. Sunt soţii, sunt mame care au undeva la 20-25 de ani poate cel mult 30 de ani. Acest lucru este trist şi în acelaşi timp îngrijorător; asta înseamnă că agresorii, la rândul lor, sunt nişte persoane tinere. Este, putem spune, o nouă generaţie de tineri soţi, de tineri taţi agresori şi, din păcate, se pare că familia, mediul, scoietatea, şcoala nu au făcut nimic care să îi educe în alt mod. Dragostea este mereu răbdătoare, dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, ea nu se laudă şi nu se trufeşte. Ca urmare, aceasta este una dintre primele definiţii ale iubirii iar expresiile de genul “Mă mai bate dar mă iubeşte”, este o expresie care nu ar trebui să existe în vocabularul nici unei persoane şi cu atât mai puţin în vocabularul unei femei.” (Flavia Barbur- avocat)

“Imaginaţi-vă copii de 4-5 ani care intervin între părinţi. Asta este extrem de periculos pentru copil, pentru că acestui copil îi dispare zâmbetul, ochii lui devin din ce in ce mai trişti, el devine un copil trist, devine un copil fără copilărie; dispare bucuria, dispare fericirea. Femeile se trezesc abia în momentul în care viaţa lor este pusă în pericol, viaţa lor şi a copiilor lor şi astfel, parcă de undeva din spate, spune “salvează-mă, salvează-mă!”. “ (Maria Popa- Psiholog)

“Care sunt rezultatele până în prezent? S-a acreditat un centru de recuperare cu o capacitate de 6 locuri de adulţi şi 6 locuri de copii şi un centru de consiliere pentru victimele violenţei domestice; s-au oferit servicii de consiliere psihologică, juridică, găzduire, asistenţă socială şi de grup de suport, pentru 20 de persoane victime ale violenţei domestice, din care 7 persoane adulte găzduite şi 14 copii; au fost încheiate şi sunt în derulare 11 parteneriate cu instituţii publice şi 7 cu entităţi private pentru îmbunătăţirea abordării din perspective multiple si colaborare pentru sensibilizarea comunităţii şi informarea victimelor; s-au organizat caravane de informare în 6 comune din mediul rural referitoare la violenţa domestică, discriminarea de gen şi drepturile omului; s-au sensibilizat 4,000 de membri ai comunităţii privind violenţa domestică şi promovarea drepturilor omului. Bugetul total al proiectului: 149.515,04 Euro; Finanţare nerambursabilă: 134.191,74 Euro.” (Laura Hizo- Manager Proiect)

“Apreciez efortul dumneavoastră pentru că această comunitate, pe care noi o reprezentăm, să poată atenua impactele negative ale violenţei domestice. Putem să oferim un zâmbet acelora care nu cred că mai poate exista pe faţa lor, putem să aducem o umbră de speranţă şi de optimism acelora care în viaţă au nevoie de sprijinul şi de intervenţia noastră. Împreună cu dumneavoastră putem aduce acel zâmbet, aşa cum frumos aţi scris în deschidere, “Merită să zâmbeşti din nou”. Sunt convins că foarte multe persoane vor zâmbi din nou, vor avea poftă de viaţă, se vor considera parte a societăţii noastre , nu vor considera că viaţa s-a sfârşit sau că nu mai există altă alternativă, datorită efortului pe care dumneavoastră îl faceţi.” (Domnul Primar Emil Boc)

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org”.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-atena-delphi/comunicat-de-presa-al-asociatiei-atena-delphi