Centenarul Marii Uniri. Un secol de carte românească: Conferință națională pentru bibliotecari

BUCURESTI - 10 decembrie 2018

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Social, Cursuri

În anul în care aniversăm împlinirea unui veac de la Marea Unire, Asociația Culturală BVM (“Barză, Viezure, Mânz”), în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și cu ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România) lansează proiectul Centenarul Marii Uniri . Un secol de carte românească. Conferință națională pentru bibliotecari.

Centenarul Marii Uniri

Centenarul Marii Uniri

Conferința se va desfășura în data de 14 decembrie 2018, orele 10–14, la Palatul Culturii din Târgu Mureș. Se adresează bibliotecilor județene din România și își propune să aducă în prim-plan rolul cărții și al bibliotecilor de-a lungul ultimei sute de ani. Prelegerile vor fi susținute de personalități din domeniile culturii scrise, care își propun să aducă în fața comunității profesionale a bibliotecarilor informații interesante și inedite:

-        Marea Unire în cărțile și documentele vremii - dr. Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș

-        Centenarul Marii Uniri. Bilanțul unui veac de istorie - dr. Cosmin Popa, cercetător științific principal la Institutul de istorie Nicolae Iorga din București

-        Cartea, un instrument al libertății. Povestea literaturii române în 100 de ani - Ion Bogdan Lefter, poet, eseist, critic și istoric literar.

La finalul conferinței, bibliotecarii vor face o vizită la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, prima bibliotecă publică din România, un adevărat simbol al culturii scrise. În cadrul proiectului, bibliotecile județene vor primi un fond de carte românească dedicată Centenarului Marii Uniri. Acțiunea este finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin programul de finanțare nerambursabilă a manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918–2018) și a Primului Război Mondial.

Despre Asociatia Barza Viezure Manz

Asociația „Barză Viezure Mânz” este o organizație neguvernamentală și nonprofit, a cărei misiune este de a contribui la construirea unei societăți civile pentru care cultura și educația sunt principalele valori. Prin programele sale, Asociația promovează cultura românească în context european, educă tânăra generație prin intermediul artelor și susține incluziunea socială prin acțiuni culturale specifice.
Astfel, în cadrul proiectelor derulate în perioada 2016-2018, Asociația a desfășurat o serie de evenimente culturale pentru publicul larg, pe teme și din domenii culturale diverse: crearea bibliotecii publice (cum ar fi Plaja de carte din Vama Veche), lansări de carte, proiecții de filme documentare, expoziții pentru prezentarea și promovarea lucrărilor artizanilor și meșteșugarilor români, audiții de spectacole de teatru radiofonic, proiecții de filme experimentale ale studenților români sau crearea unor colecții de obiecte de artă ale unor artiști vizuali contemporani.