Tinerii bucuresteni cer conditii de siguranta si confort pentru utilizarea bicicletei

BUCURESTI - 7 iulie 2010

Comunicat tip General in Social

Vă prezentăm
REZULTATELE ACTIVITĂŢII DE STRÂNGERE DE SEMNĂTURI PENTRU O SOLICITARE OFICIALĂ
în urma căreia tinerii noştri membri speră să demonstreze necesitatea şi utilitatea amenajării unor parcări de biciclete în incinta unităţilor de învăţământ, precum şi dezvoltarea infrastructurii de trasee pentru benzi de biciclete.

Tinerii bucuresteni cer conditii de siguranta si confort pentru utilizarea bicicletei

Mesajul este următorul:
“Noi, tinerii din BUCUREŞTI, suntem interesaţi să utilizăm bicicleta pentru a veni la şcoală, fiind conştienţi că astfel contribuim la reducerea aglomeraţiei în trafic, la diminuarea poluării urbane şi la menţinerea sănătăţii noastre. Pentru ca acest lucru să fie posibil, facem apel la autorităţile locale în vederea asigurării unor condiţii civilizate de SIGURANŢĂ şi CONFORT, atât pentru deplasare (piste, benzi, alei dedicate bicicliştilor) cât şi la destinaţie (parcări acoperite, rastele păzite).”

Activitatea a început încă din anul 2008, când au fost strânse în jur de 2000 de semnături de la şcolari, liceeni şi studenţi, din circa 15 unităţi de învăţământ. Plecând de la colaborările cu respectivele unităţi de învăţământ şi continuând activitatea de strângere de semnături pe plan intern, apoi extinzând colaborările cu alte unităţi de învăţământ (aproximativ 35 de unităţi), implicând organizaţiile de tineri şi consillile de tineret locale (de sector), au fost strânse în final aproximativ 25.000 semnături.

Situaţia pe sectoare:
Sector 1: 10 unităţi de învăţământ / aprox. 3740 tineri semnatari
Sector 2: 5 unităţi de învăţământ / aprox. 4180 tineri semnatari
Sector 3: 9 unităţi de învăţământ / aprox. 4829 tineri semnatari
Sector 4: 5 unităţi de învăţământ / aprox. 3391 tineri semnatari
Sector 5: 3 unităţi de învăţământ / aprox. 1088 tineri semnatari
Sector 6: 3 unităţi de învăţământ / aprox. 580 tineri semnatari

În aprilie 2010, a luat sfârşit programul „TÂNĂRUL VELORUŢIONAR”, program de informare, educare şi promovare a beneficiilor mersului pe bicicleta derulat de asociaţia „BATE ŞAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA”, în şcolile, liceele şi facultăţile bucureştene, activitate susţinută financiar de ANPCDEFP (programul „Tineret în Acţiune”), şi UNDP (programul „GEF SGP”).
A doua etapă a proiectului “VELORUŢIA ÎN ŞCOLI”, derulată pe parcursul anului 2009 - 2010 a reprezentat un pas înainte pentru derularea unui proces foarte amplu: re-introducerea culturii bicicletei în rândul tinerilor din România. Programul include atât studii sociologice, activităţi educative cât şi propuneri administrative pentru autorităţile locale.

Noi ştim că la ora actuală că pe primul loc pe lista priorităţilor de siguranţă şi confort din toată lumea modernă este PIETONUL, urmat imediat de BICICLIST, şi că AUTOMOBILISTUL este acum lăsat pe ultimul loc! Noi ştim acum că în multe oraşe europene apar din ce în ce mai multe străzi unde accesul autoturismelor este foarte restricţionat, şi că aceste artere secundare sunt în general în zonele rezidenţiale sau în preajma instituţiilor publice şi de învăţământ. Am redactat scrisori oficiale cu care, prin semnăturile celor dornici, putem dovedi acum că sunt mulţi tineri în capitala României moderne care solicită condiţii de siguranţă şi confort pentru utilizarea bicicletei, atât în deplasare cât şi la destinaţie. Avem deja peste 25.000 de semnături!!

Ne propunem să convingem primăriile de sector, inspectoratele şcolare şi brigada rutieră că deplasarea tinerilor pe bicicletă trebuie încurajată şi susţinută atât logistic cât şi legislativ.

Adresăm factorilor de decizie o solicitare fermă de sprijin:
-pentru instalarea rastelurilor pentru biciclete în incinta unităţilor de învăţământ,
-pentru amenajarea unor benzi de bicicletă spre şcolile, liceele şi facultăţile bucureştene,
-pentru diminuarea traficului auto în vecinătatea şcolilor!

Vă mulţumim pentru atenţie!

Despre Asociatia BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA

Aceste plimbari fac parte din programele campaniei VELORUTIA. O REVOLUTIE PE DOUA ROTI, prin care BateSaua isi propune sa introduca bicicleta in viata de zi cu zi a bucurestenilor si romanilor in general. Agenda campaniei cuprinde programele: CU BICICLETA LA SCOALA, CU BICICLETA LA SERVICIU, CU BICICLETA LA CUMPARATURI, CU BICICLETA LA MUZEU.

Asociatia “BateSaua” promoveaza traditiile cultural-artistice prin intermediul turismului in sa. Mai exact, propunem plimbari calare, in saua bicicletei sau a calului, pentru a vizita tot ce are tara asta (lumea asta) mai frumos. Din mosi stramosi. Pentru a VEDEA, ASCULTA sau GUSTA bunatatile traditionale ale poporului roman. Detalii la:
http://www.targultaranului.ro
Altfel se vede lumea, de sus din sa :)!

NU este nevoie sa plecam in vacanta sau concediu, pentru a ne bucura de contactul cu spatiul rural sau culinar traditional. Iata: sunt suficiente 2-3 ore intr-o dimineata de weekend in care am renuntat la shoppingul de mall sau de hypemarket. Putem pedala, ne putem aproviziona, putem socializa intr-un context special, ne putem face prieteni printre taranii romani care au nevoie de incurajarea noastra pentru a continua sa produca branza, cas, pastrama sau bors.
GeoBateŞaua / 0722 736694, 021 315 9811
–Presedinte Asociatia « BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA »
–Vice-Presedinte FEDERATIA BICICLISTILOR DIN ROMANIA

geobatesaua@batesaua.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-bate-saua-sa-priceapa-iapa/tinerii-bucuresteni-cer-conditii-de-siguranta-si-confort-pentru-utilizarea-bicicletei