Biblioteca Naţională a României are nevoie de noul sediu!

BUCURESTI - 3 martie 2009

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Asociaţia Bibliotecarilor din România (ABR) îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la situaţia actuală a Bibliotecii Naţionale a României.

Biblioteca Naţională este o instituţie fundamentală, care asigură păstrarea memoriei documentare a unei naţiuni. Importanţa şi funcţiile unei biblioteci naţionale sunt recunoscute şi asumate de către toate statele civilizate. Pentru fiecare ţară, Biblioteca Naţională reprezintă unul dintre reperele culturale fundamentale.
Într-un moment în care Biblioteca Naţională a României a ajuns chiriaşă în sediul pe care îl ocupă, în urma retrocedării clădirii către Camera de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti, considerăm că finalizarea lucrărilor la noul sediu al bibliotecii şi reunirea colecţiilor acesteia, în prezent dispersate în mai multe locaţii, nu mai suferă amânare.
Reamintim opiniei publice că noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României este o construcţie începută la jumătatea anilor 80, pe care niciunul dintre guvernele care s-au perindat în perioada postdecembristă nu a fost în stare s-o finalizeze. Mai grav, din timp în timp, guvernanţii au încercat deturnarea destinaţiei acestei clădiri. În anul 2002, premierul Adrian Năstase a intenţionat s-o folosească drept sediu al Guvernului, dar a renunţat la idee, în urma protestului societăţii civile. Recent, deputatul Silviu Prigoană a propus mutarea aici a… Parlamentului! Oare România nu are dreptul la o Bibliotecă Naţională pe măsura rolului ei de membru al Uniunii Europene, ţinând cont că în acest moment suntem singura ţară europeană care nu dispune de o clădire reprezentativă pentru această instituţie?
Credem că măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, rezolvarea problemei clădirii Bibliotecii Naţionale a României trebuie să fie considerată o prioritate naţională!

Consiliul de conducere al Asociaţiei Bibliotecarilor din România (ABR)

Despre Asociatia Bibliotecarilor din Romania

Asociaţia Bibliotecarilor din România (ABR) este o organizaţie nonguvernamentală cu peste 2500 de membri individuali şi instituţionali din toate tipurile de biblioteci: naţionale (Biblioteca Naţională a României şi Biblioteca Academiei Române), publice, universitare, şcolare şi specializate.

Contact: Prof.univ.dr. Mircea Regneală, Preşedinte ABR
Tel. 021-3120108
infoabr@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-bibliotecarilor-din-romania/biblioteca-nationala-a-romaniei-are-nevoie-de-noul-sediu