Inauguarea TRANS.FORT: Fiti Noctambuli la Castel in Biserica Fortificata din Apold

Apold - 13 mai 2024

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Arhitectura / Design, Educatie / Cultura

Asociația CasApold organizează inaugurarea proiectului TRANS.FORT în incinta Bisericii Fortificate din Apold , județul Mureș. TRANS.FORT este un proiect inovativ de conversie și reutilizare adaptativă a unei biserici fortificate, care ofera vizitatorilor oportunitatea de a descoperi istoria și bogăția culturală a regiunii într-un cadru adaptat nevoilor societății contemporane. Deschiderea oficială are loc cu ocazia Nopții Muzeelor din 18 mai 2024, când porțile rămân deschise până târziu în noapte și sunteți invitați să fiți Noctambuli la Castel și să descoperiți acest patrimoniu istoric într-o nouă lumină. Va fi o seară plină de activități captivante, expoziții în premieră, tururi ghidate la lumina lumânărilor întreținute de un concert ambiental care promite să fie o călătorie sonoră în timp și spațiu, asemenea întregului concept. TRANS.FORT redefinește experiența culturală în cadrul bisericilor fortificate din Transilvania !

vernisaj TRANS.FORT

TRANS.FORT

PROIECT DE CONVERSIE ȘI REUTILIZARE ADAPTIVĂ / GALERIE OFFSPACE /

SPAȚIU PENTRU DIALOG ȘI CONȘTIENTIZARE A CULTURII ȘI ECOSISTEMULUI LOCAL

Deschiderea oficială : 18 mai 2023, ora 17:00 - 23:30 // Noctambuli la Castel

Locație: Biserica Fortificată Apold, județul Mureș

Sâmbătă, 18 mai  porțile fortăreței Apold stau deschise până la miezul nopții pentru inaugurarea unei noi editiii TRANS.FORT, un proiect curajos de conversie și reutilizare adaptivă a unei biserici fortificate în inima Transilvaniei, proiect ajuns la a2a ediție.

Asociația CasApold, care administrează cetatea va invită  fiți Noctambuli la Castel și  participati la o seară plină de activități, cu multiple expoziții în premieră, tururi ghidate la lumina lumânărilor și un concert ambiental care promite să fie o călătorie sonoră și vizuală în timp.

Programul serii va începe cu deschiderea porților la ora 17:00 și se va încheia la 23:30. Concertul live de la 20:30, susținut de trupa cu origini spaniole SAHIL, va oferi participanților o călătorie prin geografia sonoră a țărilor calde, interpretată cu contrabas și violoncel. Tururile ghidate în limba română și engleză vor avea loc la orele 21:30 și 22:00, oferind vizitatorilor o incursiune captivantă în istoria și arhitectura cetății.

TRANS.FORT prezintă o serie de proiecte permanente ce vor fi accesibile publicului până la data de 14 septembrie 2024. Printre acestea se numără o galerie offspace pentru artiști contemporani care va ocupa Turnul Alb. Sub titlul Rezonanța TRANS.spatială, expoziția  îi provoacă pe vizitatori să-și reevalueze percepțiile asupra spațiului și timpului prin intermediul artei contemporane. Artiștii invitați, Ana Stefania Andronic Buzu și Radu Razvan Augustin , vibrează într-o rezonanță complementara—un dialog armonios între tradiție și inovație, antichitate și contemporaneitate, generând un dialog care străbate secolele.

Deasemenea se inaugurează o expoziție de cercetare dedicată istoriei locale în interiorul Bisericii, gândită  un atelier dinamic în continuă adaptare asemenea constructiilor pe care le documentează. Casă Paznicului va găzdui o expoziție de documentare a modului tradițional de prelucrare a fibrelor naturale și utilizarea acestora în țesătura populară timpurie. Expozitia își propune să aducă în atenția publicului importanța și valoarea hainelor realizate manual, într-o lume dominată de producția în masă și de materiale sintetice. Turnul Ovazului devine un spațiu pentru dialog și conștientizare ecologică adresat în special familiilor cu copii, fiind gândit  o experiență imersivă interactivă, mulți-senzorială care va reproduce trăiri pe care le experimentăm când intrăm în pădure, o experiență plină de distracție și cunoaștere percepută prin stimularea tuturor simțurilor.

TRANS.FORT 2.0 este o inițiativă de conversie și reutilizare adaptivă a unei fortărețe medievale din Transilvania, coordonată de membrii Asociației CasApold, Ania Bethge, Sebastian Bethge și Claudia Falutoiu . Partenerii proiectului sunt Asociația Soxen, Hosman Durabil, Primăria Apold și Noaptea Muzeelor, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură.

Pentru mai multe informații despre eveniment și programul detaliat, vă rugăm să accesați contul de Google al bisericii fortificate Apold sau paginile de Facebook: https://www.facebook.com/casapold

Despre Asociatia CasApold

CasApold este o asociație nonprofit înființată în 2008 în sudul Transilvaniei care are ca obiectiv promovare atât a patrimoniului tangibil (construcții, arhitectura vernaculară) si intangibil (meșteșugurile tradiționale), cât si a patrimoniului natural. Cu sediul în satul Apold, asociația CasApold a desfășurat până în prezent peste 30 de cursuri de meșteșuguri, școli de vară de arhitectură și programe de formare în conservarea clădirilor istorice. Din 2008, CasApold a pregătit aproximativ 100 de ucenici, studenți la arhitectură, practicieni și localnici. Principalul proiect constă in conservarea și „reutilizarea” bisericii fortificate medievale transilvane-săsești Apold și a vechii case parohiale asociate, pe care CasApold a închiriat-o pe termen lung.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-casapold/inauguarea-trans-fort-fiti-noctambuli-la-castel-in-biserica-fortificata-din-apold