Comunicat de presa - Finalizarea proiectului "Program de instruire pentru elaborare participativa de politici publice locale pentru functionari publici"

Locul desfasurarii: Cluj-Napoca

Organizator: Asociatia Centrul pentru Politici Publice

Centrul pentru Politici Publice, în parteneriat cu Municipiul Sighişoara, anunţă finalizarea proiectului “Program de instruire pentru elaborare participativă de politici publice locale pentru funcţionari publici”, finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”.
Proiectul este cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013, codul SMIS al proiectului: 3273.
Perioada de implementare a proiectului este 22 septembrie 2009 – 22 septembrie 2010. Valoarea totală a proiectului este de 268840 de lei, valoarea finanţării nerambursabile din FSE este de 224816,50 lei, valoarea finantarii nerambursabile din bugetul national este de 34.383,70 şi valoarea cofinanţării beneficiarului la cheltuielile eligibile este de 5289,80 lei.
Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătăţiri de proces ale managementului ciclului de politici publice la nivelul aparatului propriu al Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Sighişoara.
Obiectivele specifice ale proiectului se referă la creşterea cunoştinţelor şi expertizei funcţionarilor publici de conducere şi execuţie din aparatul propriu al Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Sighişoara în domeniul dezvoltării locale şi elaborării participative a politicilor publice; îmbunătăţirea procesului de elaborare participativă a politicilor publice la nivelul autorităţii publice locale implicată în proiect; promovarea activă a principiilor dezvoltării durabile şi a egalităţii de şanse la nivelul autorităţii publice locale şi al comunităţii.
Grupul ţintă îl reprezintă 45 de funcţionari publici din aparatul propriu al Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Sighişoara, din care 20 de funcţionari publici de conducere.
Principalele activităţi ale proiectului sunt: cursuri de instruire pentru funcţionarii publici şi oferirea de asistenţă pentru elaborarea de propuneri de politic publice.
Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de 12 luni. Locul de desfăşurare al proiectului: Cluj-Napoca şi Sighişoara.
La nivelul autorităţii publice locale proiectul a produs:
Creşterea nivelului de cunoştinţe şi a expertizei aparatului propriu al autorităţii publice locale în domenii identificate ca deficitare prin strategia proprie de dezvoltare, cu accent pe dezvoltare locală şi elaborarea politicilor publice locale;
Întărirea capacităţii instituţionale şi a eficienţei administraţiei publice şi serviciilor publice prin realizarea unor schimbări semnificative la nivelul proceselor interne asociate elaborării de politici publice locale. Aceste schimbări la nivelul proceselor interne asociate elaborării de politici publice locale au fost fundamentate pe o diagnoză a procesului actual de elaborare a politicilor publice locale şi optimizate în cadrul etapei de activităţi de suport oferite de către organizaţia solicitantă.
Schimbări semnificative la nivelul interfeţei autorităţii publice locale în relaţia cu cetăţenii, determinate de accentul pe procesele participative / interactive de luare a deciziilor locale.
La nivelul comunităţii proiectul a produs:
Creşterea pe termen mediu şi lung a calităţii politicilor publice locale, ca urmare creşterii capacităţii instituţionale în domeniul elaborării politicilor publice locale şi deschiderii tuturor etapelor de elaborare a acestora către cetăţeni.

Informaţii suplimentare:
Centrul pentru Politici Publice
Tel.(+40) 372 914519
info@cenpo.ro

Despre ASOCIATIA CENTRUL PENTRU POLITICI PUBLICE

Asociaţia Centrul pentru Politici Publice este o asociaţie neguvernamentală non-profit independentă, înfiinţată în 2003. Misiunea CENPO este de a contribui la îmbunătăţirea procesului de realizare a politicilor publice prin intermediul iniţierii unor cercetãri independente, al intensificãrii mecanismului informaţional şi al facilitãrii dezbaterilor între diferiţi actori ai scenei publice.

Participare: Intrare libera