Un an de la înfiinţarea Centrului Român de Bioresurse

BUCURESTI - 29 iulie 2009

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

Asociaţia Centrul Român de Bioresurse şi Cercetări Avansate a fost întemeiată în iulie 2008 cu hotărârea judecătoriei sectorului 6 a Municipiului Bucureşti din data de 24.07.2008 având numărul 67 din 2008 in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor de către un mic grup de cercetători români care au ca scop înfiinţarea şi menţinerea unui centru de bioresurse pornind o adevarata campanie pentru conservarea biodiversitatii exsitu si dezvoltare durabila.

Asociaţia Centrul Român de Bioresurse şi Cercetări Avansate a fost întemeiată în iulie 2008 cu hotărârea judecătoriei sectorului 6 a Municipiului Bucureşti din data de 24.07.2008 având numărul 67 din 2008 in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor de către un mic grup de cercetători români care au ca scop înfiinţarea şi menţinerea unui centru de bioresurse după modelul altor ţări la care aceste centre sunt adevărate organizaţii strategice care au ca rol menţinerea şi păstrarea resurselor biologice conform convenţiilor internationale şi standardelor în vederea dezvoltării nu numai a cercetării ştiinţifice în ştiinţele vietii, dar şi a diferitelor aplicaţii, ca biotehnologiile în industria alimentară, chimică, farmaceutică, bioremediere, agricultură şi medicină avansată. Asociaţia este acreditată la Comisiile permanente ale Camerei deputaţilor din februarie 2009, este membru al World Federation of Culture Collection din anul 2008 şi la World Data Centre for Microrganisms cu numărul 928.
Ideea creerii primului centru de bioresurse din România (în sensul definit la nivel internaţional) aparţine membrilor asociaţiei.
Scopul asociatiei este de a forma nucleul Colecţiilor de nivel naţional, de utilitate publica, de microorganisme (nepatogene), utilizabile în diferite biotehnologii, în bioremediere, precum şi colectiile de celule animale, vegetale şi umane şi elemente genetice. În acelasi timp, vom forma şi o reţea de colecţii în ţară, ca membre ale asociaţiei, fie noi, fie deja existente care vor adera între timp. Pentru realizarea acestui scop căutăm să formăm un lobby în principalele organisme de stat, cum sunt Guvernul, Camera Deputatilor, Senatul, Ministere, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale în vederea susţinerii de către stat a acestei iniţiative prin mecanismele legislative existente. Prin standardizarea procedurilor de depunere şi întreţinere a acestor colecţii se vor îndeplini obligaţiile României la tratatul de la Budapesta 1977 şi Convenţia asupra Biodiversităţii din 1992 de la Rio de Janeiro.
Menţionăm că asociaţia va putea funcţiona pe bază de proiecte ştiinţifice şi de proiecte ONG, şi servicii de bioaudit si depozitare a tulpinilor de microorganisme şi liniilor celulare. Avem numeroase contacte internaţionale şi susţinere din partea unor forumuri internaţionale şi europene de prestigiu (CABI, World Federation of Culture Collections, etc.). În numai trei luni de la înfiinţare am avut importante realizări, creearea colecţiilor proprii, creearea site-ului de internet al asociaţiei achiziţionarea de materiale şi echipamente pentru un întreg laborator, a unui sistem de numerotare propriu a tulpinilor şi aşa mai departe. Actualmente avem şi alte realizari şi anume obtinerea unui spatiu pentru laborator, inlcuderea în reţeaua de asemenea centre din întreaga lume, includerea in reteaua incipienta de Biobanking, depunerea a numeroase proiecte ONG la diferite fonduri de finantare. Această importantă activitate de păstrare a biodiversităţii şi conservare a celulelor vegetale, animale, umane şi microorganismelor va duce la impulsionarea biotehnologiilor în ţara noastră în domeniile agricol, de biologie moleculară de producere de enzime şi alte substanţe provenite din procese biotehnologice precum şi în domeniul biomedical. Standardizarea acestei activităţi de conservare si utilizare de bioresurse de calitate pentru cercetare, producţie şi tratamente conform normelor internationale este deosebit de importanta.În acest moment suntem pe cale de a înfiinţa un laborator pentru asemenea studii şi a înfiinţa practic Colecţiile de nivel naţional de microorganisme nepatogene, culturi de celule de utilitate publică, ce va cuprinde biobanca de celule de interes naţional pe care o vom infiinta in viitorul apropiat pe baza de proiect.
Susţinem şi salutăm din toată inima iniţiativa dnei Paula Herlo de la Protv şi campania Avem viaţă în Sânge.

Despre Asociatia Centrul Roman de Bioresurse si Cercetari Avansate

Asociaţia a avut într-un an de zile de existenta numeroase arctivităţi şi realizări:achiziţionarea de echipamente, participarea la 4 manifestări ştiintifice,editarea newslleterului, realizarea unui cod de proceduri şi bună practică, acreditarea la Camera deputatilor, implicarea in mai multe proiecte depuse la diferite competiţii de proiecte ONG, mărirea numărului membrilor şi a voluntarilor.
Sergiu Fendrihan 0720134916, office@rbcar.ro
office@rbcar.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-centrul-roman-de-bioresurse-si-cercetari-avansate/un-an-de-la-infiintarea-centrului-roman-de-bioresurse