Concert inaugural al Turneului Stradivarius

BUCURESTI - 25 martie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Primul turneu Stradivarius incepe luni, 31 martie 2008, la ora 19.00, la Teatrul National de Opereta 'Ion Dacian' din Bucuresti, cu un recital extraordinar al violonistului Alexandru Tomescu si al pianistului Horia Mihail. Cu acest prilej cei doi artisti vor lansa si CD-ul recent inregistrat, 'Stradivarius - Encore'

Concert inaugural al Turneului Stradivarius

Bucureşti, 25 martie 2008 – Asociaţia Culturală Accendo organizează, sub patronajul Ministerului Culturii şi Cultelor, turneul naţional Stradivarius, primul dintr-o serie de cinci turnee anuale dedicate excepţionalului instrument Stradivarius Elder-Voicu. Anul acesta, violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail vor susţine recitaluri în 14 oraşe din ţară şi Bucureşti, în perioada 31 martie – 28 mai 2008.

Stradivarius Elder-Voicu din nou pe scenă
După mai bine de 10 ani, celebrul instrument revine pe scene de concert din România. Foarte mulţi vor fi uimiţi văzând Stradivarius-ul “în carne şi oase”: o vioară cât se poate de obişnuită, nici mai mică, nici mai mare, în niciun caz poleită cu aur sau bătută cu diamante ca să-i justifice preţul exorbitant. Atunci unde este secretul, ce o face să fie atât de deosebită de toate celelalte viori? Răspunsul nu este vizibil, ci mai degrabă audibil: un Stradivarius există şi trăieşte cu adevărat doar atunci când este cântat într-o sală de concert, în faţa iubitorilor de muzică.

Stradivarius Elder-Voicu – una dintre ultimele 10 viori din lume din perioada de aur a maestrului italian
Cumpărată de statul român în 1956, vioara Stradivarius Elder a aparţinut până în 1997 maestrului Ion Voicu. Este o operă de artă ce aparţine patrimoniului naţional mobil al României, intrată la categoria Tezaur. A fost realizată în 1702, fiind una dintre ultimele 10 viori din lume semnate de Stradivarius şi aflate încă în stare de funcţionare. În urma unui concurs organizat în vara anului 2007 de Ministerul Culturii şi Cultelor violonistul Alexandru Tomescu a primit dreptul de a cânta pe acest instrument pentru următorii cinci ani.

“Este mai mult decât un vis, este o poartă deschisă către marea muzică” – Alexandru Tomescu
“Nu cred să existe bucurie mai mare pentru un violonist ca aceea de a cânta pe o vioară ieşită din mâinile lui Antonio Stradivari. Încă de când eram mic le-am ascultat sunetul (în înregistrările unor violonişti celebri precum David Oistrach, Arthur Grumiaux sau Zino Francescatti) şi am visat la ele. Zicala “fii atent la ce visezi, căci s-ar putea ca visul să devină realitate!” s-a adeverit. Astfel, anul trecut, într-o frumoasă dimineaţă de noiembrie, am primit vioara la care râvneşte orice violonist român: Stradivarius Elder-Voicu. Însuşi numele ei vorbeşte despre un trecut plin de succese; cu siguranţă nu este deloc uşor să te ştii succesorul marelui nostru violonist Ion Voicu. Eu am luat-o ca pe o provocare; aceea de a arăta lumii întregi de ce sunt capabil cu adevărat. De nenumarate ori simţisem pe scenă nevoia unui plus de putere a viorii, mai ales în concertele mari, în care instrumentul solist trebuie să ţină piept întregii orchestre. Cu câtă încântare am descoperit naturaleţea şi aparenta lipsă de efort cu care Stradivarius-ul domină sonoritaţile orchestrale! Este mai mult decât un vis, este o poartă deschisă către marea muzică “. Acestea sunt câteva dintre gândurile tânărului violonist român, la scurt timp după ce a intrat în posesia viorii.

Cinci turnee, cinci CD-uri şi un documentar
“Nu am fost deloc surprins când am realizat că Alexandru împărtăşeşte în totalitate ideea că fiecare român are dreptul constituţional de a auzi într-o sală de concert sunetele acestui superb instrument. Acest deziderat nu poate fi însă atins decât în condiţiile în care Stradivarius Elder-Voicu este prezent în cât mai multe oraşe din România. Împreună am decis să iniţiem, organizăm şi coordonăm o serie de cinci turnee anuale în cât mai multe oraşe din ţară, să înregistrăm în fiecare an câte un CD “Stradivarius” şi să contribuim la realizarea unui documentar destinat istoriei şi prezentului acestei viori”, a declarat pianistul Horia Mihail, preşedinte al Asociaţiei Culturale Accendo - organizatorul acestui eveniment.

Turneul va fi lansat luni, 31 martie 2008 la Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian” din Bucureşti, de la ora 19:00, prilej cu care cei doi artişti vor prezenta şi primul CD intitulat Stradivarius - Encore. Seria concertelor va continua timp de două luni în 15 oraşe din România şi se va încheia, în 28 mai, tot la Bucureşti cu un recital la Ateneul Român.

Vineri, 28 martie 2008, în foaierul Teatrului Naţional de Operetă, de la ora 12:00, va avea loc o conferinţă de presă, la care vor participa cei doi artişti precum şi domnul Răzvan Dincă, Director General al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

Eveniment prezentat de:
Bang & Olufsen

Parteneri oficiali:
Maserati, Regatta Real Estate Company

Sponsor:
Euroweb

Organizator:
Asociaţia Culturală Accendo

Cu sprijinul Mindshare şi Best Print

Parteneri media:
The ONE, Target, TimeOut, Gândul, Radio România Cultural, Radio France Internationale, TVR Cultural.

Eveniment patronat de:
Ministerul Culturii şi Cultelor

Parteneri organizatori:
Filarmonica “George Enescu” Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian” Bucureşti, Filarmonica Braşov, Filarmonica “Dinu Lipatti” Satu Mare, Filarmonica “Transilvania” Cluj-Napoca, Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovschi” Constanţa, Filarmonica “Moldova” Iaşi, Filarmonica Oradea, Filarmonica Sibiu, Asociaţia Culturală “Lira” Brăila, Asociaţia Culturală “Şcoala Ardeleană” şi Primăria Târgu Mureş , Muzeul “Vasile Pârvan” Arad, Filarmonica Piteşti, Filarmonica “Muntenia” Târgovişte, Filarmonica “Banatul” Timişoara, Liceul de artă Baia Mare.

Despre Asociatia Culturala Accendo

Puteti obtine informatii suplimentare despre Turneul Stradivarius accesand website-ul www.accendo.org.ro
Asociatia Culturala Accendo
info@accendo.org.ro
telefon: 0724-248-840
info@accendo.org.ro