Lansarea concursului ISTORIA MEA - EUSTORY

BUCURESTI - 5 mai 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

La Clubul BNR a avut loc joi 3 mai 2007 lansarea publică a ediţiei a V-a a concursului de cercetare istorică pentru tineret ISTORIA MEA – EUSTORY. Au luat cuvântul guvernatorul Băncii Naţionale a României, dl. Mugur Isărescu, şi coordonatorul naţional al concursului, prof. dr. Bogdan Murgescu. A fost anunţată tema generală a acestei ediţii: CĂLĂTORII ŞI FRONTIERE IERI ŞI AZI. ÎNTÂLNIRI, DESPĂRŢIRI, REGĂSIRI

Concursul ISTORIA MEA – EUSTORY este organizat de Asociaţia DRIFI cu sprijinul Centrului de Studii Istorice, Economice şi Sociale, al Fundaţiei Körber, al Băncii Naţionale a României, al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, al Ministerului Culturii şi Cultelor, al Institutului Cultural Român, al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, al Arhivelor Naţionale, precum şi al revistelor „Dosarele Istoriei” şi „Magazin Istoric”. La fel ca şi ediţiile anterioare, şi această ediţie se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Parte a reţelei EUSTORY, care grupează concursuri de cercetare istorică desfăşurate în 19 ţări europene, concursul ISTORIA MEA – EUSTORY îşi propune să stimuleze interesul tinerilor pentru cercetarea istoriei, precum şi dezvoltarea ataşamentului acestora faţă de comunitatea locală din care fac parte, faţă de valorile europene şi umane.
În cadrul acestui concurs, tinerii realizează cercetări istorice pe un subiect liber ales în cadrul temei generale propuse de organizatori. Lucrările pot fi individuale sau realizate în echipă.
Tema acestei ediţii este CĂLĂTORII ŞI FRONTIERE IERI ŞI AZI. ÎNTÂLNIRI, DESPĂRŢIRI, REGĂSIRI. Călătoriile au devenit astăzi un fapt cotidian. Acţiunea de a călători presupune în primul rând utilizarea unor mijloace şi tehnici de străbatere a spaţiului: pe jos, cu carul sau cu trăsura, cu corabia sau cu vaporul, cu trenul, cu automobilul sau cu avionul. Călătoriile au implicat deseori îndeplinirea unor formalităţi impuse de factorii politici. Frontierele şi punctele de control au apărut la un moment dat în istorie, iar unele dintre ele pot să şi dispară în anumite contexte istorice. Subiectivitatea umană este şi ea importantă. De ce călătoresc oamenii? Care au fost motivaţiile lor? Care este raportul între călătoria la ordinul seniorului sau al statului, pelerinajul făcut din motive religioase şi turismul „de plăcere”? De asemenea, este important dacă cineva călătoreşte de unul singur, într-un grup cu persoane necunoscute sau împreună cu membrii familiei. În fine, dar nu în cele din urmă, experienţele trăite de familiile multor români plecaţi la muncă în străinătate ne aduc aminte faptul că traumele generate de despărţiri şi bucuria regăsirilor fac şi ele parte din tema propusă de noi.
Termenul limită pentru expedierea lucrărilor va fi 15 ianuarie 2008. Lucrările pot să fie prezentate fie sub forma unor texte scrise, fie sub cea a unor înregistrări audio sau video, animaţii computerizate, albume, fotomontaje, colaje, machete etc.; ele pot să fie redactate fie în limba română, fie în altă limbă în care participanţii învaţă istoria în şcoală în România, conform legislaţiei în vigoare. Doua jurii distincte vor evalua lucrările, iar Consiliul Ştiinţific al concursului, format din 10 distinşi istorici din Bucureşti, Cluj şi Iaşi va stabili rezultatele finale. Se vor acorda 3 premii I (în bani), 5 premii II (în bani), 10 premii III (în bani), 30 premii IV (în cărţi şi abonamente la reviste de specialitate), precum şi premii speciale. Fiecare participant şi fiecare îndrumător urmează să primească un certificat de participare, atestând contribuţia sa la concursul ISTORIA MEA - EUSTORY.

Despre Asociatia DRIFI

DRIFI este o asociatie non-guvernamentala, apolitica si non-profit, care intelege sa fie un for al schimburilor stiintifice si culturale, promovând dialogul civic si academic şi cooperarea internaţională
Adresa poştală: C.P.39, O.P.54 Bucureşti
eustoryromania@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-drifi/lansarea-concursului-istoria-mea-eustory