ASOCIAȚIA ENVIRON LANSEAZĂ REȚEAUA ECOBANCA – BANCA TA DE RECICLARE

BUCURESTI - 30 mai 2013

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic, Social

Asociația Environ lansează Joi, 30.05.2013, la ora 12, în Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), campania de informare și colectare selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și deșeuri de baterii și acumulatori (DBA), sub forma unei rețele de centre mobile ECOBANCA – Banca ta de reciclare.

În prezența Ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a Ministrului Educației, Remus Pricopie și a Primarului General al Municipiului București, Sorin Oprescu,  Asociația Environ inaugurează în premieră națională o platformă de puncte de colectare mobile a DEEE și DBA, dotate cu cea mai avansată tehnică de individualizare a deșeurilor predate care garantează trasabilitatea acestora până la momentul reciclării.

Prin intermediul acestei campanii inedite, inițiatorii proiectului ECOBANCA urmăresc creșterea gradului de conștientizare a pericolului risipirii resurselor naturale și eliminării necontrolate a deșeurilor și încurajarea unui comportament responsabil față de mediu în rândul locuitorilor Capitalei, favorizând totodată îndeplinirea obligațiilor europene referitoare la prevenirea, reutilizarea, reciclarea, valorificarea și eliminarea deșeurilor

Un alt obiectiv al acestui proiect îl reprezintă identificarea trasabilităţii acestui tip de deşeuri pe toată durata de viață, de la livrare până la valorificare/eliminare, respectând astfel prevederile de la Strasbourg şi creând un sistem inovator care ajută la testarea comportamentului cetăţenilor, pentru a putea îmbunătăți serviciile oferite acestora.

 

,,Pentru început vom lansa 3 puncte de colectare mobile ECOBANCA și ne-am propus ca, în funcție de răspunsul cetățenilor la această campanie, până la sfârșitul anului să dotăm Capitala cu 20 de astfel de puncte, urmărind crearea unei atitudini proactive a bucureștenilor și implicarea acestora în proiectele de colectare selectivă și reciclare a DEEE și DBA.Concomitent încercăm să potențăm cantitățile efective de deșeuri colectate contribuind la un parcurs ascendent care să faciliteze atingerea procentului de 50% deșeuri reciclate din totalul de deșeuri menajere generate asigurând o dezvoltare inteligentă și durabilă a Capitalei în conformitate cu Strategia Europa 2020 a Uniunii Europene”, a declarat Andrei Orban, președinte Asociația Environ.

Punctele de colectare ECOBANCA care vor împânzi Bucureștiul, sunt rulote mobile echipate cu o platformă de cântărire a deșeurilor, un monitor cu sistem touch și o imprimantă pentru emiterea etichetelor cu puncte primite în urma predării deșeurilor.

Noutatea pe care o aduce acest sistem de colectare a DEEE-urilor, o reprezintă aplicația QR Codes ce permite identificarea unică a persoanei care predă echipamentele sau bateriile uzate, calculând în mod automat numărul de puncte acumulate pe Carnetul de ECOnomii. Locuitorii Capitalei pot preda deșeurile de echipamente electrice și de baterii uzate la punctele de colectare ECOBANCA care vor staționa periodic în zone cu trafic intens precum parcuri, parcările supermarket-urilor sau parcările din centrul orașului. În cazul echipamentelor de mari dimensiuni (care depășesc 10 kg), participanții pot solicita colectarea deșeurilor direct de la domiciliu.

Programul ECOBANCA se adresează tuturor persoanelor fizice din Municipiul București și jud. Ilfov care se pot înscrie în campanie fie direct la cel mai apropiat punct de colectare, fie pe site-ul www.ecobanca.ro sau prin apelarea numărului unic 031.827.0000. Participarea la campanie  presupune predarea gratuită a deșeurilor și acumularea de puncte pe un Carnet de ECOnomii (nominal și netransmisibil). Punctele se acordă în funcție de cantitatea de DEEE sau DBA predată, conform tabelului de corespondență între greutățile medii și numărul de puncte. La finalul campaniei, cu punctele acumulate pe Carnetele de ECOnomii, deponenții pot câștiga produse electrocasnice. Regulamentul complet al campaniei, detalii despre premiile oferite, precum și traseul punctelor ECOBANCA în București, sunt disponibile pe www.ecobanca.ro

ECOBANCA – Banca ta de reciclare este un proiect inițiat de Asociația Environ în parteneriat cu Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Primăria Municipiului București, cu sprijinul Sistemului Național de Reciclare a Bateriilor, Globex, Rematholding și Romprest.