Asociatia Environ – Partener intr-un proiect unic la nivel European
BUCURESTI - 6 februarie 2012
Comunicat tip General in Administratie Publica, Industrie, ONG
Fisiere atasate:
IdentisWEEEv06.pdfIDENTIS WEEE, este un proiect european desfășurat prin intermediul programului pentru mediu și politici climatice LIFE+, al Comisiei Europene, având ca obiectiv realizara unei trasabilități complete a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, respectiv optimizarea colectării acestui tip de deșeuri.
Proiectul având un buget total de 3,5 milioane de Euro este coordonat de Hera Spa (Italia), având ca parteneri, Asociația Environ (Romania), Ecolight (Italia) și Ecolum (Spania).
Dublarea cantităţii de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) colectate, identificarea trasabilităţii cu ajutorul unor dispozitive inovatoare din punct de vedere tehnologic şi îmbunătăţirea colectării materiilor prime secundare. Acestea sunt câteva dintre obiectivele proiectului european IDENTIS WEEE (Identification DEterminatioN Traceability Integrated System for WEEE) , coordonat de Hera Spa, una dintre cele mai importante companii italiene de servicii. Partenerii proiectului sunt operatori sau organizații de management al deșeurilor de echipamente electrice și electronice: Ecolight Consortium (Italia), Fundación Ecolum (Spania) şi Asociaţia Environ (România).
Proiectul este co – finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Life+ - Administrarea politicilor de mediu, având un buget total de 3,5 milioane de euro şi este sprijinit de câteva alte organizaţii italiene (ANCI, Federambiente e Regione Emilia Romagna) şi internaţionale (Asociatia Environ - România, Ecolum - Spania).
Un proiect inovator. Proiectul IDENTIS WEEE este unic la nivel European două motive:.
- În primul rând, are în vedere interceptarea deşeurilor electronice, în special a aparatelor electrocasnice de mici dimensiuni şi a becurilor economice, prin intermediul unor scheme de colectare noi şi „inteligente”. Deșeurile de echipamente electrice si electronice reprezintă, un tip foarte periculos de deşeuri, care trebuie supus unei operațiuni speciale de tratare atât în vederea evitării disipării substanţelor nocive poluante, cât şi a valorificării fracțiilor valoroase, cum ar fi plastic, sticlă, fier, aluminiu, şi a metalelor preţioase ( wolfram, paladiu), care se pot reutiliza în cadrul ciclului de producţie.În al doilea rând, are în vedere identificarea trasabilităţii acestui tip de deşeuri pe toată durata de viață, de la livrare până la valorificare/eliminare, respectând astfel prevederile de la Strasbourg şi creând un sistem inovator care ajută la testarea comportamentului cetăţenilor, pentru a putea îmbunătăți servicii oferite acestora. Acest sistem va susține măsurile de combatere a exportului ilegal al acestui tip de deșeuri.
Etapele proiectului. Proiectul IDENTIS WEEE demarat la sfârşitul anului 2011, se va derula pe o perioadă de cinci ani în trei ţări din Uniunea Europeană. Proiectul este structurat pe trei etape:
- În anul 2012, vor fi introduse containerele speciale pentru colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice în Italia - Regiunea Emilia-Romagna, România - Municipiul Bucureşti (Sector 1) și Municipiul Roșiorii de Vede şi Spania - oraşul Saragozza. Acestea sunt containere stradale proiectate de Hera şi partenerii săi pentru colectarea aparatelor electrocasnice de mici dimensiuni, a telefoanelor mobile şi a becurilor economice. Alte containere pentru colectarea aparatelor electrocasnice de mari dimensiuni, cum ar fi televizoare, calculatoare etc., vor fi amplasate în punctele de colectare şi în interiorul/ exteriorul centrelor comerciale. Se preconizează, de asemenea, realizarea unei staţii mobile pentru colectare stradală, coordonată de către un operator, pentru colectarea din uşă-n uşă a oricărui tip de deșeu electric. Activitatea fiecarui container va fi monitorizată prin intermediul unui sitem digital care înregistrează utilizatorul, cantitatea de deşeuri livrate, informaţiile despre produs şi ciclul de viaţă al acestuia şi materialul din care este fabricat, asigurându-se, astfel, transparenţa totală a procesului.Cea de-a doua etapă va avea loc în perioada 2013-2014, atunci când se va realiza testarea sistemului în teritoriu şi colectarea datelor.În 2015, anul finalizării proiectului, se vor studia şi se vor distribui datele.
„Deşeurile de echipamente electrice și electronice reprezintă o adevărată provocare pentru sectorul de mediu” declară Andrei Orban, Președintele Asociației Environ. „Acest tip de deşeuri are o rată de creștere de trei ori mai mare decât a altor tipuri de deșeuri și putem acționa mult mai eficient in vederea colectării si reciclării acestora la standarde europene de calitate. De la an la an, Asociația Environ şi-a intensificat eforturile în acest sens, reușind sa trateze și să elimine nepoluant peste 20.000 de tone de deșeuri electrice. Aderând la acest proiect ne aflăm în linia-ntâia luptei pentru un mediu curat, alături de alţi parteneri europeni importanţi şi avem obiective ambiţioase, care, în anumite privinţe, le depăşesc pe cele ale directivei europene a DEEE.”
Asociaţia Environ
Asociaţia Environ este o organizaţie neguvernamentală nonprofit. Misiunea acesteia este de a prelua responsabilitatea producătorilor şi a importatorilor cu privire la colectarea, tratarea, reciclarea şi eliminarea nepoluantă a DEEE în conformitate cu HG 1037/2010 (2002/96/CE) şi cu legislaţia complementară. www.environ.ro
Gruppo Hera
Hera este una dintre principalele societăţi italiene de servicii, activă în domeniul administrării energiei şi apelor şi al mediului. Hera activează în provinciile Bologna, Modena, Forli-Cesena, Ravenna, Rimini şi Pesaro-Urbino şi în câteva municipii din provincia Florenţa. În acest teritoriu, Grupul deserveşte în jur de 3 milioane de cetăţeni. www.gruppohera.it.
Consorzio Ecolight
Înfiinţată în anul 2004, Ecolight este, astăzi, unul dintre cele mai mari consorţii care gestionează DEEE. Având peste 1500 de organizaţii asociate, reprezintă principala schemă de colectare din Italia pentru un număr de asociaţi şi este al doilea din punctul de vedere al cotei de piaţă. Consorţiul se ocupă de colectarea şi tratarea oricărui tip de DEEE în conformitate cu legislaţia. www.ecolight.it
Fundación Ecolum
Activează în Spania şi se ocupă de gestionarea DEEE provenite din sisteme de iluminare. Activitatea Ecolumn a luat fiinţă în urma promulgării directivelor europene pentru reducerea DEEE. www.ecolum.es .