„Baterel și Lumea NON-E” la cea de-a doua ediție

BUCURESTI - 22 octombrie 2012

Comunicat tip General in Administratie Publica, Educatie / Cultura, ONG

Luni, 22 octombrie 2012, Asociația Environ a lansat cea de-a doua ediție a Campaniei naționale de conștientizare, responsabilitate socială și colectare selectivă „Baterel și Lumea NON-E”. Evenimentul s-a desfășurat la Ministerul Mediului și Pădurilor, doamna Ministru Rovana Plumb dând startul oficial al ediției 2012-2013.

Campania se adresează elevilor din toate ciclurile de învățământ – primar, gimnazial si liceal – și are ca scop principal implicarea atât a elevilor cât și a profesorilor în realizarea unei rețele naționale de colectare și reciclare selectivă (în special a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice – DEEE şi a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi).

Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Garda Națională de Mediu şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, partener tradiţional al Asociaţiei Environ în campaniile de conştientizare a populaţiei în ceea ce priveste efectul nociv al deşeurilor de echipamente electrice şi baterii asupra mediului, dar şi a sănătăţii.

„Ministerul Mediului și Pădurilor are deja o tradiție în susținerea și inițierea unor astfel de campanii de informare și conștientizare asupra problematicilor legate de protecția mediului. Considerăm că acest gen de proiecte dedicate tinerei generații au cel mai mare impact în modificarea pozitivă a comportamentului populației mai ales în ceea ce privește colectarea selectivă și reciclarea. A fi cetățean europeanîinseamnă și asumarea unei atitudini responsabile față de mediu. Iar educația ecologică începe încă de pe băncile școlii. Campania „Baterel și Lumea NON-E” a avut deja un ecou puternic înca de la prima ediție ceea ce ne face să credem că în acest an i se vor alatura și mai multe școli. ”, a declarat Ministrul Mediului, d-na Rovana Plumb.

Ediţia 2011-2012 a campaniei « Baterel şi Lumea Non-E » a avut ca rezultate concrete implicarea a peste 231 de şcoli şi licee din 17 județe și Municipiul București și colectarea a aproximativ 11 tone de deşeuri de echipamente electrice şi baterii.

Noutatea pe care o aduce  această ediție o reprezintă suportul de curs destinat cadrelor didactice în scopul de a susține orele de educație ecologică cu informații și aplicații practice în ceea ce privește însușirea principiilor de bază ale colectării selective. Suportul de curs va fi distribuit către profesorii coordonatori din unitațile de învățământ care se înscriu în campanie, dar va putea fi descărcat și de pe site-ul campaniei www.baterel.ro.

Informaţiile din materialul auxiliar vor fi susţinute prin implementarea unui program de lecţii demonstrative privind colectarea selectivă şi reciclarea la centrul EcoRampa.

Campania este concepută ca o competiţie pentru fiecare palier de vârstă, respectiv pentru ciclul primar, gimnanzial şi liceal.

Competiţia se va axa pe trei direcţii convergente: un concurs de eseuri/desene între elevii din aceeaşi categorie de vârstă, un concurs de proiecte de colectare selectivă şi implementare a acestora la nivelul şcolii sau al comunităţii, respectiv un concurs de colectare de deşeuri de electronice şi baterii uzate, derulat între şcolile participante. Finalul campaniei, care va avea loc în luna iunie, va fi marcat printr-o Gală de premiere a celor mai bune eseuri şi proiecte de colectare selectivă înscrise în competiţie.

Campania se adresează de asemenea cadrelor didactice, care vor fi informate prin intermediul Inspectoratelor Şcolare Judeţene în legătură cu mecanismul de derulare şi vor primi in mod gratuit suportul de curs.

Pentru diseminarea informaţiei se vor distribui în şcoli materiale privind modul de reciclare a diferitelor tipuri de deşeuri, se va realiza informarea directă a persoanelor de decizie din şcoli de către organizatorii campaniei şi de asemenea va fi disponibil un site dedicat campaniei, www.baterel.ro, precum şi pagina de Facebook.

„Trăim într-o țară bogată, înca, în resurse naturale. Poate de aceea protecția mediului este un subiect care a început să capete relevanță abia în ultimul deceniu, cu precădere după aderarea României la Uniunea Europeană. În timp ce în Belgia sau Austria copii se nasc într-o societate educată deja în cultura reciclării și a reutilizării resurselor,  în România această practică este de cele mai multe ori ignorată. Prin derularea acestei campanii ne-am propus să realizăm conştientizarea şi educarea ecologică a populaţiei prin intermediul copiilor din clasele I – XII, care sunt poate cele mai influente persoane în determinarea unui comportament eco-responsabil în rândul părinţilor, bunicilor sau rudelor apropiate. Rezultatele obtinute la prima ediție, ne-au demonstrat disponibilitatea copiilor de a absorbi și pune în aplicare principiile colectării selective. ” a afirmat dl. Andrei Orban, Preşedintele Asociaţiei Environ.

"Inițierea campaniilor de educație ecologică, participarea și implicarea în desfăsurearea acestora reprezintă  componente esențiale în dezvoltarea atitudinii pozitive în ceea ce privește grija pentru protecția mediului. În ultima perioadă, Romprest a reușit, alături de Environ, să implementeze, la nivel național, campanii de succes ce au implicat zeci de mii de participanți. " a adăugat d-na Elena Barabancea Director Direcția de Management  Romprest SA

Campania este susținută de Sistemul Național de Reciclare al Bateriilor (SNRB), Romprest SA, Remat Holding și Primăria Sectorului 1 al Municipiului București.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-environ/baterel-i-lumea-non-e-la-cea-de-a-doua-ediie