„Baterel şi Lumea NON-E” la ediţia a treia

BUCURESTI - 4 octombrie 2013

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, ONG, Social

Data de 04 octombrie 2013 marchează lansarea celei de-a treia ediții a Campaniei naționale de conștientizare, responsabilitate socială și colectare selectivă „Baterel și Lumea NON-E”.
Campania, având ca inițiator Asociația Environ, se adresează elevilor din toate ciclurile de învățământ – primar, gimnazial şi liceal – și are ca scop principal implicarea atât a elevilor cât și a profesorilor în realizarea unei rețele naționale de colectare și reciclare selectivă (în special a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice – DEEE şi a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi).

Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Garda Națională de Mediu, parteneri tradiţionali al Asociaţiei Environ în campaniile de conştientizare a populaţiei în ceea ce priveşte efectul nociv al deşeurilor de echipamente electrice şi baterii asupra mediului, dar şi a sănătăţii.

 „Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice are deja o tradiție în susținerea și inițierea unor astfel de campanii de informare și conștientizare asupra problematicilor legate de protecția mediului. Considerăm că acest gen de proiecte dedicate tinerei generații au cel mai mare impact în modificarea pozitivă a comportamentului populației mai ales în ceea ce privește colectarea selectivă și reciclarea. A fi cetățean european înseamnă și asumarea unei atitudini responsabile față de mediu. Iar educația ecologică începe încă de pe băncile școlii. Campania „Baterel și Lumea NON-E” a avut deja un ecou puternic încă de la primele ediții ceea ce ne face să credem că în acest an i se vor alătura și mai multe școli.”, a declarat Ministrul Mediului, d-na Rovana Plumb.

Bilanțul celei de-a doua ediţii atestă popularitatea de care se bucură această campanie: 450 de scoli din 32 de județe şi Municipiul Bucureşti, 20.000 de copii înscrişi, peste 600 de eseuri primite, 92 de proiecte, 25 de tone de deșeuri electrice și baterii colectate.

Noutatea pe care o aduce această a treia ediție o reprezintă crearea unor centre de excelentă la nivel regional pentru a putea realiza un acces cât mai facil la informaţii privind educaţia ecologică.

Şi în acest an suportul de curs destinat cadrelor didactice în scopul de a susține orele de educație ecologică cu informații și aplicații practice în ceea ce privește însușirea principiilor de bază ale colectării selective va fi distribuit către profesorii coordonatori din unităţile de învățământ care se înscriu în campanie, dar va putea fi descărcat și de pe site-ul campaniei www.baterel.ro.

Informaţiile din materialul auxiliar vor fi susţinute prin implementarea unui program de lecţii demonstrative privind colectarea selectivă şi reciclarea la centrul EcoRampa.

Campania este concepută ca o competiţie pentru fiecare palier de vârstă, respectiv pentru preşcolari, ciclul primar, gimnazial şi liceal.

Competiţia se va axa pe trei direcţii convergente: un concurs de eseuri/desene între elevii din aceeaşi categorie de vârstă, un concurs de proiecte de colectare selectivă şi implementare a acestora la nivelul şcolii sau al comunităţii, respectiv un concurs de colectare de deşeuri de electronice şi baterii uzate, derulat între unităţile de învăţământ participante. Finalul campaniei, care va avea loc în luna iunie, va fi marcat printr-o Gală de premiere a celor mai bune eseuri şi proiecte de colectare selectivă înscrise în competiţie.

Campania se adresează de asemenea cadrelor didactice, care vor fi informate prin intermediul Inspectoratelor Şcolare Judeţene în legătură cu mecanismul de derulare şi vor primi în mod gratuit suportul de curs.

Pentru diseminarea informaţiei se vor distribui în şcoli materiale privind modul de reciclare a diferitelor tipuri de deşeuri, se va realiza informarea directă a persoanelor de decizie din şcoli de către organizatorii campaniei şi de asemenea vă fi disponibil un site dedicat campaniei, www.baterel.ro, precum şi pagina de Facebook.

 „Trăim într-o țară bogată, încă, în resurse naturale. Poate de aceea protecția mediului este un subiect care a început să capete relevanță abia în ultimul deceniu, cu precădere după aderarea României la Uniunea Europeană. În timp ce în Belgia sau Austria copii se nasc într-o societate educată deja în cultura reciclării și a reutilizării resurselor, în România această practică este de cele mai multe ori ignorată. Prin derularea acestei campanii ne-am propus să realizăm conştientizarea şi educarea ecologică a populaţiei prin intermediul copiilor, care sunt poate cele mai influente persoane în determinarea unui comportament eco-responsabil în rândul părinţilor, bunicilor sau rudelor apropiate. Rezultatele obţinute în primele două ediţii şi popularitatea campaniei, ne-au demonstrat disponibilitatea copiilor de a absorbi și pune în aplicare principiile colectării selective.” a afirmat dl. Andrei Orban, Preşedintele Asociaţiei Environ.

În acest an, COSMOTE s-a alăturat echipei susţinătorilor tradiţionali ai campaniei Sistemul Național de Reciclare al Bateriilor (SNRB), Romprest SA şi Remat Holding.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-environ/baterel-si-lumea-non-e-la-editia-a-treia