Premiile Contemporanul. Ideea Europeana la 20 de ani – seria Nicolae Breban

Locul desfasurarii: Muzeul National al Literaturii Romane, Bd. Dacia nr. 12, Bucuresti

Organizator: Fundatia Culturala Ideea Europeana

Premiile Contemporanul. Ideea Europeana la 20 de ani – seria Nicolae Breban

Muzeul National al Literaturii Romane
Premiile Contemporanul. Ideea Europeana la 20 de ani – seria Nicolae Breban –

Da. Incredibil, revista „Contemporanul. Ideea Europeana” - seria Nicolae BREBAN - a implinit 20 de ani. Am intrat, prin urmare, in plin majorat. Cu acest prilej, vom sustine o Conferinta Nationala de Presa, in cadrul careia vom decerna Premiile revistei Contemporanul. Ideea Europeana, in data de 3 noiembrie, ora 14.00, la Muzeul National al Literaturii Romane (Bd. Dacia, nr. 12, Bucuresti, sector 1).
Invitati alesi, ca de obicei, la Ideea Europeana.
Dragi prieteni, colaboratori fideli ai revistei, iubitori de literatura, va invitam sa fiti alaturi de noi.

Norman Manea: Reinfiintarea revistei Contemporanul a fost, in 1990, in turmentata tranzitie spre democratie a Romaniei, o BUNA VESTIRE... atat din punct de vedere cultural cat si politic, as zice, pentru echilibrarea atmosferei de isterie resentimentara care bantuia scena publica. Insusi subtitlul IDEEA EUROPEANA semnaliza, cui vroia sa inteleaga, ca privirea trebuie intoarsa de la etnocratia anilor '30, care obseda o parte din public si chiar din elita culturala, spre viitorul european al tarii, in noul mileniu care se apropia. Revista si-a validat, in deceniile urmatoare, locul specific si valoarea in peisajul actual al culturii romanesti. Ea aduce o largire constanta a perspectivei interne si externe prin atentia pe care o acorda, persistent, mesajului intelectual si artistic venind dinspre toate generatiile si toate timpurile, prin regenerarea desinhibanta, in context contemporan, a unor dezbateri principiale majore, prin promovarea gandirii si creativitatii substantiale, in respectul exigentelor intelectuale.
Romania nu duce lipsa, astazi, de edituri si publicatii. Se poate vorbi, cred, de o vizibila si fasta efervescenta culturala, chiar daca inevitabil hibrida, chiar daca amestecand, nu odata, noutatea facila si vandabila, ca tribut efemeritatii, cu izbanzi fundamentale si perene. Vazut de departe, cel putin, dinamismul editorial si jurnalistic sunt de netagaduit. Mi se pare extrem de importanta mentinerea acestei presiuni culturale in vremea unui pragmatism venal si victorios, a vulgarizarii rapide si a rapidei obscurizari a criteriilor spirituale ale existentei umane. In acest context, revista Contemporanul si Editura Ideea Europeana are o contributie particularizata in „supravietuirea prin cultura”... In ciuda greutatilor nu putine, trecute, prezente si viitoare, a crizelor de tot felul, aceasta ramane, vrem – nu vrem, indreptatirea noastra. La Bucuresti, la New York si oriunde.

Basarab Nicolescu: Criza trece, cultura ramane… Dar este necesara o luciditate a puterilor publice, care sa realizeze ca economia si cultura au o egala importanta. Homo economicus, fara cultura, este sortit disparitiei. Ce reprezinta revistele, editurile in Romania europeana a anului 2009? Coloana vertebrala a Romaniei in Europa. Unitatea Europei este tot atat de importanta ca diversitatea culturilor din Europa. Cultura europeana nu se poate construi fara pastrarea identitatilor nationale. Ce loc ii revine in viata mea revistei Contemporanul. Ideea Europeana? Un rol important pentru ca sa pot continua sa cred in Romania, in destinul ei. Contemporanul. Ideea Europeana are clasa, distinctie, eleganta, calitati din ce in ce mai rare in Romania intelectuala de astazi. Iar alianta intre un mare scriitor – Nicolae Breban – si o revista importanta este o formula ideala de eficacitate si persistenta in timp.
La a douazecea aniversare a revistei, exclam, „pioniereste”, tot inainte! si, bineinteles, la multi ani!”

Iulian Boldea: Revista Contemporanul. Ideea europeana, de pilda, este o publicatie de cultura care si-a dovedit, in timp, prestigiul si autoritatea, prin numerele sale dense, prin tinuta elevata, prin rolul asumat in ansamblul peisajului literar romanesc. Nume importante ale culturii romanesti contemporane au publicat in paginile revistei, conferindu-i acesteia pregnanta si prestanta publicistica. Dupa cum revista a contribuit, in egala masura, la lansarea multor scriitori de talent, care s-au afirmat in coloanele ei.

Marian Victor Buciu: Din cei 20 de ani ai Contemporanului innoit pe linia Ideii europene, i-am fost colaborator aproape un deceniu si jumatate. De va binevoi, promit sa-i fiu in continuare. E revista care, mai mult decat celelalte, mi-a mediat, la propriu, expresia. Iar pentru mine acest fapt ramane vital.

Leo Butnaru: In primul rand, cred ca revista Contemporanul. Ideea Europeana va fi printre cele care va face fata crizei. Ii urez din tot sufletul aceasta, pentru mine ea ramanand in continuare printre publicatiile de cultura care, de ani si ani, imi mentin interesul atat ca cititor, cat si ca autor. Sunt sigur ca plasmuitorii acestei reviste de acuprindere panromaneasca, inclusiv basarabeana, vor fi si de la criza inainte, precum spuneau anticii, apud vexilia – sub (aceleasi) flamuri: ale literaturii, ale culturii, ale spiritului superior. Sursum corda!

Irina Ciobotaru: In Contemporanul am descoperit imaginea necosmetizata, de o sinceritate frusta, a unui scriitor pentru care fractura dintre epoci nu a insemnat si o ruptura a sinelui, pentru care diferentele dintre portretul intim-personal si cel exterior-social nu si-au aflat vreodata rostul. Ma refer la Nicolae Breban. Apoi, Contemporanul si Aura Christi sunt legatura mea (profesoara intr-o pasnica, nordica urbe) cu lumea culturala vie, activa, dinamica, uluitor si paradoxal perseverenta in a descoperi si a crea frumosul. Nadajduiesc ca voi citi Contemporanul si dupa ce aceasta criza isi va da obstescul sfarsit… Nadajduiesc ca valorile se vor aseza in ierarhii vindecate de anormalitate…

Mariana Cris: Pentru mine revista Contemporanul. Ideea Europeana este lectura mea lunara obligatorie. Am nevoie de gandurile lui Nicolae Balota, privind literatura universala, de articolele lui Ion Ianosi, de cronicile Irinei Petras, ale lui Razvan Voncu, de interviurile si eseurile Aurei Christi, de editorialele lui Nicolae Breban. Este un miracol cum puteti, luna de luna, sa-mi aduceti bucuria.

Vasile Dan: Cei mai multi redactori-sefi, unii fondatori ai propriilor publicatii, sunt niste eroi ai zilelor noastre. Sunt cei de la Apostrof, Euphorion, Timpul, Poesis si, daca imi ingaduiti, de la Arca. Fireste, in primul rand de la Contemporanul. Ideea Europeana care are drept spiritus rector o mare valoare a literaturii romane, un clasic in viata, un stalp de rezistenta al literaturii romane, Nicolae Breban. La multi ani, Contemporanul!

Crisu Dascalu: In aceste timpuri de restriste, revistele si editurile sunt constranse sa abdice tot mai mult de la scopurile lor firesti, spre a-si asuma rolul, extrem de important, de a ramane simboluri ale rezistentei, precum oaze tot mai rare dintr-o sahara in nesfarsita expansiune.
Contemporanul. Ideea europeana este un asemenea refugiu, in care se mai poate respira, un asemenea spatiu, in care se mai poate spera.

Virgil Diaconu: Revista Contemporanul este si ea in viata si reuseste sa isi mentina coloana vertebrala si profesionalismul. Ii doresc viata lunga.

Dana Duma: Despre locul revistei Contemporanul. Ideea europeana in viata mea, as spune ca inseamna in primul rand sentimentul apartenentei la „clanul Conte”, un fel de mandrie de minoritar care simte ca poarta un fel de emblema de noblete intr-o lume „majoritara” care accepta fundamentalismul divertismentului si al pragmatismul vulgar.

Va invitam sa cititi ultimele doua numere ale revistei in format PDF
- Octombrie 2009;
- Noiembrie 2009.

Parteneri: Primaria sectorului 2 Bucuresti, Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania, Federatia Editorilor si Distribuitorilor de Carte din Romania, Muzeul National al Literaturii Romane

Parteneri media: Convorbiri literare, Poezia, Dacia literara, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, TVR Cultural
Fundatia Culturala Ideea Europeana



Revista Contemporanul. Ideea Europeana
Fundatia Culturala Ideea Europeana / The European Idea Cultural Foundation
Sediu social: Bd. Dacia nr. 12, sector 1, Bucuresti.
Sediul central: Str. Ion Campineanu, nr. 3, et. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Adresa postala: O.P. 22, C.P. 113, sector 1, Bucuresti, cod: 014780, Romania
Cod fiscal: 15911590; Cont: RO87RNCB0072049676950001 - BCR sector 1, Bucuresti.
Tel./fax: 4021-212 56 92 ; 4021-310 66 18; 0742.489.059.
E-mail: contemporanul@yahoo.com
office@ideeaeuropeana.ro
fcideeaeuropeana@yahoo.com
http://www.ideeaeuropeana.ro

Despre ASOCIATIA EUROPRESS

021-2125692;
0742489059

Participare: Intrare libera