Cum redobandim permisul de conducere anulat

Cluj - Napoca - 28 august 2017

Comunicat tip General in Auto

Cuvantul “anulat” ne duce cu gandul la imposibilitatea redobandirii a ceea ce am avut si am pierdut definitiv, asa-i? Dar, nu în toate cazurile, este adevarat.
Cand vorbim despre permisul de conducere, daca acesta v-a fost anulat prin hotarare judecatoreasca, trebuie sa stiti ca aveti din nou sansa de a strabate drumurile la…volan.

permisul de conducere

permisul de conducere

Aici, ar trebui sa clarificam o eventuala confuzie referitoare la suspendarea permisului de conducere si anularea acestuia, deoarece, uneori avem tendinta sa omitem deosebirea.

Suspendarea permisului de conducere vs Anularea permisului de conducere

Suspendarea dreptului de a conduce se face pentru o perioada determinata de timp, între 30 si 90 de zile, conform Codului Rutier, pe care îl regasiti atat pe site-ul DRPCIV, dar si prin intermediul altor surse valide de informare.

Anularea permisului auto, este, tragica situatie în care am ramas definitiv fara acesta, pana la obtinerea unuia nou, dar asta, doar daca sustinem si promovam examenul auto.   

Exista posibilitatea obtinerii unui nou permis de conducere, numai în cazurile prevazute de O.U.G. nr. 195/2002 (Codul Rutier), cu modificarile si completarile ulterioare.

Dar, înainte de a vedea cum puteti redobandi permisul anulat, sa cunoastem care sunt situatiile, în care acesta se anuleaza.

Astfel, art. 114 prevede:

“(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:

a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;

b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) si (5), art. 89 alin. (1) si (2), art. 90 alin. (1) si la art. 92 alin. (3) (aceste prevederi fac referire la conducerea unui autovehicul neînmatriculat, sau neavand permis, la,conducerea sub influenta alcoolului –peste 0.80 g/l alcool pur în sange, parasirea locului accidentului, precum si alte situatii);

d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta la art. 64 lit. c) din Codul penal;

e) permisul de conducere a fost obtinut cu încalcarea normelor legale, situatie constatata de instanta competenta .

f) permisul de conducere a fost obtinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru savarsirea unei infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice, atunci cand acesta a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva.”
 

–Codul Rutier, pe care îl veti regasi, atat pe site-ul b-drpciv.ro, chestionare-az.ro, dar si în alte surse de informare.

Pasii pe care trebuie sa ii parcurgeti pentru a va redobandi permisul auto

Art. 116, prevede:

“(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:

a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de munca;

b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;

c) a intervenit amnistia;

d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule, prevazuta la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.” –Legislatie rutiera.

În concluzie, daca va regasiti într-una din situatiile prezentate mai sus, primul pas este înscrierea la o scoala de soferi autorizata, pentru a urma cursurile care va vor ajuta sa sustineti examenul auto în vederea redobandirii permisului de conducere.

În perioada în care va prezentati la cursurile desfasurate în cadrul Scolii de Soferi, va recomandam sa va testati cunostintele completand chestionare auto drpciv, pe care le veti întalni probabil pe site-ul lor, dar si pe alte site-uri specifice.

Cu cat acumulati mai bine, cunostintele teoretice, cu atat chestionarele auto vor avea ca rezultat, maximum de punctaj, iar asta va ajuta la sustinerea probei teoretice a examenului auto, dar si a probei practice, eliminand posibilitatea apelarii la serviciile companiilor de taxi.