Primul proiect cu finanțare europeană destinat sportivilor români

BUCURESTI - 1 octombrie 2009

Comunicat tip General in Social

ASOCIAȚIA FOTBALIȘTILOR AMATORI ȘI NONAMATORI DIN ROMÂNIA – AFAN implementează în perioada iunie 2009 – mai 2011 proiectul “Securitate socială și formare profesională pentru sportivi”, selectat și finanțat în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 cofinanțat din Fondul Social European, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului și Blocul Național Sindical.

Proiectul se adresează sportivilor în activitate, celor aflați aproape de finalul carierei sportive și celor care s-au retras din activitatea sportivă. Vor fi luate în considerare toate sporturile, iar criteriul de selecție al persoanelor din grupul țintă este ca acestea să fie sau să fi fost legitimate la un club sportiv.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt următoarele :
1. Identificarea existenței și caracteristicilor interesului sportivilor aflați în timpul carierei sportive sau la finalul acesteia pentru formarea profesională, ocuparea unui loc de muncă și dezvoltarea personală.
2. Promovarea avantajelor sistemului de securitate socială precum și a importanței dobândiri unei calificări, prin organizarea a 8 seminarii regionale.
3. Înființarea unui birou de informare pentru sportivi în vederea informării și asistării acestora în domenii precum securitate socială și formare profesională.

În perioada august – decembrie 2009 se desfășoară activitatea de cercetare din cadrul proiectului. Scopul activității îl constituie identificarea problemelor cu care se confruntă sportivii din Romania atât în timpul carierei sportive cât și după terminarea acesteia. Obiectivele cercetării sunt efectuarea unei „radiografii” a potențialului de angajare al sportivilor (nivelul studiilor, cunoștințe de limbi străine, utilizare calculator, experiență în muncă etc.), identificarea intențiilor pe care sportivii le au după terminarea carierei sportive (afacere proprie, găsirea unui loc de muncă etc.), identificarea cunoștințelor pe care le au despre sistemul de securitate socială (dacă cunosc avantajele sistemului de securitate socială, dacă contribuie la un fond de pensii etc.) și identificarea interesului pentru formare profesională și calificare (dacă intenționează să participe la cursuri de formare profesională atât în timpul vieții active cât și după terminarea acesteia).

Cercetarea se derulează la nivel național, pe un eșantion reprezentativ format din 5050 sportivi din următoarele sporturi : aikido, arte marțiale, arte marțiale de contact, atletism, baschet, baseball, box, canotaj, culturism, dans sportiv, fotbal, gimnastică, haltere, handbal, hochei pe gheață, judo, kaiac canoe, karate modern, karate tradițional, karate WKC, lupte, natație, polo, popice, radioamatorism, rugby, șah, schi biatlon, scrimă, sportul pentru persoane handicapate, taekwondo ITF, taekwondo WTF, tenis, tenis de masă și volei. Activitatea de cercetare este realizată de 20 de operatori, care acoperă toate cele 8 regiuni de dezvoltare.

AFAN, partenerii săi Ministerul Tineretului și Sportului și Blocul Național Sindical și echipa de implementare a proiectului fac un apel la federațiile sportive, cluburile sportive și toate organizațiile implicate în sportul românesc pentru a sprijini derularea activității de cercetare, prin facilitarea comunicării între operatorii AFAN și sportivii legitimați din sporturile mentionate mai sus.

Despre ASOCIATIA FOTBALISTILOR AMATORI SI NONAMATORI DIN ROMANIA

Cei interesați de proiect și de sprijinirea activității de cercetare pot obține informații suplimentare de la Aurel Radu, manager de proiect, la telefon 0723 303.556 sau e-mail aurel@sport-info.ro.
Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România
Splaiul Independenței nr.202A, etaj5, camera 22, sector 6, București
Telefon / fax : 021 310.35.40

office@afan.ro, afanr2002@yahoo.com