Achizitii publice centralizate de la Ministerul Sanatatii - la final de an

BUCURESTI - 23 decembrie 2013

Comunicat tip General in Sanatate

Asociaţia Furnizorilor de Produse Medicale dezaprobă modul defectuos în care Ministerul Sănătăţii transmite informaţiile către public.

Companiile membre A.F.P.M, au avut parte în anul 2013 de toate modificările care le-au afectat activitatea în decursul anului, şi-au plătit taxele și impozitele la timp, au încercat să îşi facă un plan pentru anul următor sperand că nu vor mai avea instabilitate și vor putea previziona ce se întamplă.

Dar cu toate acestea, Ministerul Sănătății a postat un anunț de participare pentru o licitație deschisă la nivel național, în condițiile în care Guvernul a acordat prin HG, trei zile libere de sărbători, respectiv 27 și 31.12.2013 si 3.01.2014 și sperând că nimeni să nu mai aibă timp pentru depunerea unor eventuale contestații în cazul în care s-ar impune.

Dacă luam în calcul valoarea estimată a loturilor, constatăm că garanția de participare care ar trebui depusă este foarte mare și greu de suportat pentru companiile mici, dacă nu chiar imposibil de acoperit.

In aceste condiții ne întrebăm: care este ajutorul acordat pentru IMM-uri, cum se va face evaluarea, pe criteriul tehnico-economic mai avantajos sau pe prețul cel mai mic în condiții tehnice minimale? Sau se dorește ca multe dintre companiile importatoare și distribuitoare de consumabile și echipamente și dispozitive medicale să se inchidă!

Dupa datele pe care le avem, nu sunt multe companii la nivel naţional, care să dispună de finanțele necesare pentru a deține stocuri tampon pentru orice solicitare a unității contractante și nici de logistica necesară livrării în orice colț al țării în termene scurte de timp.