Astăzi putem afirma: “ Este cert faptul că nimeni nu ne aude!”

BUCURESTI - 27 aprilie 2010

Comunicat tip General in Sanatate

Sănătatea ar fi trebuit să fie una dintre priorităţile oricărui guvern în momentul repartizării fondurilor financiare în buget, dar s-a dovedit contrariul.

Pentru a funcţiona optim sistemul sanitar, este nevoie de coordonare, coerenţă şi în special de asigurarea că programul de reformă este ferm ancorat în procesul bugetar.
Acesta are două aspecte:
•Un aspect îl reprezintă asigurarea că resursele bugetare prevăzute în acest sector pe termen mediu sunt pe măsura sarcinilor;
•Alt aspect este elaborarea unor planuri de cheltuieli specifice corespunzătoare liniei generale a reformei.
Factorul cheie al succesului acestei activităţi l-ar putea reprezenta o bună strategie de comunicare astfel încât toţi actorii principali ai sistemului să poată înţelege şi să participe la acest efort comun.
Anul trecut, în urma solicitărilor A.F.P.M, s-au constituit comisii mixte de control (CNAS şi MS) care au verificat încrucişat în toată ţara, execuţia bugetară a unităţilor sanitare cu paturi, structura datoriilor şi felul în care au fost direcţionate fondurile.

În urma controlului, la nivel declarativ s-au recunoscut datoriile dar acestea nu au fost achitate nici până în prezent, iar soluţiile întârzie să apară.

Datoriile pe care unităţile sanitare le au faţă de furnizorii de produse medicale se rostogolesc ca un bulgăre, an de an.

Neplata facturilor către furnizorii de produse medicale dezechilibrează funcţionarea normală a acestui lanţ, având ca efect ulterior neachitarea obligaţiilor acestora faţă de producătorii externi şi astfel se generează imposibilitatea menţinerii unui stoc tampon de materiale sanitare care să fie furnizate spitalului în timp util şi conform unui grafic.

Pierderea credibilităţii companiilor româneşti din acest sector de activitate, nu este dorită deoarece afectează imaginea de ansamblu a economiei româneşti în faţa Comunităţii Economice Europene.
Deşi se vorbeşte de transparenţă totală, menţionăm că nu se cunoaşte în timp real execuţia bugetară a spitalelor.
Numeroasele semnale prin care Asociaţia Furnizorilor de Produse Medicale a încercat să atragă atenţia asupra problemelor grave care pot apărea şi distorsiona bunul mers al activităţii în sistemul de sănătate, s-au realizat constant începând cu anul 2007.
Situaţia de la Spitalul CF 2, fiind mediatizată, dar nefiind singura de acest gen, a fost provocată pe lângă alte cauze şi de lipsa materialelor sanitare şi a dezinfectanţilor, pe care pacienţii sunt nevoiţi să le aducă de acasă. Subfinanţarea sistemului sanitar va conduce în perioada următoare la alte cazuri similare dacă nu se găsesc soluţii urgente de rezolvare.
Toate consumabilele cum ar fi: seruri, vată, alcool, comprese sterile, dezinfectanţi, seringi, se cumpără de către pacienţi şi nimeni nu verifică provenienţa şi calitatea acestora.

Absenţa fondurilor care ar trebui prevăzute în bugete pentru contractele de service şi întreţinere a aparaturii şi dispozitivelor medicale livrate spitalelor, conduce de asemenea la situaţii grave, precum cel petrecut în Maternitatea Bucur, datorită unui incubator defect.
Avem nevoie de mecanisme de asigurare a calităţii în sistemul de sănătate din România!

Procedurile de autorizare a unităţilor sanitare sunt complicate, iar respectarea normelor şi condiţiilor minime nu este pusă în aplicare. Unele spitale funcţionează fără autorizaţie sanitară.
O altă problemă o constituie plecarea personalului sanitar (medicii şi asistente medicale) care părăsesc în număr mare spitalele din România îndreptându-se către alte ţări pentru condiţii mai bune de muncă şi salarii decente.
Impactul pe care îl vom simţi cu toţii va fi imediat şi cu urmări foarte grave iar cei care vor avea de suferit sunt pacienţii!
Dificultăţile sistemului medical românesc sunt probleme apărute pe termen lung şi ale căror consecinţe se vor resimţi încă în viitor, neputând fi rezolvate pe termen scurt. Standardul de viaţă scăzut al populaţiei şi resursele scăzute alocate sistemului medical sunt primele cauze ale situaţiei actuale a stării de sănătate a populaţiei din România, faţă de celelalte ţări europene, unele rate înalte ale morbidităţii, cât şi o rată mai ridicată a mortalităţii materne şi infantile.

Măsurile actuale reprezintă cârpeli de moment iar politicile haotice şi impredictibile conduc la lipsa de încredere a pacienţilor, medicilor, producătorilor şi distribuitorilor în sistemul sanitar românesc!

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-furnizorilor-de-produse-medicale/astazi-putem-afirma-este-cert-faptul-ca-nimeni-nu-ne-aude