Elevi din opt licee clujene vor reprezenta Romania la competitia Innovation Camp de la Bruxelles

Cluj Napoca - 23 aprilie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

10 elevi de la opt licee din Cluj Napoca vor reprezenta Romania la competitia Innovation Camp de la Bruxelles, in perioada 14-15 mai 2008.

Elevi din opt  licee clujene vor reprezenta Romania la competitia Innovation Camp de la Bruxelles

Cluj-Napoca, 23 aprilie 2008 – 10 elevi de la opt licee din Cluj Napoca vor reprezenta Romania la competitia Innovation Camp de la Bruxelles, in perioada 14-15 mai 2008. Duminica trecuta, 21 de echipe formate din elevi din 25 de scoli clujene, au participat la prima editie nationala a competitiei Innovation Camp, un workshop intensiv organizat de Junior Achievement Romania, in parteneriat cu Nokia Romania. Elevii au fost pusi in situatia de a rezolva o problema lansata de mediul de afaceri si de JARomania. Tema a fost dezvoltarea accesului la tehnologie: „Inchipuiti-va viata organizata prin intermediul telefonului mobil si al internetului. Creati un serviciu sau un produs care sa raspunda acestei nevoi si prezentati-l”. Pe parcursul competitiei, elevii au beneficiat de asistenta unor consultanti din partea companiei Nokia Romania. Ei le-au oferit ajutor si informatii suplimentare in probleme de finantare, dezvoltare a produsului, marketing, vanzari. Alina Giurgiu, unul dintre consultanti a declarat: 'Am intalnit multi adolescenti dornici sa descopere lucruri noi, sa aduca un plus lumii in care traim. Chiar daca la inceput pareau putin dezorientati, neavand inca o idee stabilita pe baza temei propuse, am reusit sa comunic foarte bine cu ei si sa ii motivez sa se implice toti membrii echipei in realizarea proiectului. Succesul acestui program a constat in interactiunea benefica dintre membrii echipelor si voluntarii din mediul de afaceri, construirea increderii si a spiritului de echipa si nu in ultimul rand posibilitatea echipelor castigatoare de a participa la sesiunea de la Bruxelles '.
Tinerii invata la licee diferite, ceea ce nu i-a impiedicat sa lucreze foarte bine, asa cum ne-a declarat Geanina Rindasu, coordonatoarea proiectului Innovation Camp: „Echipele au fost formate din elevi ce studiaza in licee, grupuri scolare, colegii nationale si economice diferite. In fiecare echipa, sarcinile au fost distribuite conform abilitatilor personale, elevii dezvoltandu-si in acelasi timp si abilitatile interpersonale. Au avut oportunitatea sa inteleaga modul de rezolvare a unor sarcini si spiritul antreprenorial, aplicand principiul invatarii din experienta si lucrand cu termene limita extrem de scurte.Pentru ei a fost o experienta complet noua si foarte intensa, atat ca efort cat si ca emotie investite in competitie.”
Printre solutiile cele mai interesante propuse de elevi au fost: o bratara cu un dispozitiv ce monitorizeaza starea de sanatate a celui ce o poarta si in cazul in care persoana are probleme, prin bluetooth conectat la mobil, transmite automat un semnal de urgenta la un centru medical; un pachet de servicii care permite individualizarea telefonului mobil in functie de profilul personal creat de utilizatori sau un telefon capabil sa-si schimbe culoarea in functie de starea celor ce poarta convorbirea.
Pe locul 1 s-a situat S.C.Echipa4.S.A. cu pachetul de servicii ce personalizeaza telefonul mobil. Echipa a fost formata din: Aszalos Iris si Semenescu Mara de la Colegiul National Emil Racovita, Dobos Bogdan de la Grupul Scolar Alexandru Borza, Potolea Maria de la Colegiul National George Cosbuc si Puskas Anda de la Colegiul Economic Iulian Pop. Pe locul doi au fost: Crisan Alexandra de la Colegiul Tehnic de Constructii 'Anghel Saligny', Graur Ana Maria de la Grupul Scolar Electrotehnic 'Edmond Nicolau', Mrenes Oana de la Colegiul National 'George Cosbuc', Onac Teodora de la Liceull Teoretic 'Eugen Pora' si Szabo Timea de la Liceul Teoretic Apaczai Csere Janos
„Cand am ajuns acolo eram 130 de necunoscuti. Am cunoscut foarte multa lume si cand am plecat nu mai eram doar niste straini. Ne-am dezvoltat capacitatea de a lucra in echipa si abilitatile de comunicare. Cand a trebuit sa lucram chiar am lucrat, dar am avut si pauze, deci nu a fost extrem de incarcat sau obositor. Mi-a placut ca voluntarii de la Nokia nu ne-au dat idei, ci le-au ascultat pe ale noastre, ne-au sustinut si ne-au spus ce am mai fi putut imbunatati in prezentare. Cel mai important lucru pe care l-am invatat in aceste doua zile a fost sa-I ascult pe ceilalti.” a spus Maria Potolea, de la Colegiul National George Cosbuc, una dintre membrele echipei de pe locul 1.
„Competitia a fost foarte bine organizata si am invatat foarte multe lucruri noi: sa ne descurcam intr-o echipa pe care am cunoscut-o pe loc si sa lucram ca o echipa. Dar cel mai important lucru a fost ca am invatat mai multe lucruri despre afaceri. Ma bucur ca am avut ocazia sa particip la un astfel de eveniment si ma bucur ca am castigat.” a declarat Ana Maria Graur, de la Grupul Scolar Electrotehnic 'Edmond Nicolau'.
Daniela Salagean – inspector scolar pentru activitati educative formale si non-formale din cadrul ISJ Cluj a fost unul dintre membrii juriului care a cantarit cele mai ingenioase solutii propuse de elevi. „De la inceput mi s-a parut interesant proiectul, pentru ca pune accent pe responsabilizarea tinerilor si pe promovarea initiativelor lor. Participantii mi s-au parut foarte receptivi si foarte implicati, seriosi, responsabili si cu multe idei fezabile, care ar putea prinde contur. Echipa care a castigat m-a impresionat prin capacitatea pe care au avut-o elevii de a se completa reciproc, de a pune fiecare in proiect competenta personala, spre binele grupului. Proiectul Junior Achievement mi s-a parut un succes.”
Programul Innovation Camp se desfasoara cu succes in mai multe tari vest europene, in acest an fiind sustinut de compania Nokia pentru prima oara in Romania, dar si in Rusia.
Despre Nokia
Nokia este liderul mondial in domeniul telefoniei mobile, impulsionand transformarea si cresterea industriei de comunicatii si a celei de Internet, devenite acum convergente. Nokia produce o gama larga de dispozitive mobile, echipate cu servicii si aplicatii software, care ofera acces la experiente diverse: muzica, servicii de navigatie, vizualizare de continut video, vizionare TV, utilizare de jocuri si imagini, posibilitatea de a lucra in afara biroului si multe altele. Extinderea si imbogatirea ofertei de servicii de Internet dedicate utilizatorilor, precum si a ofertei de solutii si aplicatii software pentru companii reprezinta factori cheie in cadrul strategiei Nokia. De asemenea, portofoliul Nokia include echipamente, solutii si servicii pentru retelele de comunicatii prin intermediul Nokia Siemens Networks.
Despre JARomania
Junior Achievement Romania (www.jaromania.org) face parte din Junior Achievement® Worldwide, USA si Junior Achievement – Young Enterprise, Europe. Organizatia, in parteneriat cu Ministerul Educatiei,Cercetarii si Tineretului, pune gratuit la dispozitia scolilor si universitatilor din Romania programe economice de tip learning by doing, sustinute financiar de comunitatea de afaceri. Toate programele JA sunt traduse si adaptate contextului romanesc. Peste 850.000 de elevi si studenti romani din 1136 de scoli si 193 de localitati au urmat programele JA pana in prezent. JA Romania ofera gratuit scolilor care implementeaza programele, training-uri, materiale si suport tehnic. Elevi si studenti romani, beneficiari ai burselor „Junior Achievers”, participa anual la conferinte, competitii si targuri internationale.Despre ASOCIATIA JUNIOR ACHIEVEMENT ROMANIA

10 elevi de la opt licee din Cluj Napoca vor reprezenta Romania la competitia Innovation Camp de la Bruxelles, in perioada 14-15 mai 2008. Duminica trecuta, 21 de echipe formate din elevi din 25 de scoli clujene, au participat la prima editie nationala a competitiei Innovation Camp, un workshop intensiv organizat de Junior Achievement Romania, in parteneriat cu Nokia Romania. Elevii au fost pusi in situatia de a rezolva o problema lansata de mediul de afaceri si de JARomania.
Pentru informatii suplimentare, contactati
Geanina Rindasu
Junior Achievement Romania
Tel: 021 3123194
Mobil: 0730330882

geanina.r@jaromania.org