Conferinta Nationala de Medicina Familiei

BUCURESTI - 24 martie 2010

Comunicat tip General in Sanatate

Asociatia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov (AMFB), impreuna cu Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) organizeaza o noua editie a Conferintei Nationale de Medicina Familiei.

Conferinta Nationala de Medicina Familiei

Timp de patru zile medicii de familie participa la cea mai mare conferinta medicala din Romania, unde se abordeaza tematica ştiintifica specifica, dar şi viitorul acestei profesiuni, cu decizii importante din punct de vedere organizatoric.
In program se disting mese rotunde cu teme de actualitate in medicina de familie in toate tarile europene: medicina de familie in rural şi zone izolate, coordonate prezente şi viitoare in pregatirea medicilor in aceasta specialitate, precum şi un subiect rar abordat, legat de „cine ne invata sa ne educam copiii”. Numeroase prezentari ale profesioniştilor din specialitati inrudite şi lucrari originale ale colegilor nostri vor fi expuse in plen. In premiera, programul va include ateliere cu aspecte practice privind activitatea din cabinete precum şi o semnificativa participare internationala.
Cele 12 ateliere de lucru pe grupuri mici - care se vor desfaşura in paralel cu lucrarile in plen - includ discutii dedicate metodelor de cercetare calitativa, finantarii cabinetelor medicale, utilizarii corecte a dispozitivelor inhalatorii, managementului pacientilor dificili şi tehnici de imbunatatire a comunicarii şi empatiei, asistentei medicale in renuntarea la fumat, tratamentului modern al plagilor cu vindecare intarziata, bolii arteriale periferice, utilizarii judicioase a algoritmilor in medicina de familie precum şi managementului depresiei in cabinetul de medicina familiei. Trei din aceste ateliere se desfaşoara in limba engleza şi sunt conduse de invitati din Marea Britanie, Austria si Grecia.
Medici de familie, asistentii acestora şi pacientii lor alcatuiesc o echipa de care suntem conştienti. Exista, aşadar, motive de mandrie, de bucurie, motive sa mergem mai departe, dar avem şi motive de amaraciune. Nu intamplator, Conferinta Nationala de Medicina Familiei are loc chiar inainte de semnarea Contractului-Cadru. Reamintim ca anul trecut manifestarea a facilitat schimbul de informatii intre conducerea SNMF şi aproape jumatate din membrii comunitatii medicilor de familie, concretizat in strategia adoptata de SNMF alaturi de FNPMF pentru anul ce a urmat.
Continuam construirea unor traditii in medicina de familie, cu evenimente complexe, conferinte, simpozioane, reviste, agenda, carti proprii. Cu acest pronuntat specific interdisciplinar, medicina de familie este deja o specialitate bine conturata. Numai rauvoitorii mai cred ca am fi o masa inerta care indeplineşte sarcinile neplacute sau birocratice din curtea sanatatii!
Din pacate, finantarea asistentei medicale primare este in continuare jenant de apropiata de colaps. Avem doar speranta unei bune colaborari cu CNAS si MS, pentru a depaşi aceasta criza prelungita, aceasta prioritate permanent uitata: SANATATEA.
Medicii de familie doresc sa işi practice meseria, dar nu oricum. Chiar şi in aceasta lume ostila, in situatie de criza, incepem sa contam şi aceasta e şansa noastra. Guvernul, Ministerul Sanatatii, Preşedintia, Societatea Academica Romana, Parlamentul, TOATE au declarat ca asistenta medicala primara „beneficiaza” de o pondere cu mult sub normalitatea unei tari europene, ca procent. Suntem in criza economica, dar şi criza trebuie sa respecte procentul, ponderea unui segment al societatii. Asteptam normalitatea!
Exista şi alte motive de bucurie: Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) se dezvolta. Exista in acest moment 40 de asociatii locale afiliate şi active, un parteneriat stabil şi activ cu Federatia Nationala a Patronatelor din Medicina Familiei (FNPMF), astfel incat interesele profesionale şi financiare ale medicilor de familie sa fie deopotriva reprezentate.
Medicii de familie doresc sa fie pretuiti, respectati ca breasla, medici şi oameni, ca inima a sistemului. Si acest lucru trebuie, şi speram ca va fi inteles şi de diriguitorii sanatatii.
Consiliul de conducere al AMFB

Despre Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov

Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov (AMFB)

AMFB, Ionel Perlea 10, sector 1,
Secretar Dr. Alexiu Sandra Adalgiza
Tel./Fax 021 314 9571
office@amf-b.ro