Complex de servicii de integrare socio-profesională pentru persoane vulnerabile la Mediaș, proiect de peste 1 milion de euro

Medias - 4 aprilie 2016

Comunicat tip General in ONG, Social, CSR

Asociația Phoenix-Speranța din Mediaș a obținut o finanțare de 1.093.193 euro din partea VELUX FOUNDATIONS Danemarca pentru a înființa un Complex de Servicii de integrare socio-profesională pentru persoane vulnerabile la Mediaș. Partenerii proiectului sunt Primăria Mediaș prin Direcția de Asistență Socială și Habitat for Humanity România, organizație cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă. Co-finanțarea proiectului în valoare de aprox. 200.000 de euro este asigurată de Consiliul Local și Primăria Mediaș, municipalitatea punând la dispoziție o clădire în vederea reabilitarii și un teren în vederea construcției locuințelor sociale.

Asociația Phoenix-Speranța a obținut o finanțare de 1.093.193 euro din partea Velux Foundations  Danemarca pentru a înființa un Complex de Servicii de integrare socio-profesională pentru persoane vulnerabile la Mediaș. Partenerii proiectului sunt Primăria Mediaș prin Direcția de Asistență Socială și Habitat for Humanity România, organizație cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă.  Co-finanțarea proiectului în valoare de aprox. 200.000 de euro este asigurată de Consiliul Local și Primăria Mediaș, municipalitatea punând la dispoziție o clădire în vederea reabilitarii și un teren în vederea construcției locuințelor sociale.

FUNDAȚIILE VELUX cuprind cele două  organizații non-profit VILLUM FONDEN și VELUX FONDEN. Printre ariile finanțate prin programele de grant se află științele, mediul înconjurător, domeniul social și cultural în Danemarca și străinătate. În 2014 cele două fundații au acordat finanțări comune de cca. 150 de milioane euro pentru proiecte non-profit.

Ambele fundații au fost înființate de Villum Kann Rasmussen – fondatorul VELUX și al altor companii din Grupul VKR, a cărui misiune este de a aduce lumina zilei, aerul curat și un mediu mai bun în viața de zi cu zi a oamenilor.

Proiectul va fi implementat pe durata a 30 de luni, începând cu aprilie 2016 și până în  septembrie 2018 și are ca obiectiv principal crearea de  șanse pentru o viață normală, independentă pentru tineri de până la 25 de ani, expuși excluziunii din cauza vulnerabilității create de lipsa școlarizării, sărăcie extremă,  etnie,  dizabilitate sau familie monoparentală.  Proiectul constă  în aplicarea unui model de intervenție socială care conjugă eficient asistența sociala guvernamentală cu experiența inovatoare neguvernamentală, intr-un parteneriat public-privat.

Modelul  de intervenție are în vedere următoarele activități cheie:

- evaluarea capacității de muncă  și /sau nevoii de instruire,

- consiliere pe teme circumstanțiale,

- medierea unui loc de muncă adecvat (în unitate protejată, în structura de economie socială sau pe piața deschisă a muncii)

- instruire pentru viața independentă (păstrarea locului de munca și locuirea autonomă)

Aplicarea modelului presupune realizarea prin reabilitare, respectiv, construire, a două entități:

- o structură de economie socială pe terenul fostei Școli de aviație din Mediaș

- un bloc de locuințe sociale cu scop de instruire în vederea atingerii scopului final: viața independentă, cu loc de muncă plus locuință și fără ajutor social.

Grupul țintă este format din 200 de tineri din baza de date a Direcției de Asistență Socială, dintre care, la finalul proiectului aproximativ jumătate  vor putea avea un trai independent.

Numărul de tineri vulnerabili reintegrați, principalul indicator de performanță al proiectului, relevă convingerea noastră că fiecare om se cuvine să fie ajutat în așa fel încât să-și ia, fie și parțial, viața în propria raspundere; fiecare trebuie stimulat să-și dorească să fie un membru activ în comunitate, având  dreptul să primească sprijin, dar și obligația de a oferi ceea ce poate, societății. Ecuatia individ societate este una a participării si anume a ambilor termeni.

Asociația Phoenix Speranța a obținut finanțarea de la Fundația Velux, care oferă odată cu banii, un extraordinar exemplu de responsabilitate socială europeană, îndreptată spre zonele în care dezechilibre de tot felul afectează marile valori ale umanității: democrația, libertatea și chiar cuceririle civilizației.” – Maria Stanescu, manager proiect și director Asociația Phoenix-Speranța

Asociația Phoenix Speranța s-a inființat în  27 Iunie 2001 pentru a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilități și furnizează servicii sociale destinate copiilor și persoanelor cu dizabilități in cadrul: Centrului de Zi, Centrului de Instruire vocațională, Centrului de Informare și Orientare Profesională. Din structura asociației, din 2007,  mai face parte și Unitatea Protejată “Primul Pas” cu activități lucrative în patru ateliere (tâmplărie, croitorie, decorațiuni, manufacturare săpun natural) în care 11 persoane cu dizabilități au statut de angajat. Per total asociație, cei 11 angajați însumează aproape  50% .Asociația furnizează servicii de instruire vocațională, prin parteneriat, Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională Mediaș, din structura DGASPC.

Zilnic, în asociație își depășesc limitele și își afirmă valoarea 30-35 de persoane cu dizabilități, sprijiniți de o echipă de 13 angajați specialiști sau cu funcții administrative.

Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă. Habitat for Humanity România construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. În România este de 20 ani, timp în care a ajutat peste 64,000 de oameni să aibă un loc mai bun în care să trăiască. Peste 30,000 de voluntari, internaționali și din companiile românești, au muncit până acum pe șantierele organizației. www.habitat.ro

Pentru mai multe informații despre proiect: Maria Stănescu, director, 0722359138, office@phoenix-speranta.ro.

Despre Asociatia pentru Dezvoltare Durabila Transilvania Mea

Asociația Phoenix Speranța s-a inființat în 27 Iunie 2001 pentru a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilități și furnizează servicii sociale destinate copiilor și persoanelor cu dizabilități in cadrul: Centrului de Zi, Centrului de Instruire vocațională, Centrului de Informare și Orientare Profesională. Din structura asociației, din 2007, mai face parte și Unitatea Protejată “Primul Pas” cu activități lucrative în patru ateliere (tâmplărie, croitorie, decorațiuni, manufacturare săpun natural) în care 11 persoane cu dizabilități au statut de angajat. Per total asociație, cei 11 angajați însumează aproape 50% .Asociația furnizează servicii de instruire vocațională, prin parteneriat, Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională Mediaș, din structura DGASPC.

Zilnic, în asociație își depășesc limitele și își afirmă valoarea 30-35 de persoane cu dizabilități, sprijiniți de o echipă de 13 angajați specialiști sau cu funcții administrative.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/asociatia-pentru-dezvoltare-durabila-transilvania-mea/complex-de-servicii-de-integrare-socio-profesionala-pentru-persoane-vulnerabile-la-medias-proiect-de-peste-1-milion-de-euro